Tio bilder som format världen det senaste decenniet

Canon, marknadsledare inom digital bild, visar nu tillsammans med Getty Images en serie ikoniska bilder som är tagna av några av världens bästa pressfotografer. Temat är betydelsefulla ögonblick från de senaste 10 åren, och bilderna illustrerar den kraft som ligger i fotograferandet och hur denna kan bidra till att åstadkomma förändringar.

Getty Images Reportage

Bland bilderna syns det första beviset på hur den syriska armén använde kemiska vapen i inbördeskriget och hur utrotningshotade trädarter avverkades i Madagaskar. De visar även den allvarliga livsmedelskrisen i det västafrikanska landet Niger ur en ny synvinkel och det första mötet med Somaliska pirater.

Förutom att bilderna visar betydelsefulla ögonblick har de också det gemensamt att alla är tagna med Canons kameraserie EOS 5D. Serien är välkänd bland professionella fotografer och den firar nu 10-årsjubileum. Detta uppmärksammas genom att tio bilder ställs ut under veckan 'Visa pour l’Image 2015', en årlig festival för fotojournalism som hålls i Perpignan i Frankrike från den 31 augusti till den 6 september 2015. Alla bilder och de fantastiska historierna bakom dem finns dessutom på Canons webbplats Come and See.
www.canon.se/get-inspired/come-and-see/showcase/canon-eos-5d-10th-anniversary/

– Sedan vi lanserade den första EOS 5D 2005 har serien utvecklats oerhört. Från att vara den första fullformatskameran i ett standardformat till ett betydligt lägre pris än vad som då fanns på marknaden till att få filmfunktion 2008 och plötsligt attrahera dem som arbetade med tv-produktioner. I dag är det en allround-kamera som kan användas både på de tuffaste uppdragen eller i studio för både stillbildsfotografen och filmaren med de högst ställda kraven, vilket har bidragit till Canons enorma framgång inom segmentet, säger Helen Iwefors Häggblom, kommunikationschef på Canon.

För att ytterligare fira 10-årsjubileet arrangerar Canon också en europeisk tävling från den 1 september till den 2 oktober 2015 där deltagarna har chans att vinna EOS 5D-produkter. Både amatörer och proffs, användare av smartphones och kameror – kan delta med bilder som de anser representerar en berättelse som förändrar. Vinnarna utses av en prisbelönt jury, inklusive Canons ambassadör Brent Stirton och fotografen Toby Smith från Getty Images.

Bilderna från Getty Images:

1. John Moore, EOS 5D Mk I; Arlington, USA - 27 maj 2007
Johns bild av en gråtande kvinna som ligger raklång vid sin fästmans grav, skildrar ett ögonblick av personlig förändring – i ett land där militär närvaro i utländska konflikter börjat ifrågasättas, till exempel i Irak och Afghanistan. Hans bild har publicerats i många världsledande medier och har djupt berört miljontals människor. Bilden visar vilka fruktansvärda konsekvenser kriget får i soldaternas hemland.

image2.jpeg

2. Alvaro Ybarra Zavala, EOS 5D Mk I; Colombia – 29 november 2007
Bilden är tagen på ett uppdrag för att dokumentera det colombianska inbördeskriget. Alvaros bild av två kvinnliga gerillasoldater väckte uppmärksamhet och tankar i konventionella medier. Här framhävs det colombianska folkets långa och svåra situation och allmänheten får en påminnelse om verkligheten bakom den här nästan bortglömda 50-åriga konflikten.

image3.jpeg

3. Veronique de Viguerie, EOS 5D Mk I; Hobyo, Somalia - 27 oktober 2008
När Veronique de Viguerie och hennes journalistkollega reste till Somalia för att träffa en av piratledarna var sjöpirater fortfarande något okänt utanför själva regionen. Rapporten därifrån var banbrytande och publicerades som första och avgörande riktmärke om händelserna, strax innan nyheterna nådde ut över hela världen.

image4.jpeg

4. Toby Smith, EOS 5D Mk II; Masoala National Park, Madagaskar - 21 augusti 2009
Tobys arbete om illegal avverkning av utrotningshotade trädarter i Madagaskar utgjorde en del av det första åtalet på amerikansk mark för internationella handlare som använder utrotningshotat virke.

image5.jpeg

5. Ed Ou, EOS 5D Mk II; Mogadishu, Somalia - 24 april 2010
Eds hjärtskärande bilder av tungt beväpnade barn och ungdomar publicerades internationellt och visades senare i den amerikanska senaten. Det ledde i sin tur till att USA:s regering och FN:s säkerhetsråd satte förnyad press på Somalias övergångsregering att stoppa användningen av barnsoldater.

image6.jpeg

6. Marco Di Lauro, EOS 5D Mk II; Gadabedji, Niger - 27 juni 2010
Marco Di Lauro inledde ett samarbete med UNICEF UK för att dokumentera den allvarliga livsmedelskrisen i det västafrikanska landet Niger. Hans surrealistiska, effektfulla foto fångade allmänhetens uppmärksamhet genom att visa något nytt, en annan sida av ett problem som rapporterats i vida kretsar. Bildens genomslagskraft bidrog till att samla in miljontals dollar under några få månader för att hjälpa det nigeriska folket.

image7.jpeg

7. Jonathan Torgovnik, EOS 5D Mk II; Port-au-Prince, Haiti – 10 januari 2011
Port-au-Prince var en av de allvarligast skadade platserna i Haiti efter den förödande jordbävningen 2010. Jonathans bild publicerades internationellt och skapade förnyad medvetenhet om de utomordentligt fattiga förhållanden som människorna fortfarande levde under, ett helt år efter katastrofen.

image8.jpeg

8. Brent Stirton, EOS 5D Mk II; Ol Pejeta Conservancy, Kenya - 13 juli 2011
Brents foto av en av de sista vita noshörningarna av den nordliga underarten – skyddad dygnet av fyra beväpnade vakter – togs som en del av en större undersökning angående användningen av djur som medicin på svarta marknaden. Bilden nådde miljontals människor över hela världen och påvisar noshörningens bräckliga tillvaro som en av världens mest utrotningshotade arter.

image9.jpeg

9. Laurent Van der Stockt, EOS 5D Mk II; Jobar, Damaskus, Syrien - 13 april 2013
De bildserier, videosekvenser och jordprover som Laurent och en journalistkollega tog publicerades globalt och användes av franska, brittiska och amerikanska regeringar som bevis på användning av kemiska vapen i den syriska armén. Detta ledde till påtryckning för att stoppa användningen av kemiska vapen i den här konflikten.

image10.jpeg

10. Dan Kitwood, EOS 5D Mk III; Kos, Grekland - 4 juni 2015
Dans bild av fyra manliga pakistanska migranter när de kommer till stranden på den grekiska ön Kos från Turkiet fångar en av de viktigaste berättelserna hittills under år 2015. Hans arbete har publicerats internationellt i många inflytelserika medier och hjälpt till att uppmärksamma situationen över hela världen.

image11.jpeg

Anm. till utgivare
Om EOS 5D-serien
EOS 5D förändrade marknaden för digitala systemkameror i augusti 2005 – nu fick entusiastiska fotografer möjlighet att använda fullformat. EOS 5D Mark II fortsatte traditionen år 2008 och kom med filminspelning i Full HD, något som för alltid förändrade filminspelningsbranschens sätt att arbeta. År 2012 byggde EOS 5D Mark III vidare på detta och resultatet blev högpresterande tagningar. Tidigare i år – och 10 år efter lanseringen av den ursprungliga EOS 5D – utökades serien med 50,6-megapixelskamerorna EOS 5DS och EOS 5DS R, med inriktning på speciella behov för porträtt-, mode- och landskapsfotografering.

spacer
					image
Pressmeddelanden
Nyheter om Canon
Nyheter om produkter och lösningar för företag
Nyheter om konsumentprodukter
Nyheter från Canon Inc
Information
Bildbank
RSS - Nyheter direkt till dig
Nya konsumentprodukter från Canon
Nya produkter och lösningar för företag från Canon
Corporate nyheter från Canon