Canon och WWF utbildar barn om miljöfrågor och isbjörnar – Lekfull och lärorik webbplats ska ge 7-11-åringar koll på klimatfrågor och miljöpåverkan

Världsnaturfonden WWF och Canon Europa lanserar ett unikt samarbete för att öka kunskapen om isbjörnarna och den globala uppvärmningen. En del i samarbetet är webbplatsen Auro Borea, som vänder sig till barn mellan 7 och 11 år. Med två tecknade isbjörnsungar som följeslagare utbildas barnen i klimatfrågan. På sajten kan de på egen hand eller tillsammans med sina klasskamrater läsa om Arktis, spela spel och delta i tävlingar med fina priser. Samtidigt lär de sig hur de själva kan minska sin påverkan på miljön.

– Många barn är idag oroliga för klimatförändringen. Den här kampanjen, som täcker hela Europa, är ett bra sätt att berätta för barn och ungdomar att vi med gemensamma krafter kan hejda klimatförändringen, säger Lasse Gustavsson, Världsnaturfonden WWFs tillträdande generalsekreterare. Den är också ett utmärkt komplement till WWF Sveriges utbildningsmaterial Klimatväktarna som lanseras i augusti.

Canon och WWF vill genom webbplatsen Auro Borea, www.panda.org/polarbears (se kids zone) utbilda barn och unga i de problem och utmaningar vi står inför på grund av den globala uppvärmningen. Genom lekar lär barnen känna isbjörnens besvärliga situation och hoten mot miljön den vistas i. Dessutom får de information om vad de själva kan göra för att minska sin egen påverkan på miljön. Webbplatsen lanseras i 13 länder* i Europa och översätts till lokala versioner. All text och tal på den svenska sajten är på svenska.

– Det känns roligt att vi på Canon ytterligare förstärker vårt långsiktiga samarbete med WWF, säger Robert Westin, VD på Canon Svenska AB. Auro Borea är ett oerhört angeläget och spännande projekt som belyser problemen med klimatförändringarna för en helt ny målgrupp – barnen. Vi hoppas nu att sajten uppmuntrar både barn, lärare och föräldrar och att göra sin beskärda del för att rädda miljön.

Utbildningsmaterial för lärare
Webbsidan är interaktiv med spel och faktablad om den arktiska miljön utformade i informativt och utbildande syfte. Värdar är två tecknade isbjörnsungar, Auro och Borea, som interagerar med barnen under tiden de utforskar webbsidans aktiviteter. Lärare och föräldrar uppmuntras också att delta genom att ladda ner material som kan användas både i skolan och hemma. Webbsidan vidareutvecklas under 2008 med uppdateringar av informationstexter, spel och utbildningsmaterial.

Tävlingar för barn och skolklasser
De som registrerar sig på webbplatsen för att utföra uppgifterna har chans att vinna fina priser. Under hela året kommer priser i form av Canons senaste digitalkameror och skrivare att lottas ut i slutet av varje månad till dem som toppar "Snöbollsligan". I slutet av året kommer även ett större pris att delas ut till skolor i Sverige och flera andra regioner i Europa.

Auro Borea är en del i det unika samarbetsprojektet WWF-Canon Polar Bear Tracker. Inom projektet har Canon finansierat att fyra isbjörnar försetts med radiosändare så att forskare kan studera hur den smältande polarisens påverkar deras liv. Isbjörnarnas vandringar kan även följas av allmänheten på www.panda.org/polarbears.

Canon och WWF
Canon har samarbetat med WWF sedan 1998 och har genom åren stöttat flera olika WWF-initiativ. Exempel är kampanjen för att återvinna bläckpatroner och på så sätt samla in pengar till WWFs globala sötvattensprogram (WWFs Global Freshwater Programme), projektet för att bevara Europas vildmark (WWF Canon PAN Parks) och Canons roll som huvudsponsor för WWF-Canon Photo Database, ett viktigt online-verktyg för WWFs nätverk.

* De 13 länder som ingår i projektet är Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike.


 
 
 
 
För ytterligare information, kontakta:
Helen Iwefors
Pressansvarig
Canon Svenska AB
Tel: 08-744 85 30, mobil 073-978 85 30
E-post: helen.iwefors@canon.se
 
Företaget Canon

Canon Svenska AB marknadsför och säljer branschledande produkter och lösningar för kontorsmiljö och grafisk bransch genom franchisingkedjan Canon Business Center och fristående leverantörer. Företaget marknadsför och säljer också produkter och lösningar inom bildhantering till konsument genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare. Canon Svenska AB har drygt 430 anställda och omsätter ca 2000 miljoner kr/år. Det svenska huvudkontoret ligger i Stockholm, där Canon Svenska AB är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc med säte i Japan. Koncernen har över 115 000 anställda – varav drygt 11 000 i Europa – och omsätter cirka 223 miljarder kronor. Ca 8,3 % av omsättningen år 2006 investeras i forskning och utveckling. Betydande forskarinsatser görs för att få alla företagets produkter och processer så miljöanpassade som möjligt, då koncernen prioriterar miljöfrågorna högt. 

spacer
					image