Canon gratulerar vinnaren av Årets Pandabok 2008

Canon gratulerar naturfotografen Brutus Östling, vars bok Örnarnas rike blev vald till Årets Pandabok 2008 av Världsnaturfonden WWF. Bilderna i boken har fotograferats helt och hållet med Canons EOS-system.

- Vi gratulerar Brutus Östling för hans fantastiska prestation. Årets Pandabok har varit ett mycket bra sätt att höja engagemanget i Sverige för djur och natur. Eftersom Canon har varit en stor sponsor till WWF sedan 1998 är vi väldigt glada över att associeras med Örnarnas rike, säger Ingvar Krüss, Sverigechef Canon Consumer Imaging.

Efter åratal av fotografering övergick Brutus Östling för några år sedan helt till det digitala. Idag väljer han, i de allra flesta situationer, att fota med Canons digitala systemkamera EOS 1D Mark III.

– Under arbetet med den här boken hjälpte Canons digitala kameror mig att fånga bilder som jag aldrig kunde ha fotat tidigare. Särskilt under extremt dåliga ljusförhållanden producerar de helt fantastiska resultat, säger Brutus Östling.

Juryn för Årets Pandabok prisade bokens betydande bidrag till naturfotograferingen. Juryns motivering löd: "I den mäktiga boken Örnarnas rike förenas två storheter – foto och text till en enhet som känns unik även om motivet kan vara bekant. Ledsagade av texter som visar vårt vackra språks många nyanser och möjligheter, får vi uppleva en bildexposé i en tidigare okänd dimension: örnar som symboler, örnar med själ och starka uttryck och örnar som huvudaktörer i spännande och dramatiska fotosekvenser.

Årets Pandabok har sedan 1972 delats ut som en hyllning till årets bästa naturskildring i ord och bild. Det är andra gången som Brutus Östling, som tillsammans med författaren Staffan Söderblom producerade Örnarnas rike, fått motta priset. Under de senaste åren har Brutus Östling etablerat sig som en naturfotograf i världsklass. Han utsågs till Årets Naturfotograf 2006. Hans bok Mellan vingspetsarna valdes till Årets Pandabok 2006 och boken Pingvinliv var nominerad till Augustpriset 2006.

Alla som bidrar till WWF Världsnaturfondens arbete genom att bli WWF Vän får köpa Brutus Östlings Örnarnas rike till reducerat pris. Mer information samt anmälningsformulär finns på: www.wwf.se/insamlingsportal/show.php?id=1073159.

Mer om Brutus Östling finns på hans hemsida www.brutusostling.se.

Snart är det också dags att lämna in bidrag till 2009 års Pandabok. För den som vill delta ska förslagen vara WWF tillhanda senast den 22 januari 2008. Utnämningen sker i mars 2008 och avser titlar som kommer att ges ut på svenska under hösten 2008. Utmärkelsen Årets Pandabok 2009 delas ut av Hans Majestät Konungen vid Världsnaturfondens höstsammanträde i oktober 2008. Mer information på www.wwf.se .

 
 
 
 
För ytterligare information eller förfrågan om intervju med Brutus Östling, kontakta:
Helen Iwefors
Pressansvarig
Canon Svenska AB
Tel: 08-744 85 30, mobil 073-978 85 30
E-post: helen.iwefors@canon.se 


 
Företaget Canon
Canon Svenska AB marknadsför och säljer branschledande produkter och lösningar för kontorsmiljö och grafisk bransch genom franchisingkedjan Canon Business Center och fristående leverantörer. Företaget marknadsför och säljer också produkter och lösningar inom bildhantering till konsument genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare. Canon Svenska AB har drygt 430 anställda och omsätter ca 2000 miljoner kr/år. Det svenska huvudkontoret ligger i Stockholm, där Canon Svenska AB är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc med säte i Japan. Koncernen har över 115 000 anställda – varav drygt 15 000 i Europa – och omsätter cirka 223 miljarder kronor. Ca 8,3 % av omsättningen år 2006 investeras i forskning och utveckling. Betydande forskarinsatser görs för att få alla företagets produkter och processer så miljöanpassade som möjligt, då koncernen prioriterar miljöfrågorna högt. Rankad som det mest miljövänliga företaget av den ideella miljöorganisationen Climate Counts i USA. 

spacer
					image