Kvinnor vill ha avancerade kameror till lägre pris

Canons senaste attitydundersökning visar att kvinnor är mer prismedvetna än män när de köper en ny kamera. Ändå finns ett stort intresse för mer avancerade systemkameror. – Idag är intresset för digitala systemkameror mycket stort. För kvinnorna tycks pris och enkelhet vara av högsta vikt. Det är en utmaning för oss när vi tar fram morgondagens kameror, säger Ingvar Kryss, nordenchef på Canon Consumer Imaging.

Canons undersökning visar att kvinnorna spenderar mindre pengar på en ny kamera än männen. Nära hälften av kvinnorna, 49 procent, planerar eller har nyligen köpt en kamera för under 3000 kronor. Bara en knapp tredjedel av männen köper en kamera för det priset. Ändå finns ett stort intresse för mer avancerade kameror - en stor majoritet av de svarande äger en kompaktkamera idag men mer än hälften planerar att köpa en systemkamera nästa gång.

– Vår senaste undersökning visar en del skillnader mellan män och kvinnor och vad de efterfrågar när de köper en ny kamera. Kvinnor vill ha en enklare kamera, men ställer även höga krav på optik och upplösning. Det finns en stor efterfrågan på systemkameror bland våra kvinnliga köpare, och de ska vara avancerade men användarvänliga, säger Ingvar Kryss nordenchef på Canon Consumer Imaging.

En viktig egenskap när man köper en ny systemkamera är hög kvalitet på optiken, 52 procent av kvinnorna svarar det. 46 procent värderar även hög upplösning och användarvänlighet är av stor vikt för 34 procent. Även snabbhet (28 %) och pris (31 %) är högt rankade egenskaper när kvinnorna väljer systemkamera. Medan 49 procent av männen kan tänka sig att betala 5000 kronor eller mer för sin kamera är det bara 31 procent av kvinnorna som vill betala så mycket. 10 procent av männen kan tänka sig att lägga mer än 14 000 kronor, medan endast cirka en procent av kvinnorna är beredda att betala en sådan summa.

I Canons attitydundersökning 2008 har drygt 1400 respondenter i form av svenska digitalkameraägare* fått svara på frågor som handlar om digitala bilder och hur de används.

Fler resultat i korthet - så här tycker kvinnorna
· Av de kvinnliga respondenterna har 84 procent nyligen köpt, eller planerar att köpa en ny digital kompaktkamera eller systemkamera. Den största anledningen till att de vill köpa en systemkamera är att de vill ha en kamera som tar bättre bilder, 78 procent angav det som den främsta anledningen till att köpa ny systemkamera. Även fler och bättre funktioner stod högt på önskelistan (70 %).

· 77 procent av kvinnorna tycker om att dekorera hemmet med sina fotografier. En stor andel skulle även kunna tänka sig att göra fototapet av sina fotografier, vilket kan tolkas som en trend på uppgång. 31 procent av kvinnorna planerar eller skulle vilja göra fototapet, även om det än så länge bara är 3,5 procent som i själva verket har gjort det.

· Det digitala sättet är vinnande i den tid vi lever i, både 76 procent av män och kvinnor skickar digitala bilder i form av e-post och MMS till familj och vänner. Så många som 82 procent av kvinnorna gör också digitala fotoalbum, med hjälp av exempelvis Pixbox, Facebook, Flickr med flera, jämfört med 61 procent av männen.

· 64 procent av kvinnorna anser sig behöva en bättre kamera för att utveckla sin fotografering. 39 procent tycker även att en lärarledd fotokurs kunde göra gott. 36 procent av kvinnorna kan även tänka sig att tillgodogöra sig tips från en fotobok eller från webben i form av en självstudiekurs (32 procent).

· Om kvinnorna får välja vilken färg de vill ha på sin kamera är det vanliga färger som gäller. Det vinnande valet är svart, med 28 procent. Därefter kommer: silver (19 %) och egen design (13 %). Rosa kommer först på fjärde plats med 12 procent.

* Om Canons attitydundersökning 2008
Undersökningen genomfördes via Easyresearch på uppdrag av Canon, mellan 1 och 20 april 2008. 1434 svenska digitalkameraägare deltog i undersökningen. Respondenterna är prenumeranter på Canons nyhetsbrev You Connect eller klickade sig till undersökningen via bildcommunityn pixbox.se.

 
 
Högupplösta bilder hittar du på http://ww2.canon.se/web/fg.nsf
 

För ytterligare information, kontakta:
Helen Iwefors
Pressansvarig
Canon Svenska AB
Tel: 08-744 85 30, mobil 073-978 85 30
E-post: helen.iwefors@canon.se
 

Företaget Canon
Canon Svenska AB marknadsför och säljer branschledande produkter och lösningar för kontorsmiljö och grafisk bransch genom franchisingkedjan Canon Business Center och fristående leverantörer. Företaget marknadsför och säljer också produkter och lösningar inom bildhantering till konsument genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare. Canon Svenska AB har drygt 430 anställda och omsätter ca 2000 miljoner kr/år. Det svenska huvudkontoret ligger i Stockholm, där Canon Svenska AB är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc med säte i Japan. Koncernen har över 115 000 anställda – varav drygt 15 000 i Europa – och omsätter cirka 223 miljarder kronor. Ca 8,3 % av omsättningen år 2007 investeras i forskning och utveckling. Betydande forskarinsatser görs för att få alla företagets produkter och processer så miljöanpassade som möjligt, då koncernen prioriterar miljöfrågorna högt. Canon arbetar globalt med miljöfrågorna och är certifierad enligt ISO14001:2004. Rankades som det mest miljövänliga företaget 2007 av den ideella miljöorganisationen Climate Counts i USA. 

spacer
					image