Isbjörnshelg för hela familjen på Naturhistoriska riksmuseet

Världspremiär för Bo Kristianssons nya film "Smälter Arktis?" som belyser klimatfrågan. 26-27 januari bjuder Canon, Världsnaturfonden WWF och Naturhistoriska riksmuseet på två spännande heldagar i isbjörnens tecken.

Barn och vuxna kan skaffa sig kunskap om isbjörnar och miljöfrågorna i Arktis genom lekfulla och lärorika aktiviteter. WWFs isbjörnsexpert Tom Arnbom svarar på frågor samt berättar om sin expedition till ryska Arktis. Naturfilmaren Bo Kristiansson visar och berättar om sin nya film Smälter Arktis? som har världspremiär den 26 januari.

---------------------------------------

PRESSVISNING:
Media bjuds in till förhandsinformation om aktiviteterna på Isbjörnshelgen torsdagen den 24 januari klockan 9.30 på Naturhistoriska riksmuseet.
Deltar gör bland annat WWFs isbjörnsexpert Tom Arnbom som berättar om isbjörnens status och sin expedition till ryska Arktis. Tom kommer även att prata om Bo Kristianssons film, där Tom varit med och filmat på Svalbard.

---------------------------------------------

Den högaktuella och spännande isbjörnshelgen anordnas den 26-27 januari genom ett samarbete mellan Canon, Världsnaturfonden WWF och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Temat är den arktiska miljön och framtidsfrågor, med isbjörnen i centrum. Tanken med evenemanget är att barn och deras föräldrar ska få lära känna isbjörnen och öka sina kunskaper och insikter kring sambandet mellan natur och människa. Massor av aktiviteter möter besökarna, bland annat får de möjlighet att träffa forskare, bli först med att se en ny naturfilm om Arktis, delta i teckningstävling och frågesport samt ställa frågor till experter.

– Klimatförändringen och dess påverkan på isbjörnarnas värld är högaktuella frågor idag. Både barn och vuxna känner oro och har funderingar kring rapporterna om den smältande polarisen. Därför är vi väldigt glada över att vara med och arrangera den här isbjörnshelgen på Naturhistoriska riksmuseet. Vi erbjuder aktiviteter för alla åldrar och en unik möjlighet för alla att lära sig om isbjörnarna och deras situation idag och i framtiden, säger Madelene Axelson, kommunikationschef för Canon Svenska.

WWFs naturvårdsexpert Tom Arnbom reste under december 2007 till den ryska delen av Arktis för att dokumentera situationen för isbjörnen och effekterna av klimatförändringen. Nyligen hemkommen finns Tom på plats under isbjörnshelgen för att hålla seminarier samt svara på både barns och vuxnas frågor om isbjörnarna och hur de påverkas av att isen smälter.

– Isbjörnen lever större delen av sitt liv ute på isarna. Det är där den jagar sin föda - framför allt säl. Men när isarna smälter blir jaktsäsongen kortare och kortare, och djuren får svårt att hitta mat. När isen smälter bort tvingas björnarna dessutom simma längre sträckor än de egentligen orkar och en del tvingas svälta, säger Tom Arnbom.

Det forskarna förutspår ska hända i framtiden har dessvärre redan börjat hända.

– Inom 50 år kan stora delar av den arktiska isen vara helt borta under sommaren. Antalet isbjörnar riskerar då att minska med två tredjedelar, vilket kan hota deras överlevnad. På sikt riskerar den globala uppvärmningen att leda till att världens största landrovdjur försvinner - därför måste vi börja agera nu. Det är ännu inte för sent att minska koldioxidutsläppen och hejda klimatförändringarna, avslutar Tom Arnbom.

Bo Kristiansson är en av Sveriges främsta naturfilmare, som sedan 1970-talet bland annat producerat naturfilmer för SVT. Under isbjörnshelgen kommer Bo att premiärvisa sin nya film Smälter Arktis? som handlar om klimatförändringen i Arktis.

Några av programpunkterna:

- Isbjörnsmonter: Monter med fakta om isbjörnen. Hur ser en isbjörns tänder och päls ut, hur snabbt springer den, vad äter den?

- Teckningstävling isbjörn: Prisutdelning till de bästa, sötaste eller klurigaste teckningarna varje dag.

- Isbjörnsfrågesport: Frågesporten tar besökaren runt till de olika stationerna. Här får man möjlighet att svara på kluriga frågor om isbjörnar.

- Isbjörnsspelet Auro Borea: I Canons lekfulla och lärorika datorspel Auro Borea möts barnen av två tecknade isbjörnsungar som utbildar dem i klimatfrågor.

- Fotografering i isbjörnsmiljö: Bli fotograferad tillsammans med en utklädd isbjörn i arktismiljö. Få med dig ett minne från museibesöket direkt i handen, helt gratis.

- Möt en isbjörnsforskare: Frågestund med Tom Arnbom tre gånger per dag, klockan 12.00, 13.30 och 15.00.

- Se filmen Smälter Arktis?: Bo Kristianssons nya film om klimatförändringens påverkan på Arktis visas tre gånger per dag, klockan 12.00, 13.30 och 15.00.

- Pandareporter för en dag: Uppdrag bli pandareporter för en dag. Barnen får intervjua och fotografera besökare samt experterna Tom Arnbom och Bo Kristiansson.

- Gör en egen isbjörn: I Naturhistoriska riksmuseets skaparverkstad kan alla barn göra sin egen isbjörn.

Inträde: Fri entré till och med 18 år. Vuxen 70 kr. Inträdet gäller hela Naturhistoriska riksmuseet, dock ej Cosmonova.

Canon och WWF
Canon har samarbetat med WWF sedan 1998 och har genom åren stöttat flera olika WWF-initiativ, bland annat en kampanj för att återvinna bläckpatroner och samla in pengar till WWFs globala sötvattensprogram samt PAN Parks som syftar till att bevara Europas vildmark. Isbjörnshelgen är en del i Canon Europas stora stöd till WWFs isbjörnsforskning, WWF-Canon Polar Bear Tracker. Inom projektet har Canon finansierat att fyra isbjörnar försetts med radiosändare så att forskare kan studera hur den smältande polarisen påverkar deras liv. Isbjörnarnas vandringar kan även följas av allmänheten på www.panda.org/polarbears. Webbsajten och spelet Auro Borea är en annan del i samarbetet. Det är en europeisk utbildningskampanj om isbjörnar och klimatförändringar för barn mellan 7 och 11 år.

För mer information, kontakta:

Susanne Persson
Text 100 för Canon Svenska AB
Tel 08- 54 54 72 53, 070 799 82 63
susanne.persson@text100.se

Marie von Zeipel
Världsnaturfonden WWF
Pressansvarig
Tel 08- 624 74 03, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se

Petra Nordin Carlsson
Marknads- och pressansvarig Utställningar
Naturhistoriska riksmuseet
Box 50007, 104 05 Stockholm
08/519 540 12
0701-82 40 13
petra.nordin@nrm.se
www.nrm.se , http://www.nrm.se

 

Företaget Canon
Canon Svenska AB marknadsför och säljer branschledande produkter och lösningar för kontorsmiljö och grafisk bransch genom franchisingkedjan Canon Business Center och fristående leverantörer. Företaget marknadsför och säljer också produkter och lösningar inom bildhantering till konsument genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare. Canon Svenska AB har drygt 430 anställda och omsätter ca 2000 miljoner kr/år. Det svenska huvudkontoret ligger i Stockholm, där Canon Svenska AB är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc med säte i Japan. Koncernen har över 115 000 anställda – varav drygt 15 000 i Europa – och omsätter cirka 223 miljarder kronor. Ca 8,3 % av omsättningen år 2006 investeras i forskning och utveckling. Betydande forskarinsatser görs för att få alla företagets produkter och processer så miljöanpassade som möjligt, då koncernen prioriterar miljöfrågorna högt. Rankad som det mest miljövänliga företaget av den ideella miljöorganisationen Climate Counts i USA. 

spacer
					image