Canon firar 10 000-jubileum

2009.10.29, Canon har nått en milstolpe inom området för medicinsk utrustning, då den sammanlagda produktionen av företagets digitala CXDI-röntgensystem har passerat 10000-strecket. Bedriften tog tio år och tio månader, vilket innebär en produktionstakt om drygt 77 röntgensystem i månaden.

Canon lanserade världens första digitala röntgensystem, CXDI-11, i december 1998. Pionjärsystemet Canon CXDI-11 innehöll Canons LANMIT (Large Area New MIS Sensor and TFT) och många andra innovativa funktioner som på den tiden inte fanns i konventionella röntgensystem. De unika funktionerna gjorde att systemet fick mycket uppmärksamhet i industrin i stort.

Canon fortsatte att bygga en omfattande serie DR-produkter (Digital Radiography), såsom Canon CXDI-22, som lanserades i september 2000; Canon CXDI-31, världens första portabla DR-system, som släpptes i september 2001; den bärbara Canon CXDI-50G, lanserad i december 2003 med en Cesium Iodide scintillator (CsI) som erbjuder hög känslighet samtidigt som mängden strålning som patienten utsätts för är begränsad. Canons CXDI-serie med DR-system har hyllats av den medicinska världen och forskningsinstitutioner, för sin snabba bildvisning, höga bildkvalitet och pålitlighet.

Prisbelönt
Canons röntgensystem har installerats på otaliga sjukhus och medicinska institutioner världen över. 2005 belönades Canons storbildssensor för realtidsröntgen med Japans prestigefyllda Imperial Invention Prize. Dessutom har Canon CXDI-50G och andra kompakta och portabla DR-system från Canon, visat sig ovärderliga vid vård i hemmet och i krisdrabbade områden. Canon CXDI-50G användes efter jordskalvet som drabbade den kinesiska provinsen Sichuan år 2008, vid undersökningen av en överlevare som hittades efter att ha varit begravd under stenmassorna i 139 timmar. Canons kompakta system har även bidragit till en ökad mängd applikationer för DR inom områden utanför konventionell medicin, såsom för benskador på tävlingshästar eller studier av föremål vid arkeologiska utgrävningar.

Idag och imorgon
I dagsläget arbetar Canon på att utveckla ett nytt plattskärmssystem för DR, som ska kunna läsa både dynamiska och statiska röntgenbilder. Canon har dessutom planer på att förbättra prestandan på sina DR-system genom att utveckla funktionen för att kombinera dynamisk bildvisning med statisk bildtagning ytterligare. Samtidigt vill Canon utöka företagets DR-serie.


Vägen till 10000 DR-system

1993
- Forskning och utveckling inom röntgensensorer inleds

1998
- CXDI-11, världens första digitala röntgensystem, lanseras
- Canons första DR-system installeras på ett sjukhus i Dortmund, Tyskland

1999
- CXDI-11 belönas med det japanska priset "Good Design Award" I kategorin "Social Use Product"

2000
- CXDI-22 DR Bucky-sensorn introduceras

2001
- CXDI-31, världens första kompakta och portabla DR-system, introduceras

2003
- Portabla CXDI-50G, med stor bildyta och lättviktig design, introduceras
- CXDI-40C introduceras

2005
- CXDI-50G belönas i USA med silverplats I IDEA (Industrial Design Excellence Awards) i kategorin "Medical & Scientific Equipment"
- Canons storbildssensor för röntgenbilder i realtid belönas med "Imperial Invention Prize" i Japan, den finaste utmärkelsen från National Commendation for Invention

2008
- Canon stödjer räddningsinsatser i efter jordskalvet I Sichuan i Kina, genom att donera en CXDI-50G till Mianyang
City Central Hospital i Sichuan-provinsen
- Den kompakta och portabla CXDI-60G introduceras
- Canon meddelar sina planer på att slå sig in på marknaden för medicinska flouroskop

2009
- Det bärbara storbildssystemet, CXDI-55G/55C, med en tjocklek på 15 mm och en vikt på 3,4 kg, introduceras
- Kompakta och högkänsliga CXDI-60C introduceras


För mer information, kontakta:
Helen Iwefors Häggblom, PR-ansvarig
Canon Svenska AB
Direkt: 08-744 85 30
E-post: helen.iwefors-haggblom@canon.se
Företaget Canon

Canon Svenska AB marknadsför och säljer branschledande produkter och lösningar för kontorsmiljö och grafisk bransch genom franchisingkedjan Canon Business Center och fristående leverantörer. Företaget marknadsför och säljer också produkter och lösningar inom bildhantering till konsument genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare. Canon Svenska AB har drygt 430 anställda och omsätter ca 1800 miljoner kr/år. Det svenska huvudkontoret ligger i Stockholm, där Canon Svenska AB är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc med säte i Japan. Koncernen har över 140 000 anställda - varav drygt 15 000 i Europa - och omsätter cirka 300 miljarder kronor. Ca 9% av omsättningen år 2008 investerades i forskning och utveckling. Betydande forskarinsatser görs för att få alla företagets produkter och processer så miljöanpassade som möjligt, då koncernen prioriterar miljöfrågorna högt. Canon är rankat som det mest miljövänliga företaget av den ideella miljöorganisationen Climate Counts i USA 2007. Mer information om Canon finns på www.canon.se. 

spacer
					image