Pristagare utsedda i UNEP:s internationella miljöfototävling 2004-2005

”Focus on Your World” 2004-2005 som arrangeras av United Nations Environment Programme (UNEP) är världens största fototävling med miljö som tema. Tävlingen hade deltagare från 169 länder som skickade in 32 299 bidrag – bilder som visar den ömtåliga balansen mellan människa och miljö.

Tävlingen med temat ”Focus on Your World” organiseras av United Nations Environment Programme (UNEP) och sponsras av Canon Inc. UNEP är världens största fototävling med miljö som tema och hade deltagare från 169 länder som skickade in 32 299 bidrag – dubbelt så många som jämfört med den föregående tävlingen 1999-2000. Bidragen mottogs mellan den 5 juni och 31 oktober 2004.

”Vi är glada över den entusiastiska responsen för tävlingen”, sade Fujio Mitarai, President och CEO för Canon Inc. ”Det är också uppmuntrande att så många människor delar vårt medvetande om den globala försämringen av miljön och samarbetar med oss för att främja miljöansvar och uthållighet.”.

Juryarbetet utfördes av de prisbelönta fotograferna Takeyoshi Tanuma, Raghu Rai, Susan Meiselas och Enny Nuraheni. De tusentals insända bilderna bedömdes med hänsyn till hur väl de återger problemen som jordens rika miljömångfald står inför. Bilderna indelades i tre kategorier; Allmän, Ungdom och Barn.

Resmi Chandra Senan från Indien vann första priset i den Allmänna gruppen och prispotten är på USD 20 000. Monica Alexandra Terrazas Galvan från Mexiko vann första pris USD 5 000 i Ungdomsgruppen och Chamaiporn Pongpanich från Thailand vann första pris USD 2 000 i Barngruppen.

Som kommentarer till sina bilder sade Resmi Chandra Senan: ”naturen är alltid det finaste motivet för mig”. Monica Alexandra Terrazas Galvan beklagar att Mexico Citys invånare, antingen de är rika eller fattiga, ”alla lever bland sopor” vilket hon tycker är en tragisk situation.

Prisutdelningen kommer att ske den 26 mars i FN:s paviljong på världsutställningen Expo 2005 i Aichi i Japan. Efter världsutställningen kommer årets bilder att visas i New York, Paris och Beijing.

UNEP-chefens specialpris: Paulo Cesar Lopes Alvadia, Brasilien
Canons specialpris: Chidchanok Senanunsakul, Thailand

För mer information om vinnarna och deras bilder, besök www.unep-photo.com

Om United Nations Environment Programme
UNEP grundades 1972 och är miljöns röst inom FN med bas i Nairobi i Kenya. Uppdraget är att tillhandahålla och stödja ledarskap i miljövård genom att inspirera, informera och göra det möjligt för nationer och människor att förbättra sin livskvalitet utan att försämra den för framtida generationer.

Om Canon Inc.
Canon Inc. (NYSE: CAJ), med huvudkontor i Tokyo, Japan, är ett ledande företag inom bildutrustning och informationssystem för professionell användning och konsumentanvändning. Företaget grundades 1937 som kameratillverkare och har sedan dess utvecklats med ett brett produktprogram innehållande kopiatorer, bläckstråleskrivare, laserskrivare, kameror, videoutrustning, medicinsk utrustning och utrustning för halvledartillverkning. Företaget har dotterbolag för tillverkning och försäljning i Japan, Amerika, Europa, Asien, Oceanien och Australien, plus ett globalt nätverk för forskning och utveckling med företag i USA, Europa, Asien och Australien. Canons konsoliderade nettoförsäljning för verksamhetsåret 2003 (avslutat den 31 december 2003) var 29,9 miljarder USD (med växelkursen 107 JPY = 1 USD). Besök Canons webbplats på: www.canon.com/index.html


 
 
 
För ytterligare information, kontakta:
United Nations Environment Programme
Steve Jackson
Chef för Audio Visual Division of Communications & Public Information
Tel: 254 20 623332
E-post: steve.jackson@unep.org

Ulrika Freidlitz
Pressansvarig
Canon Svenska AB
Tel: 08-744 85 30
E-post: ulrika.freidlitz@canon.se 

Företaget Canon
Canon Svenska AB marknadsför och säljer branschledande produkter och lösningar för kontorsmiljö och professionell tryckerimarknad genom franchisingkedjan Canon Center och fristående leverantörer. Företaget marknadsför och säljer också produkter och lösningar inom bildhantering till konsument genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare. Canon Svenska AB har drygt 430 anställda och omsätter ca 1682 miljoner kr/år. Det svenska huvudkontoret ligger i Stockholm, där Canon Svenska AB är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc med säte i Japan. Koncernen har över 108 000 anställda – varav 11 000 i Europa – och omsätter cirka 240 miljarder kronor. 8,1 % av omsättningen år 2004 investeras i forskning och utveckling. Betydande forskarinsatser görs för att få alla företagets produkter och processer så miljöanpassade som möjligt, då koncernen prioriterar miljöfrågorna högt. 

spacer
					image

Nyheter