Boktryck: Stimulera innovation genom samarbete

Experter från Canons Future Book Forum delade med sig tankar kring samarbete inom branschen

Ladda ner rapporten

Gör utgivningsutmaningar till affärsmöjligheter

Ta reda på hur tryckerier, förlag och teknikleverantörer kan samarbeta och forma framtidens bokutgivning

Ladda ner rapporten

Peter Fisk of GeniusWorks presenting at Canon’s Future Book Forum

Bokutgivning: åtta viktiga drivkrafter för innovation

Canons årliga Future Book Forum sammanför tryckerier, förlag och leverantörer av digital teknik så att de kan dela åsikter och idéer om aktuella trender i utgivningsbranschen. Forumet den 28 maj 2017 utforskade idén om en smart bok – en anpassad upplevelse som kombinerar den taktila känslan hos en fysisk bok med funktionerna i det digitala formatet. 

Konceptet är ännu inte verklighet. En expertpanel identifierade under forumet behovet av djupare samarbete och optimerade processer i hela utgivningskedjan för digitala böcker, för att ta itu med utmaningarna. Diskussionen berörde åtta viktiga drivkrafter för förändring och innovation.

Young woman reading book on train

1. Varierande distributionsmodeller: Innehåll flyttas mellan olika plattformar, levereras via ny teknik, blir lönsamt genom nya affärsmodeller. Svårt att sia om framtiden: 2011 publicerade Financial Times en artikel om guidebokens död och 2016 rapporterade Nielsen om en ökad försäljning av guideböcker med 4,45 %. Produkten har å andra sidan förändrats. Lonely Planet skapar nu både digitalt och pappersbaserat innehåll, och när en bok trycks finns flera format: besökare i New York kan välja mellan inte mindre än fyra format. 

2. Kortare tid till marknaden: Böcker blir aldrig lika omedelbara som sociala medier och andra nyhetskanaler som uppdateras dygnet runt, men de kan ge djupgående bakgrundsanalys och mer information om nya trender och ämnen. Distributionen och tryckningen som är möjlig i digitaltryck har dessutom potential. Michaela Philipzen från utgivaren Ullstein Buchverlage arbetar mot att leverera böcker till tyskspråkiga i utlandet samtidigt som utgivningen i Tyskland. "Om vi kan leverera omfattande utgivningsfiler med samkörda utgivningsdatum är det en enorm vinst för oss och våra kunder."



"JUST NU UTNYTTJAR VI INTE FULLT UT DE TEKNISKA MÖJLIGHETER SOM FINNS I FÖRLAGSVÄRLDEN OCH DÄRFÖR KAN VI INTE FÖRSTÅ DEN TOTALA EFFEKT DE KAN HA PÅ HUR VI BEDRIVER VÅR VERKSAMHET."

Dr Sven Fund, grundare
och vd för fullstopp

3. Förlagen är mindre riskbenägna: Sedan den släpptes 2003 har boken Da Vinci-koden sålts i över 80 miljoner exemplar, men under de senaste fem åren har ingen titel sålts i över 20 miljoner exemplar. Lägre försäljning betyder lägre vinst och högre risker med att ge ut nya författare. Den tuffare marknaden har också drivits på av exempelvis egenutgivning, och det gör det svårare för nya produktlanseringar. Möjlighetsfönstret för nya böcker är nu så kort som fyra veckor. 


4. Krympande volymer: Federation of European Publishers säger att försäljningen av e-böcker har stabiliserats på 6–7 % av den totala försäljningen – lägre än vad som en gång fruktades. Det finns dock digitala utmaningar från andra håll: sociala medier konkurrerar om konsumenternas uppmärksamhet, liksom den växande tendensen att maratonkonsumera tv-serier och filmer. 

5. Egenutgivning skapar nytt innehåll: Egenutgivning är inte någon helt ny företeelse – Jane Austen och Marcel Proust gav ut sig själva. Men idag är det enklare än någonsin att trycka (eller ge ut som e-bok). 

6. Utgivning inom specialintressen: Med små upplagor och digitalutgivning på begäran behöver utgivaren inte binda upp stora mängder kapital och det betyder att varje hobby och specialintresse blir en möjlighet för utgivare. Det blir ekonomiskt möjligt att ge ut på minoritetsspråk. Ingen bok behöver någonsin säljas slut. Det München-baserade förlaget Goloseo specialiserar sig på att nylansera älskad barnlitteratur i både tryckt och digital form. 

7. Den digitala generationen vill ha faktiska böcker: Människor får nog av digitala medier. I en undersökning från 2017 kom Two Sides fram till att 72 % av deltagarna föredrar att läsa tryckta böcker och tidningar och att 69 % väljer tryckt material för att få en paus från sina elektroniska apparater. 

8. Konsumenterna väntar sig innehåll på flera plattformar: När de inte kopplar av med en bok vill den digitala generationen titta på innehåll på flera enheter samtidigt – såväl text som ljud och bild och video.

Delegates in discussion during roundtable debate at Canon’s Future Book Forum


Vi UPPMUNTRAR TRYCKERIER ATT UNDVIKA ATT INTA EN PASSIV ROLL OCH ATT INSE ATT DE KAN FRÄMJA FRAMTIDA INNOVATION.

Peter Wolff, högsta chef för
Commercial Printer & CRD
Customer Groups på Canon Europe

Möjligheter, inte hot

Vid första anblick ser vissa av dessa trender ut att vara hot – till exempel egenutgivning och fallande volymer. Men de bör ses som utmaningar, och utmaningar är också möjligheter. För att förverkliga dem måste utgivare, tryckerier och teknikleverantörer arbeta tillsammans. Tillsammans sitter de inne med expertis som omfattar nästan alla aspekter av utgivningsprocessen. 

Canons Peter Wolff sammanfattade under en paneldiskussion vad som behövs: "Det avgörande är att alla inblandade måste se längre än till hur branschen ser ut idag. Med en digital attityd kan förlagen omfamna en framtid med små upplagor och leveranser på begäran, och i vilken en mer proaktiv livscykelhantering av utgivningstillgångar gör att de kan maximera innehållets kommersiella värde och göra det mer lättillgängligt för konsumenterna. Men det krävs en öppen dialog och ett pågående samarbete mellan förlag, tryckerier och teknikleverantörer om innovation ska komma till stånd. Det är vi som måste ta nästa steg."

Ta reda på hur du förvandlar utmaningar till affärsmöjligheter

Relaterade lösningar

Utforska ytterligare

Se hur du kan driva fram ekonomisk tillväxt

KONTAKTA OSS