Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF är en sensorbaserad autofokuseringsteknik (AF) med fasavkänning som utformats för att ge en jämn, högeffektiv fokusspårning i filmer och snabb autofokus vid fotografering av stillbilder i direktvisningsläget.

Det är en unik teknik som tagits fram av Canon, idealisk för att skapa professionella pull-focus-effekter och för att behålla skärpan för ett motiv som rör sig mot användaren. Samtidigt bibehålls en oskarp bakgrund – en utmärkande egenskap för EOS-filmer.

Tack vare den här banbrytande fördelen har det aldrig varit enklare att fånga ett objekt och bibehålla skärpan, även vid rörelse.

Varför har Dual Pixel CMOS AF tagits fram?

Med möjligheten att få motivet att framträda tydligt vid ett begränsat skärpedjup krävs fokuskontroll, om till exempel huvudmotivet rör sig eller om fokuseringspunkten ändras. Dual Pixel CMOS AF har tagits fram för att fokuskontrollen vid inspelning av filmer ska bli lättare och jämnare – och visar att filmläget på digitala systemkameror kan användas även av dem som inte är proffs. Att annat skäl till att Dual Pixel CMOS AF har tagits fram var att förbättra användbarheten vid inspelning med direktvisning – och den har nästan samma prestanda som sökaren.

Så här fungerar det

Alla effektiva pixels på CMOS-bildsensorns yta består av två enskilda fotodioder, som läses av separat för autofokosering med fasavkänning och tillsammans för bilder. Dual Pixel CMOS AF fungerar på 80 procent av höjden och bredden på direktvisningbilden och ger ett tillförlitligt resultat utan att tumma på bildkvaliteten.

Till skillnad från andra metoder för sensorbaserad autofokusering, som tilldelar antingen autofokusering eller bildfunktioner till specifika pixels på sensorn, kan pixels på en sensor med Dual Pixel CMOS AF användas som bildpixels och AF-pixels för fasavkänning. Resultatet blir att ingen ytterligare bildbehandling krävs för pixels avsedda för AF, vilket säkerställer både snabb fokusering och maximal bildkvalitet vid fotografering av stillbilder och vid filminspelning.

För att få fasavkänning på bilden läses vänster och höger fotodioder separat och parallaxbilderna som man då får används för att beräkna fasdifferensen.

Genom att använda den här AF-tekniken för fasdifferens kan fokusinställningen för objektivet beräknas.


Ju mer konventionell AF-metoden för kontrast ter sig för fokuseringspositionen då objektivet flyttas fram och tillbaka, desto långsammare blir AF-hastigheten och inte lika jämn.

Med funktionerna för spårning av ansikten och motiv aktiverade, följer filmservo-AF ett valt motiv då det rör på sig, eller när du komponerar om en bild. Du kan även välja andra fokusområden genom att trycka på pekskärmen när du spelar in.

Vid lanseringen är Dual Pixel CMOS AF kompatibel med 103 EF-objektiv och omfattar EF och EF-S, fast brännvidd, vidvinkel och teleobjektiv. Systemet står för ett betydande framsteg i autofokusprestanda med avsevärt förbättrade AF-hastigheter.


Visa kompatibilitetslistan för Dual Pixel CMOS AF – EF -objektiv