T1 header

Fotografering av Münchens city surfers med Tom Rijpert och Serge Teulon

”Ena stunden befinner du dig mitt i staden och i nästa ögonblick är du mitt inne i den här surfargemenskapen.” – Tom Rijpert, interaktiv filmregissör

Vi sitter vid stranden av floden Eisbach i München med den interaktive filmregissören Tom Rijpert och hans filmfotograf Serge Teulon. Solens skiner och det är förvånansvärt varmt för att vara i april även om vattentemperaturen fortfarande är kyliga 4 ºC. Det är den sista dagen av fotograferingen av stadssurfarna och medan en hel armé av filmarbetare förbereder för ankomsten av våra surfare sitter vi ner med Tom och Serge för att prata om upplevelsen och särskilt om EOS C300 Mark II.

Tom börjar:

”När vi först hörde talas om det blev vi alla väldigt intresserade eftersom mycket av det här är helt nytt. Vi gillar verkligen att använda ny teknik för att ge användarna en ny typ av upplevelse.”

Men för Tom är tekniken bara ett medel för att nå ett mål. Han vill placera dig mitt i händelsernas centrum till den grad att tekniken hamnar i bakgrunden och allt du ser är en verklig mänsklig berättelse.

”Från ett berättelseperspektiv är hela den här surfargemenskapen en riktigt intressant subkultur att presentera för tittarna. Dessutom är det egentligen något du kan hitta runt hörnet. Det handlar i huvudsak om vanliga människor som gör de här fantastiska sakerna som ger ett utmärkt tillfälle för fotografering eller i vårt fall simulering av fotografi.”

Eisbach är en öppen scen med över hundra surfare som utmanar vågorna varje dag. När det gäller motiven kunde Tom knappast ha bett om några bättre än Tao, Karina och Alex.

”De har verkligen hjälpt oss in i surfargemenskapen. Det är en tätt sammansvetsad gemenskap och normalt är de inte så förtjusta i kommersiell videofilmning eftersom det alltid händer något runt deras flod och det är så de ser det – det är deras flod.”

Serge älskade också potentialen i vår stadssurfarplats:

”Det faktum att det är i stan betyder att man ser byggnader omkring sig, man ser bilar köra förbi i bakgrunden, men vi har även en vinkel som gör det mycket personligt med surfaren. Vi kan i stort sett placera kameran i nivå med vattnet framför surfaren och jag tror att det verkligen ger oss känslan av att vara där med surfaren på vågen.”

Men för Serge ligger utmaningen i att ljussätta Eisbach:

”När du filmar måste du alltid skapa miljön och då måste du ljussätta den. Du kan inte bara förlita dig på dagsljuset eller stadens belysning, du måste alltid förstärka det. Vi har verkligen försökt att inte skapa en alltför annorlunda miljö eftersom du inte vill att folk ska känna att de själva aldrig hade kunnat ta det där fotot. Vi ville inte att det skulle se alltför iscensatt ut eller alltför kraftigt belyst, så vår uppgift var i stort sett att försöka få det att se naturligt ut. För att göra det har vi matchat färgen på vår belysning med gatlyktorna på bron. Bakgrundsbelysningen är i princip månsken. Jag har använt två heliumballonglampor, en glödlampa längst fram uppe på bron och en annan bakom, dagsljusbalanserad. Jag har fyra arbetslampor placerade på en byggnadsställningsstolpe utmed bron och utöver det har vi fyra 10k på bron också, samt och två 5k på flodstränderna vända mot surfarna.

Vissa filmskapare tycker om att pressa sina kameror till gränsen. Den interaktive filmregissören Tom och Serge gick ett steg längre när de uppfann helt nya riggar anpassade till EOS C300 Mark II för att ge liv till visionen av Münchens stadssurfare. Hela den interaktiva upplevelsen kombinerar så många olika framväxande filmtekniker att det krävdes omfattande tester, som Serge berättar för oss:

”Genom att fotografera med olika riggar och olika vinklar gjorde vi en riktigt omfattande kartläggning av platsen. Vi tog massor av stillbilder från olika sidor av vågen, från mitten, från höger, bakifrån, allt som kunde ge oss en lite annorlunda vinkel och samtidigt förverkliga Toms kreativa vision.”

Tom berättar för oss steg för steg hur de använder en mängd olika Canon-kameror för att bygga de anpassade riggarna som hela upplevelsen vilar på. Först börjar han med 180°-riggen:

”När man fotograferar i 180° är den stora utmaningen att så mycket är i bild, jag pratar om belysning, crew, åskådare ... saker vi normalt inte vill ha med. Det blir ett helt annat sätt att tänka och komponera sina bilder.”

Serge tillägger:

”Vi testade inledningsvis två EOS C300 Mark II-kameror med mycket breda vidvinkelobjektiv och sedan provade vi en kamera med fisheye. Vi upptäckte att kameran med fisheye-objektivet gjorde oss riktigt självständiga. Den gjorde att vi kunde använda standardutrustning för att få kameran nära vattnet och kunna skydda den i situationer där vi var nära vattnet. Ännu viktigare ur kreativ synvinkel var att den tillförde ett riktigt speciellt utseende, vilket vi tror ger en extra dimension till filmen.”

Vi skapade även en zoomrigg med hjälp av tre EOS C300 Mark II för att demonstrera fördelarna med en optisk zoom i motsats till den digitala zoomen för ovana fotografer som kanske använder en smartphone. Tom förklarar:

”För zoomriggen tror jag den stora utmaningen var att vi ville att alla tre kamerorna skulle dela samma utsiktspunkt. Det innebar att vi var tvungna att arbeta med speglade riggar som man normalt använder för att fotografera 3D. De här tre kamerorna måste också berätta varsin unik historia. Med närbilden har vi vår surfare, går man lite vidare så kan det handla om surfaren och åskådarna, eller så kan man gå till det vidaste vi använde, vilket jag tror var 28 mm, och det blir mer en historia om surfargemenskapen mitt i staden. Och jag tror att det är ett intressant sätt att se på saken för oss som filmskapare. Det är lite coolt att återigen inse vilken skillnad ett val av objektiv gör och hur man berättar en annan historia från samma perspektiv med ett annat objektiv.”

Slutligen skapade de en rigg för snabba rörelser:

”Sedan hade vi riggen för snabba rörelser som är ganska häftig. För det finns många konsumentkameror som ger dig möjlighet att spela in video och ta stillbilder från videon. Men vi ville förstås visa dem kvaliteten på foton, särskilt Canon-foton i det här fallet, som du inte kan ta från video.”

Bortom det tekniska är det som verkligen ger oss möjlighet att skapa den här otroliga upplevelsen våra surfares fysiska prestationer. Tom är klart imponerad av dem:

”Alex och Karina är verkligen trevliga människor och duktiga surfare och Tao var helt fantastisk. Vid ett tillfälle skämtade jag och bad honom att komma lite närmare oss på sin bräda, något som bokstavligen gick emot vågens kraft och han gjorde det, han kom lite närmare. Han kunde göra rent otroliga saker och hade sådan total kontroll över brädan och över själva floden. Tagning efter tagning levererade han, gjorde sitt jobb, tajmade det perfekt med vår kran, det var helt sjukt och mycket imponerande att se.”

Action med EOS

När det kom till EOS C300 Mark II kände Serge som om han klev i ett par bekanta skor, om än nya och blanka.

”C300 Mark II är en välbekant kamera. Jag tycker att Canon har gjort helt rätt med den här eftersom de inte har ändrat storleken och tyngden. De har inte heller ändrat knapparnas placering på kameran vilket gör att kameran känns välbekant för dem som har använt deras tidigare versioner.”

Även om det finns gott om nya funktioner att fira tog Serge upp följande punkter:

”C300 Mark II spelar internt in i 4k, det är stort. Många kameror behöver extern utrustning för att kunna spela in i 4k. Det interna menysystemet har dessutom förfinats så att det blivit mycket smidigare att använda. Du behöver inte bläddra genom flera sidor för att ta dig dit du vill komma.”

Men det var när det gällde de specifika kraven för fotograferingen av City Surfer som EOS C300 Mark II verkligen glänste:

”Jag upptäckte att C300 Mark II är en riktigt bra kamera att fotografera med i svagt ljus. Den hanterade mörkret riktigt bra. Den har också ett stort dynamiskt omfång för dagsljus och för situationer som vid floden där vi hade många mycket starka högdagrar från solen och när våra lampor träffade vattenytan. Vi ljussatte surfaren med ganska mycket bakgrundsbelysning för att försöka separera dem. Kameran hanterade den mörka bakgrunden och högdagrarna på surfaren utan några problem alls.”

Ett av de senaste tillskotten till den här filmkameran är Dual Pixel CMOS AF som Serge fick tillfälle att leka med:

”Jag fick chansen att uppleva autofokusen i C300 Mark II medan jag var i testfasen och även mellan tagningarna. Jag blev mycket imponerad av den. Jag tycker att den var i nivå med autofokusen i stillbildskameror.”

EOS C300 Mark II hjälpte även teamet att ligga steget före när det gällde efterbehandlingen som Serge förklarar:

”Vi använde Canon Log 2 som är en utmärkt gammainställning. Den gör att vi kan utnyttja kameran maximalt och vi vet att vi får en fantastisk bild och kan återställa allt till sitt ursprungliga tillstånd under efterproduktionen.”

Tom summerar det hela perfekt:

”Det finns mycket information i det svarta och det vita. Vad det gäller färger finns det många vägar att gå i efterbehandlingen och det är väldigt viktigt när man spelar in film, särskilt om det är en kommersiell, professionell kvalitetsfilm. Jag anser att det för oss var den perfekta kameran.”

Utforska vår interaktiva upplevelse med city surfers här.