Fotografering under krävande förhållanden

Jag lever av att ta bilder och jag reser väldigt ofta till platser som kan karaktäriseras som extrema - ofta stannar jag länge på dessa platser också. Därför är jag väldigt noga med att ha kameror som tål stora påfrestningar. Utrustning jag kan lita på helt enkelt. Jag har använt mina kameror i temperaturer mellan 50 plusgrader och 50 minus-grader, i sandstorm, snöstorm, i grottor och under bergsbestigningar. Det har regnat, varit dimma, snö och sol och faktum är att jag aldrig haft problem med mina kameror när det gäller fukt, sand eller damm. Självklart gör jag vad jag kan för att skydda kamerorna, det handlar ju trots allt om avancerad elektronik och oavsett hur tät och solid kameran än är så finns det gränser.

Temperaturskillnader kan leda till kondens

Använd inte kameran innan den har samma temperatur som omgivningen.


Något jag fick lära mig redan som barn är att aldrig ta med en nedkyld kamera direkt in i stugvärmen. Då uppstår kondens och det spelar ingen roll om det är en Canonkamera eller något annat märke. Gör du det tillräckligt många gånger ökar i alla fall chansen till att problem med kondens ska uppstå. Samma sak gäller om du är på en väldigt varm plats och bor i ett rum med air-condition. Placera den då i kameraväskan och låt den ligga där tills väskan och innehållet  har samma temperatur som omgivningen. Vid några tillfällen har kameraväskan blivit blöt. Då har jag gått in i värmen, hämtat ett par plastpåsar och lagt kameran i dessa med en massa luft kring kameran och därefter tagit in den i värmen. Inte helt optimalt, men bättre än att lägga den i en blöt väska. Är kameran däremot uppvärmd är det inga problem att ta den med ut i kylan – det är den andra vägen som kan vara skadlig.

Blött väder/fuktig omgivning

Skydda kameran.
Byt inte objektiv, batteri eller minneskort i fuktiga miljöer.


I djungel eller i väldigt fuktiga miljöer upplever jag större problem än under extrem kyla. Befinner jag mig på en plats med fara för regn har jag alltid med mig en regnponcho. Så fort det börjar stänka tar jag den på mig, så att även kameran är täckt. Att ta fram kameran med jämna mellanrum för att fotografera har aldrig skadat mina kameror, även om de blir ganska blöta. Är nederbördsmängden extrem, vilket jag upplevde under ett jobb i Mawsynram i Indien för något år sedan, använder jag ett vattentätt hus. Mawsynram är världens blötaste plats med ca 12 m nederbörd om året och under regnperioden regnar det konstant, natt som dag. Så, jag använde regnponcho och skyddade kameran med plast på många av bilderna, men de bästa bilderna blev när jag använde regnet som ett element i bilden. Med mycket nederbörd blir det snabbt en droppe eller två på objektivet och det blir självklart inte bra. Men med många droppar på objektivet och med långt skärpedjup är det få andra bilder som beskriver platsen så bra. Men att låta objektivet bli så blött är ingen bra idé så jag lägger både kameran och objektivet i en Ewa-Marine påse. Den väger nästan ingenting, tar liten plats och är 100% vattentät i liknande miljöer.

Sand och damm

Byt inte objektiv i utsatta miljöer.
Håll inte kameran mot vinden.


Försök att skydda kameran på bästa möjliga sätt, men glöm regnponcho och liknande, den kommer bara att blåsa hit och dit. Jag tenderar att tejpa igen skarvar o.d. på kameran innan jag ger mig ut i områden med risk för mycket sand och damm. Jag har fler gånger upplevt sandstormar och få saker är så skadliga för kameran och speciellt för objektivet, som sand och damm som virvlar runt i atmosfären. Under ett jobb i Sudan 2010 hamnade jag mitt i en kraftig sandstorm. Jag befann mig långt ifrån något som kunde skydda mig och dessutom ville jag ju ha bilder av detta. 


Mitt första råd är egentligen helt uppenbart och knappt värt att nämna, men ändå: Byt aldrig objektiv under liknande förhållanden. Din kamera kommer då mest troligt att dö.
Mitt andra råd lyder: Vänd aldrig kameran mot vinden. Snöstorm är obehagligt, men när snön byts ut mot sand och, som i detta fall även små stenar, kommer glas och frontelement att bli fulla av repor efter bara några sekunder.
Jag härdade ut och fick de bilder jag ville ha och även om det knastrade rejält i rattar och hjul i en veckas tid så tog varken kamera eller objektiv skada av sandstormen.
 

EOS kameror har varierande grad av vädertätning. Det kan betyda att de har extra förseglingar mot fukt och damm, men de är inte vatten- eller fukttäta. Vi hänvisar vidare till kamerans bruksanvisning för mer information kring temperatursvängningar och kondens.


Text och bild Johnny Haglund

  • Canon
  • ...
  • Fotografering under krävande förhållanden