side of helicopter

Bakom objektivet: Richard Walch, Canon Ambassador

Den tyske fotografen och Canons ambassadör Richard Walch påbörjade sin karriär för 25 år sedan med att fotografera snowboard- och skidåkning. Numera specialiserar han sig på dramatiska actionbilder av snö- och vattensporter. Han är alltid på språng, angelägen om att ta reda på vad tekniken har att erbjuda och hur den kan påverka hans fotografering och filmande på ett positivt sätt.

Richard reste nyligen till södra Argentina för att ta stillbilder för vår senaste Come and See-berättelse, skidtolkning. Vi pratade med honom om vilka utmaningar det innebär att fota från en helikopter och fånga snabba händelser.

Richard Walch förbereder sig för fotosessionen

Vad fick dig att börja fotografera?

"När jag var 16 höll jag på med två saker: fotografering och snowboardåkning. Jag fattade att jag inte var tillräckligt bra för att bli professionell snowboardåkare och sponsrad – så jag bestämde mig för att ta med mig kameran upp på berget och istället fotografera den nya trendiga sporten snowboardåkning. I ungefär10 år levde jag med den sporten fullt ut och var en del av den internationella snowboardfamiljen – och jagade den bästa snön över hela världen. Allt jag gjorde var att följa mitt hjärta och helt naturligt blev det sedan min karriär."

Berg i Patagonien av Richard Walch

Vad är det du gillar med att arbeta utomhus?

"Jag älskar att vara ute – gillar den kalla, friska luften, vandringarna och ögonblicken när man når en topp. Allt är på riktigt, och det är så jag gillar att fotografera. För att få det bästa ljuset fotar man oftast antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det kan sluta med att man tillbringar hela natten på ett berg.

Att fota snowboardåkning och segling innebar också att jag träffade folk som delar samma passion – vi vaknar kl. fem på morgonen och har två gemensamma mål: att komma hem tryggt och säkert och ha några grymma bilder i väskan."

Flod i Patagonien av Richard Walch

Vilka utmaningar ligger det i att fotografera snabb action?

"Naturen och idrottsmännen väntar inte på att du ska hinna ta en bild – du måste verkligen ha dina grejer i ordning och alltid vara redo. När du fotograferar idrottsmän måste du jobba tillsammans med dem. Prata med dem, föreslå vad som skulle bli en perfekt bild och sedan berätta hur de ska bete sig. När du lärt dig fota snowboardåkare och skidåkare, så har du i praktiken kommit på hur man fotar snabb action."

Under vår resa till Argentina fotade du från en helikopter. Hur svårt var det?

"Jag ville få en känsla för själva terrängen innan vi skulle plåta skidtolkningen. För en fotograf är helikoptern det ultimata verktyget för att läsa av naturen och ta fina bilder. Men för att få de bästa bilderna måste helikopterns dörr vara helt öppen! Och du måste använda en klättringssele för att förankra dig på ett säkert sätt. Visst är det läskigt, men mitt knep är att jag förbereder mig till 100 % före start och sedan bara fokusera på bilderna. Det finns ingen tid att fråga sig själv vad man gör och var man är – det är för sent ändå. Jag har bestämt mig för att flyga, och då är det bäst att lita på piloten och göra det bästa av situationen. Men känns det inte rätt – stanna kvar på marken."

Richard Walch tar bilder från helikoptern

Berg i Patagonien av Richard Walch

Var det här en av de mest riskfyllda sakerna du gjort under din karriär?

"(Skrattar) Nej!

Stillbildsfotograferingen av skidtolkningen är faktiskt en av de mer riskfyllda sakerna jag gjort. Jag låg på en snöskoter som körde i 45 km/tim. Avståndet mellan mig och hästen var mindre än 2 meter och jag låg ned parallellt med hästens buk. "Vad händer om hästen smäller ihop med skotern eller tvärtom?", tänkte jag. Men efter bara ett ögonblick tvingade jag mig själv att slappna av och koncentrera mig på att fånga detta otroliga ögonblick Trots den eventuella faran har jag aldrig känt en så kraftfull och positiv energi från ett djur. Efteråt var jag verkligen uppe i varv – jag kunde klamra mig fast och hade klarat av hela grejen!"

Richard Walch plåtar skidtolkning från en snöskoter

Hur har anslutningsmöjligheterna i Canons produkter hjälpt dig i ditt jobb?

"Som fotograf måste du hela tiden visa folk vad du gör. Vissa människor delar foton från sina telefoner, men det är alltför begränsat för de saker jag fotar. I mitt arbete vill jag kunna fota och dela med mig av mina bästa bilder på en gång. Jag har en Canon PowerShot G7 X som är riktigt praktisk när jag är ute och reser och när vill dela med mig av några personliga bilder. Med bara ett tryck kan jag koppla upp mig till Canon-appen på min smartphone. Bearbetning och delning är sedan bara några klick borta."

Richard Walch med EOS M3 i Patagonien

Hur ser dina planer ut framöver?

"Tja, låt oss vänta på lite ny snö och sedan göra om allt en gång till! Kanske ännu en helikoptertur till Alaska i april – om jultomten tycker att jag får önska mig något mer."

Se mer av Richard Walchs arbete här.