amsterdam

Stadsguide – Amsterdam

En stadsguide med ett 'unikt perspektiv'

Som en del av Canons fortlöpande kampanj 'Come and See' har vi introducerat den här serien med stadsguider för att inspirera dig att ta en ny titt på världen.

Städer är fullspäckade med spännande historier, hisnande scener och dolda pärlor. Det gäller bara att veta var man ska leta efter dem. För att inspirera dig att titta djupare har vi inlett ett samarbete med lokala fotografer om att skapa de här exklusiva stadsguiderna. Genom att visa upp dolda platser från oväntade vinklar kan du fånga Madrid, Milano, Paris, London, Amsterdam eller Berlin i ett helt nytt ljus.Möt Andres och Joyce – dina guider till Amsterdam

De professionella fotograferna Andreas och Joyce de Lange driver On a Hazy Morning, ett Amsterdam-baserat bildhanteringsföretag med en blogg med samma namn. De arbetar i part för att fånga ett ögonblick från två olika perspektiv samtidigt, vilket ger dem möjlighet att berätta sina bilder och fånga händelserna allteftersom de utvecklas naturligt och spontant.

Amsterdam genom Andres och Joyces ögon

Andres och Joyce är mycket bekanta med Amsterdam. Här de tar de med oss till sex unika platser och förklarar sin strategi för att hitta ett nytt perspektiv på staden. Vi bjuder också på några praktiska tips som hjälper dig att ta bättre bilder samt en nedladdningsbar PDF med en karta, så att du enkelt kan ta dig från en plats till nästa.

Kraanspoor 14-24, 1033SE

Första anhalten är Kraanspoor. Den här fristående kontorsbyggnaden, som byggdes där ett varv stod tidigare, speglar den omgivande IJ-hamnens vattenlandskap på ett vackert sätt. I glasfasaden smälter havet, himlen och molnen samman, och ger liv åt industriområdet runtomkring.


Andres säger: ”Blandningen av ytstrukturer – glas, betong och stål – gör den här byggnaden väldigt intressant att fotografera. Omgivningen är alldaglig och glest bebyggd, vilket bara förstärker skönheten i byggnadens arkitektur.”

Den här anhalten är ett mycket bra ställe att fota abstrakta bilder. När du ska skapa effektfulla kompositioner kan ett bra tips vara att sätta perspektiv och skärpedjup mellan den omgivande byggnaden och sjön.

De Fietsflat Stationsplein 49, 1012 AB

Amsterdam kallas ofta för 'cykelstaden', och är en av världens mest cykelvänliga huvudstäder. Om du vill fotografera cyklar finns det ingen bättre plats än de Fietsflat, som rymmer 2 500 cyklar över tre våningsplan, och är ett permanent, nyskapande och älskat lokalt landmärke.

”Den här platsen erbjuder en fantastisk utsikt över staden”, säger Joyce. ”Vi gillar att jobba kreativt, och huka oss ned för att fånga bilder genom cyklarnas ekrar!”

Det slår oss att det här är en idealisk plats för kompositioner med flera lika stora former. Försök att skapa en mer dynamisk bild genom att ha flera nyanser intill varandra. Vårt tips skulle vara att försöka fylla ramen med mönstret av cykelstyren – med zoomen kan du fokusera på detaljer och skapa en bild med verklig genomslagskraft.

Grand Hotel Amrâth, Prins Hendrikkade 108, 1011 AK

Från stationen styr vi kosan mot Grand Hotel Amrâth. Det byggdes i början av 1900-talet och är ett av de mest fängslande exemplen på nederländsk arkitektur i jugendstil. De många detaljerna på byggnaden berättar om resor haven och sjöfartskrönor.


Andres och Joyce håller med varandra: ”För oss finns det så mycket fotografisk potential i byggnadens vackra strukturer i gjutjärn och trä tillsammans med det otroliga glastaket.”

Ett bra tips här är att arbeta kreativt med olika vinklar och utnyttja skärpedjupet för att lyfta fram slående detaljer. Experimentera med kamerans HDR-inställning för att fånga flaggorna på utsidan av byggnaden eller det vackra fönstret.

Muziekgebouw aan ‘t IJ, Piet Heinkade 1, 1019 BR

Nästa plats vi besöker är Muziekgebouw aan 't IJ, ett konserthus för modern klassisk musik och internationell jazzmusik, som ligger i vid floden IJ. Det här mästerverket i betong och stål, som kallas ett ”konserthus för det 21:a århundradet”, har en slående inglasad fasad med en spektakulär utsikt över floden. Det här är ett bra exempel på samtida nederländsk arkitektur.


Joyce säger: ”Vi älskar att leka med reflektioner när vi fotograferar, så glasrutorna och lamporna som speglas i floden ger oss så mycket kreativ inspiration.”

Reflekterande ytor, som Muziekgebouw aan 't IJ:s fasad, är bra att använda för att fånga ett ögonblick i sin fulla prakt. De tillför färg, rörelse och möjligheten att förvandla ett vanligt motiv till någonting utöver det vanliga. Vårt bästa tips? Lugna förhållanden och morgonens första ljus bidrar till enastående foton av reflektioner.

Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD

Nu går vi på jakt efter det som ofta beskrivs som en intim juvel mitt i staden. Hortus Botanicus är en av världens äldsta botaniska trädgårdar, med en respektingivande samling stora växter, som är härligt sammanvävda med den yppiga 1600-talsarkitekturen.

Andres och Joyce är flitiga besökare här. De berättar: ”Den här platsen är så speciell, eftersom den är en av världens äldsta botaniska trädgårdar. En grönskande oas av verklighetsflykt som ligger dold djupt inne i Amsterdams vimmel.”

Vårt tips för den här platsen gäller för alla lägen när du fotograferar växter eller blommor. Du kan t.ex. använda en makroinställning för att verkligen fånga strukturerna och ådrorna i ett blad. Du kan även välja en vinkel där ljuset sveper över växtens yta för att fånga essensen hos vattendroppar på känsliga blomblad.

Bijlmer, Heesterveld, 1102 Amsterdam Zuidoost

Från den botaniska trädgårdens frodiga vegetation till de mångfärgade byggnaderna i Bijlmer, en förort till Amsterdam. Under 2010 förvandlades Bijlmer från ett nedgånget område till ett kreativt livs- och arbetsutrymme. Omvandlingen leddes av konstnärer, och en av höjdpunkterna är de mångfärgade fasaderna, som inspirerar det lokala samhället varje dag.


”Den här platsen misslyckas aldrig med att muntra upp oss och få oss att le. En kulturell knutpunkt som förenar konst, mode, mat och musik – varje gathörn är proppfullt med fototillfällen, och utgör ett tillfälle att låta ens inre kreativitet flöda”, säger Andres leende.

Geometriska former och mönster blir vackra foton. Vårt sista tips kan hjälpa dig att få till kontraster mellan djärva former och färger: lägg till ett naturligt fokus, t.ex. ett träd eller moln så att betraktaren kan uppskatta motiv i sin helhet.

Alla platser som Andres och Joyce berättade om i den här artikeln finns utmärkta på kartan i den nedladdningsbara pdf-filen nedan. När du tar dig från den ena platsen till nästa ska du komma ihåg att hålla ögonen öppna och se dig omkring; liksom alla andra städer bjuder Amsterdam på många fina fototillfällen.