berlin header

Stadsguide – Berlin

Berlin

En stadsguide med ett 'unikt perspektiv'

Som en del av Canons fortlöpande kampanj 'Come and See' har vi introducerat den här serien med stadsguider för att inspirera dig att ta en ny titt på världen.

Städer är fullspäckade med spännande historier, hisnande scener och dolda pärlor. Det gäller bara att veta var man ska leta efter dem. För att inspirera dig att titta djupare har vi inlett ett samarbete med lokala fotografer om att skapa de här exklusiva stadsguiderna. Genom att visa upp dolda platser från oväntade vinklar kan du fånga Madrid, Milano, Paris, London, Amsterdam eller Berlin i ett helt nytt ljus.

Möt Nina – din guide till Berlin

Nina Hüpen-Bestendonk är en grafisk designer som har sin bas i Berlin. På sin blogg Smaracuja delar hon med sig av sin kärlek till resor, fotografi och formgivning. Nina inspireras av de enkla sakerna i livet, t.ex. intressanta föremål och byggnader, och beskriver det som att hennes öga dras till platserna där ”fult möter snyggt”.

Berlin genom Ninas ögon

Nina finner inspiration i många olika saker, från enkel design till intressanta byggnader. Hon tar med oss till sex unika platser och berättar vad det är som lockar henne till dem, och som inspirerar hennes kreativa blick. Vi bjuder också på några praktiska tips som hjälper dig att ta bättre bilder samt en nedladdningsbar PDF med en karta, så att du enkelt kan ta dig från en plats till nästa.

Natur-Park Schöneberger Südgelände, Prellerweg, 12157 Berlin-Schöneberg

Första anhalten är en av Berlins gamla bangårdar, där vi hittar platsens enda tåg, ett magnifikt svart lok byggt 1940 av Deutsche Reichsbahn.

Det här gamla ångloket, som omges och inhyses av ett paraply av björkar har varit ett landmärke i området sedan bangården stängdes 1952.

Nina säger: ”Den här före detta bangården är en grym lekplats för alla som älskar stadslandskap. Det är härligt att se naturen växa vild här, och ströva fritt och utforska alla platsens former av liv – från natur till konst.”

Den här platsen är ett mycket bra ställe för fotografering av detaljer. Vi rekommenderar att du fokuserar på tågets arkitektoniska linjer och experimenterar med skärpedjupet för att förlänga perspektiven. Släpp loss kreativiteten genom att huka dig och ta bilder av växtligheten.

Du kan även utforska den omkringliggande parken, som ståtar med skulpturer i metall, graffitiprydda väggar, oväntade tunnlar och vackra växter. Det finns också en utkiksplattform som ger ett unikt perspektiv att fotografera parken från.

TWOONE:s gatukonst, Klosterstrasse 62, 10179 Berlin-Mitte

Nästa anhalt är Berlins finans- och diplomatkvarter Mitte. I det här området kan man se majestätiska och förbluffande verk skapade av den japanska gatukonstnären TWOONE. Hiroyasu Tsuri, alias TWOONE, bor i Berlin och använder konst som sin röst för att uttrycka sina känslor och passioner i livet. TWOONE:s 'Beast Scape' visar tornande rådjurshuvuden – ett lekfullt, dramatiskt och färgglatt konstverk.

”I Klosterstrasse sammanfogas illustrativa konstverk med geometrisk arkitektur, vilket skapar en spektakulär kontrast som ger vackra fotografier”, säger Nina. ”De blå rören som står framför byggnaden, och som har smyckats med koi-karpar, är välkända bland Berlins stadsfotografer.”

Graffiti har den kreativa förmågan att lysa upp traditionella foton av stadslandskap, och det gör det till ett fantastiskt motiv för fotografering. Vårt tips är att experimentera med olika objektiv. Vidvinkelobjektiv är utmärkta för att säkerställa att sammanhanget kommer med, medan fasta objektiv med längre brännvidd kan användas för att framhäva detaljer och strukturer.

The High-Deck- Siedlung, Sonnenallee 323, 12057

Vi följer Nina till Sonnenallee. Det här enorma bostadsområdet, som byggdes som ett led i en social satsning i Västberlin år 1975, är hem åt fler än 6 000 invånare. Byggnadernas skarpa och grafiska arkitektur, som är målad i blått och gult, och är en lekplats för stadsfotografering i en avlägsen del av staden.

Nina berättar: ”Ett av mina favoritmotiv att fotografera är gamla betongbyggnader som den här. De har så många intressanta former och vinklar, och för mig utgör de ett perfekt exempel på vad jag kallar 'fulsnygg' arkitektur.

Vårt råd när du ska fotografera byggnader som de här är att inte alltid känna att du måste få med hela byggnaden i bilden. Lyft istället fram en enskild detalj, t.ex. genom att fokusera på de labyrintliknande broarna för att skapa effektfulla bilder som är späckade med karaktär.

Den gamla smedjan, Richardplatz 28, 12055 Berlin-Neukölln

Vi färdas sedan tillbaka i tiden till en vacker 1600-talsvilla i böhmisk stil, som står mitt på Richardplatz. Det är här den gamla smedjan ligger, omgiven av jugendvillor och en konventionell kyrka.

”Den gamla smedjan är fylld till brädden med spännande historier och vackra egenheter – från arbetsmetoderna till verktygen som så varsamt vårdats för att skapa eller reparera föremål. Jag älskar att fånga och uppleva de här detaljerna”, säger Nina.

Ett bra tips för att övervinna svårigheter med svagt ljus är att använda ett högt ISO-tal eller välja en längre slutartid. Försök undvika att använda blixt om du kan, eftersom det gör bilderna bleka och du går miste om platsens karaktär.

Café Botanicos hemliga trädgård, Richardstraße 100, 12043 Berlin-Neukölln

Nästa anhalt är att charmigt litet café där en oas ligger dold: Café Botanicos hemliga trädgård. Den är hem till fler än 200 olika slags växter, som växer huller om buller med varandra, och stora delar av caféts meny tillagas av läckerheter från den här odlingen.

Nina talar med dämpad röst: ”Det är därför jag älskar Berlin så mycket. En tyst oas mitt i en stor stads larm – helt oväntad och spektakulär på ett stilla vis.”

Om du använder DSLR, så kan du verkligen zooma in på detaljer med hjälp av ett makroobjektiv; från upptagna bin som pollinerar blommor till vackra fjärilar som gömmer sig i det gröna och lummiga lövverket.

Klunkerkranichs takträdgård, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin-Neukölln

Som kontrast till det är Klunkerkranichs takträdgård i Neukölln belägen ovanpå ett köpcentrum, och erbjuder ett unikt 360-gradersperspektiv över Berlin. ”Trädgårdens gurur”, som alla arbetar på frivillig basis, älskar att prata om sitt takprojekt i storstaden medan sitter framför solnedgången och smuttar på en uppfriskande cocktail i takterassens barstuga.

”Här gillar jag att experimentera med det underbara ljuset från solnedgången, och använda olika tekniker för att visa upp stadens silhuett i all sin fulla prakt”, säger Nina. ”Dessutom är det alltid superinspirerande att få höra livemusik medan man plåtar.”

Våra tips för takfotografering är att använda ett vidvinkelobjektiv så att du ska få med så mycket som möjligt i bilden. Att dessutom använda ett stativ är alltid en bra idé om du vill säkerställa att dina bilder ska vara knivskarpa.

Alla platser som Nina berättade om i den här artikeln finns utmärkta på kartan i den nedladdningsbara pdf-filen nedan. När du tar dig från den ena platsen till nästa ska du komma ihåg att hålla ögonen öppna och se dig omkring; liksom alla andra städer bjuder Berlin på många fina fototillfällen.