london header

Stadsguide – London

London

En stadsguide med ett 'unikt perspektiv'

Som en del av Canons fortlöpande kampanj 'Come and See' har vi introducerat den här serien med stadsguider för att inspirera dig att ta en ny titt på världen.

Städer är fullspäckade med spännande historier, hisnande scener och dolda pärlor. Det gäller bara att veta var man ska leta efter dem. För att inspirera dig att titta djupare har vi inlett ett samarbete med lokala fotografer om att skapa de här exklusiva stadsguiderna. Genom att visa upp dolda platser från oväntade vinklar kan du fånga Madrid, Milano, Paris, London, Amsterdam eller Berlin i ett helt nytt ljus.

Möt Scott – din guide till London

Scott Bass upptäckte parkour under 2005, och har varit förälskad i den rörelseformen ända sedan dess. När han står bakom kameran är hans knep för att fånga de bästa bilderna och videoklippen att följa den väg som hans motiv kommer att färdas över. Hans bästa bilder är vanligtvis tagna från unika vinklar och perspektiv som kräver klättring, att man lägger sig ner, eller att man kommer mycket nära en freerunner-kollega mitt i en rörelse.

London genom Scotts ögon

Som professionell freerunner, fotograf och filmskapare förstår Scott vad som krävs för att ta en bild från ett unikt perspektiv. Han har valt ut sex unika platser runtom i London, och berättar varför han tycker att de är inspirerande för fotografer, oavsett förmåga. Vi bjuder också på några praktiska tips som hjälper dig att ta bättre bilder samt en nedladdningsbar PDF med en karta, så att du enkelt kan ta dig från en plats till nästa.

Three Mills Island, E3 3DU

Den första anhalten ligger bara 30 minuter från centrala London. Three Mills Island har en historia som sträcker sig ända till den anglosaxiska eran, och är hem till världens största fungerande tidvattenkvarn. Områdets industriella historia utgör både en kontrast och ett komplement till det nuvarande tillståndet, och bjuder på många ovanliga motiv att fotografera.

Scott säger: ”Min bästa tid att besöka den här platsen är vid gryningen och skymningen, eftersom svagt ljus har en magisk effekt som framhäver ytstrukturer och ger fotona man tar en dramatisk stämning.”

Ett bra tips är att försöka fånga byggnadernas reflektioner i vattnet och leka med olika vinklar. Experimentera genom att växla fokus mellan motivet och reflektionen – i AF-läge kan du koncentrera dig på området du har valt och trycka ned avtryckaren halvvägs.

Cody Dock, 11c South Crescent, Canning Town, E16 4TL

Nästa plats vi besöker är det som en gång var gasverket Bromley-for-Bow. Det här området hamnade mellan stolarna under återhämtningsinsatserna i östra London, men ett gemenskapsprojekt har nyligen förvandlat den förfallna hamnen till ett levande vattennära samhälle, med en fantastisk utsikt över centrala London.

”Den här hemliga delen av London är full av liv och kreativitet”, säger Scott. ”Det här är den perfekta pittoreska platsen att besöka när man vill komma undan stadens stress och jäkt, för att rensa huvudet och få lite perspektiv på livet”.

Här finns ett landskap där det händer mycket, och det finns en tydlig kontrast mellan gammalt och nytt, vilket kan göra det till en utmaning att hitta rätt fokuspunkt. Vårt tips är att använda sökaren till att dela in områden i rutnät med tredjedelar. Identifiera den viktigaste delen, och placera den på någon av tredjedelslinjerna så att den sticker ut från bakgrunden.

Trinity Buoy, 64 Orchard Place, E14 0JY

Ca 800 meter från Canary Wharf ligger Trinity Buoy, ett område som har fått namnet ”Container City” tack vare den innovativa användningen av uttjänta transportbehållare för att skapa snygga arbetsutrymmen för lokala konstnärer och kreativa företag.

Scott berättar: ”För mig personligen är Trinity Buoy är min bäst bevarade London-hemlighet, eftersom det finns en Parkour-akademi här! Förutom det erbjuder det här området fantastiska möjligheter till kreativt fotograferande – de färggranna transportbehållarna, de många olika ytorna och de unika formerna ger dramatiska bilder tillsammans.”

Vårt tips här är att fundera på byggnadens komposition innan du börjar plåta. Testa att ta vertikala bilder på någon transportbehållarna, för att visa på de ledande linjerna och hur de samverkar med fönstrens runda former. Den här riktar betraktarens blick till just den del av fotot där du vill ha den.

Stanford Wharf, bryggan, strandlinjen och hotell Mondrian, 20 Upper Ground, SE1 9PD

Scotts nästa utvalda plats ligger i Sea Container's House. Det är hotell Mondrian, som är granne till Tate Modern, och i linje med sin sjöfartsrelaterade historia påminner om ett kryssningsfartyg. Härifrån får du en härlig utsikt över London och Themsen. Du kan även komma åt strandkanten där du kan leta efter dolda skatter att fotografera bland flodens bråte.

”Strandkanten uppvisar en stor mångfald, med otaliga vackra byggnader och strukturer. Jag skulle kunna irra runt i timmar här, trollbunden av den här häpnadsväckande bakgrunden, och fånga dem med kameran”, säger Scott.

Ett tips för just den här platsen är att utforska kamerans filter, till exempel miniatyrläget. Den här funktionen fungerar bäst när du har lite avstånd till motivet, så experimentera med den från hotell Mondrian, och förvandla London till en pytteliten modellstad.

Leake Street, SE1 7NN

Från Themsens kant tar Scott med oss till Leake Street-tunneln, som även kallas ”Graffiti Tunnel” eller ”Banksy Tunnel”. Det här är ett utrymme för graffiti och gatukonst som ligger intill Waterloo Station. Tunneln öppnades ursprungligen av Banksy för hans 'Cans Festival' år 2008, och är en fantastisk miljö för fotografer, eftersom väggmålningarna ständigt är i förändring och alltid erbjuder ny inspiration.

Scott älskar att vara här. ”Det här är ett jättebra ställe att se på när gatukonstnärer övar och skapar. Platsen är alltid i förändring. Den är dränkt i färg, och man vet aldrig riktigt vad man kommer få se. Jag älskar det.”

Det här är en ljussvag miljö, och ett mycket bra ställe att fota kreativt. Vi rekommenderar att du undviker att använda blixt eftersom det kan jämna ut dina bilder och göra dem mindre effektfulla. Testa istället att öka kamerans ISO-inställning, det gör den mer känslig för det tillgängliga ljuset och minskar behovet av blixt.

Statyn ‘Jeté’, hörnet av 46-57 Millbank, Westminster

Som en fullkomlig kontrast ligger Scotts sista ställe i Westminster, där vi finner den vackra bronsstatyn ”Jeté”, som fångar balettdansaren David Wall i ett hopp. Wall var bara 21 år gammal när han blev den yngsta premiärdansaren någonsin i The Royal Ballet. Skulpturen skapades 1975 av Enzo Plazzotta, en italiensk skulptör som tillbringade merparten av sitt yrkesverksamma liv i London.

Scott säger, "Den här skulpturen är fascinerande. För mig återspeglar den samma klassiska rörelser som kan ses i parkour. De eleganta linjerna i dansarens balettarmar och spetsade tår är vackra, och den svindlande rörelsen ser så oansträngd ut.”

Det här är ett bra tillfälle att leka med perspektiv och skapa riktigt uttrycksfulla bilder. Vårt tips är att du förflyttar dig runt statyn och testar höga och låga positioner, så att du kan variera dina resultat. Om du hukar dig ned och tar en silhuettbild av figuren mot himlen blir resultatet en bild med vacker kontrast mellan ljust och mörkt.

Alla platser som Scott berättade om i den här artikeln finns utmärkta på kartan i den nedladdningsbara pdf-filen nedan. När du tar dig från den ena platsen till nästa ska du komma ihåg att hålla ögonen öppna och se dig omkring; liksom alla andra städer bjuder London på många fina fototillfällen.