madrid header

Stadsguide – Madrid

Madrid

En stadsguide med ett 'unikt perspektiv'

Som en del av Canons fortlöpande kampanj 'Come and See' har vi introducerat den här serien med stadsguider för att inspirera dig att ta en ny titt på världen.

Städer är fullspäckade med spännande historier, hisnande scener och dolda pärlor. Det gäller bara att veta var man ska leta efter dem. För att inspirera dig att titta djupare har vi inlett ett samarbete med lokala fotografer om att skapa de här exklusiva stadsguiderna. Genom att visa upp dolda platser från oväntade vinklar kan du fånga Berlin, Milano, Paris, London, Amsterdam eller Madrid i ett helt nytt ljus.

Möt Gabriel och Mike – dina guider till Madrid

Gabriel García och Mike Madrid, som bor i Madrid, är grundarna bakom mode- och livsstilsbloggen Cup of Couple. De är väletablerade som den internationella bloggosfärens populäraste par, och har skapat sig en nisch inom mode, livsstil och design, där de ger sina personliga perspektiv genom de högklassiga konstnärliga fotona och videoklippen som de visar upp i sin blogg.

Madrid genom Gabriels och Mikes ögon

Gabriel och Mike älskar att uttrycka sina känslor genom fotografi, och leta upp unika platser, föremål och perspektiv. De tar med oss till sju olika platser och berättar för oss hur de närmar sig dem fotografiskt för att ta färgsprakande bilder. Vi bjuder också på några praktiska tips som hjälper dig att ta bättre bilder samt en nedladdningsbar PDF med en karta, så att du enkelt kan ta dig från en plats till nästa.

Palacio de Cibeles, Plaza de Cibeles, våning 1–6a. 28014 – Madrid

Första anhalten är Palacio de Cibeles på Plaza de Cibeles, i korsningen mellan Calle de Alcalá och Paseo de Recoletos. Med åren slottet och den närliggande fontänen blivit symboliska monument i staden. Byggnaden renoverades år 2007 för att bli Madrids stadshus. Viktiga arkitektoniska element och detaljer blev kvar, t.ex. huvudlobbyn. Från soluppgång till solnedgång erbjuder palatset fantastiska vyer över staden från takterrassen.

Mike säger: ”för oss ligger skönheten i detaljerna, och Palacio de Cibeles är fullmatat med detaljer. Det som verkligen fängslar oss här är den enorma hallen, de spektakulära glasmålade fönstren och det vackra taket, som är målat i kromatiska nyanser. Titta uppåt, annars missar du nåt!”

Här får vi fantastiska tillfällen att ta panoramabilder över staden. Ett tips är att experimentera med HDR-läget på kameran så att du kan fotografera maximalt breda panoramabilder. Passa också på att zooma in och fota de häpnadsväckande arkitektoniska detaljerna i palatset.

Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel, s/n. 28005 – Madrid

Nästa anhalt blir Mercado de San Miguel, en av Madrids äldsta marknader med tak, och ett prutparadis för lokalbefolkningen sedan början av 1900-talet. Under 2009, genomgick San Miguel en stor renovering för att utveckla utbudet av tillagad mat, och det anses nu vara ett centrum för kulinarisk kultur, och en av få marknader i järn som används idag.

”Vi älskar att fånga berättelser med kameran, och den här marknaden är den perfekta måleriduken för det”, säger Gabriel. ”Man kan se på när pengar överräcks vid ett stånd, hur försäljarna interagerar vänligt med varandra, eller bara marknadens muller när besökarna väller in genom portarna.”

Den här matmarknaden är en fröjd för ögat, och det finns så mycket att fotografera. Ta dig tid att fundera över vilka berättelser och detaljer som du vill fota, och experimentera med flera olika objektiv, från vidvinkel till fast, så att du får så mycket bredd och fotografisk flexibilitet som möjligt.

Petit Palace Posada del Peine Calle Postas, 17. 28012 – Madrid

Från ett livligt torg till Spaniens äldsta hotell, spännande Petit Palace Posada del Peine. Hotellet grundades år 1610, och har en mycket ovanlig arkitektonisk struktur. Det består av tre fastigheter, alla med en egen arkitektonisk stil från en viss era.

Gabriel och Mike håller med varandra: ”Det här hotellet ligger på en bra plats i Madrid, precis intill Plaza Mayor, och bara ett par kvarter från Plaza Puerta de Sol. Båda de platserna är fulla av liv – vi älskar att dra upp en stol, luta oss tillbaka och fota det spanska gatulivets puls.”

Om man vill öka den upplevda skalan i bilden, så är vårt tips att man använder ett vidvinkelobjektiv för att dramatisera linjer och vinklar, och därmed deras gränspunkter. Arkitekturfotografer använder ofta gränspunkter för att visa perspektiv och skala i stora stadslandskap och landskap.

Casa Yustas, Plaza Mayor, 30. 28012 – Madrid

Med kameran i handen går vi vidare till en klassisk inrättning i Madrid. Casa Yustas grundades år 1886, och är stadens mest berömda hattbutik. Den här charmiga affären, som har tre våningsplan, säljer klassiska hattar, vintage-hattar, moderna hattar och militärhattar. I källaren hittar du butikens verkstad, där alla deras handgjorda kreationer designas och tillverkas.

”Mode är en av våra största passioner i livet, och den här butiken är en dröm att fotografera. Vi älskar att turas om med att prova olika kläder och ta bilder på varandra när vi går omkring, catwalk style!” säger Mike.

När man fotograferar föremål som har en enorm mängd detaljer är ett kort skärpedjup är ett måste. En bländare på 2,8 ger dig möjlighet att fånga filttygstexturer, silkesfodret på en fedorahatts kant, eller de små stygnen runt kanten på en handtillverkad trilbyhatt.

El Jardín del Ángel, Calle de las Huertas, 2. 28012 – Madrid

Nästa besök är på en blomsteraffär. Men inte vilken blomsteraffär som helst, utan en som tidigare var kyrkogården för San Sebastián-kyrkan. År 1889 byttes gravarna ut mot blommor, och en blomsteraffär som finns kvar än idag inrättades. De färgglada blommorna som du kommer att upptäcka här är fantastiska, alla tider på året.

”Vi älskar att leta upp och avslöja dolda pärlor med unika historier att berätta, och i det avseendet är den här blomsteraffären ett av våra favoritställen”, säger Gabriel. ”En sömnig oas sprängfylld av färger, och genomsyrad av historien”, tillägger Mike.

Innan du börjar plåta kan du fundera på hur du kan komponera bilden för att fånga betraktarens blick och berätta en historia. När det gäller färger är röd en dominant färg, så ett tips är att välja en enda röd ros och fotografera den mot en bakgrund av gröna löv. Då hamnar den röda rosen i fokus och blir bildens huvudattraktion.

Museo Nacional del Romanticismo, Calle San Mateo, 13. 28004 – Madrid

Nästa ställe på Gabriel och Mikes lista är Museo Nacional del Romanticismo. Här kan besökare få en inblick i hur livet var i Madrid under romantiken. Muséet, som ligger i ett elegant nyklassicistiskt palats på Calle de San Mateo, i Chueca-området, har målningar och möbler samt en vacker trädgård där man kan sitta och njuta av en drink i den spanska solen.

Mike berättar: ”Museo Nacional del Romanticismo är fullt av vackert bevarade möbler, tavlor och skulpturer från en av våra favoritepoker. Vi älskar att komma ut hit på helgerna och förlora oss i platsens skönhet och historia.”

Ett tips vid fotografering i byggnader med svagt ljus, som kan orsaka problem när du ska ta skarpa foton, är att ställa in kameran på ett högt ISO-värde eller välja en kortare slutartid. Det är alltid bättre att använda sig av det tillgängliga naturliga ljuset än att använda blixt, eftersom blixten bara tar udden ur de resulterande bilderna.

Estación de Chamberí, Plaza de Chamberí, s/n. 28010 – Madrid

Vår sista anhalt är Estación de Chamberí,, en av de åtta stationer som ursprungligen ingick i Madrids tunnelbanenät. När Madrids plattformar förlängdes på 60-talet, så gick det inte att bygga om Chamberi eftersom stationen hade byggts i en kurva. Den stängdes, och förblev stängd i över 40 år, ända till 2008, då den äntligen nyöppnades efter att ha återställts till sitt ursprungliga tillstånd. Idag används den som ett tunnelbanemuseum, där besökarna kan färdas tillbaka till tiden då stationen invigdes.

”Den här stationen är så charmig, och den har verkligen förmågan att ta en tillbaka i tiden”, säger Mike. ”'Väggarna har reklamannonser från 20-talet, de ursprungliga biljettkontoren står fortfarande kvar, och andra föremål som är nästan ett sekel gamla visas upp. Den här platsen är fullproppad med inspiration, och bara väntar på att bli fotograferad.”

Och även om den här stationen har blivit ett museum, så åker det fortfarande förbi tåg. Det ger en trevlig chans att öva sig på att fotografera ljusspår. Ställ in en lång exponering på kameran, och fotografera tåget när det susar förbi dig – rörelsen skapar ett förtrollande ljusspår.

Alla platser som Gabriel och Mike berättade om i den här artikeln finns utmärkta på kartan i den nedladdningsbara pdf-filen nedan. När du tar dig från den ena platsen till nästa ska du komma ihåg att hålla ögonen öppna och se dig omkring; liksom alla andra städer bjuder Madrid på många fina fototillfällen.