milan header

Stadsguide – Milano

Milano

En stadsguide med ett 'unikt perspektiv'

Slide 3.jpg


Som en del av Canons fortlöpande kampanj 'Come and See' har vi introducerat den här serien med stadsguider för att inspirera dig att ta en ny titt på världen.

Städer är fullspäckade med spännande historier, hisnande scener och dolda pärlor. Det gäller bara att veta var man ska leta efter dem. För att inspirera dig att titta djupare har vi inlett ett samarbete med lokala fotografer om att skapa de här exklusiva stadsguiderna. Genom att visa upp dolda platser från oväntade vinklar kan du fånga Madrid, London, Paris, Berlin, Amsterdam eller Milano i ett helt nytt ljus.

Slide 2.jpg


Möt Alice – din guide till Milano

Alice Pasquini är en gatukonstnär och illustratör som arbetar runt om i hela världen. Innan hon börjar måla tar Alice in intryck från den omgivande miljön, och väljer en färgpalett för sitt verk som kompletterar stadslandskapet i stort. Genom sin konst skildrar Alice mänskliga känslor från olika perspektiv. Hon är särskilt intresserad av hur kvinnor representeras i konst och vill visa starka, oberoende kvinnor på ett sätt som skiljer sig från de feminina stereotyperna som ofta förekommer i modern konst.

Milano genom Alices ögon

Alice har ett fenomenalt öga för den perfekta duken i stadsmiljöer, både för hennes gatukonst och för fotografering. Hon har valt ut sex unika platser runt om i Milano, och här berättar hon varför hon tycker de är så inspirerande. Vi bjuder också på några praktiska tips som hjälper dig att ta bättre bilder samt en nedladdningsbar PDF med en karta, så att du enkelt kan ta dig från en plats till nästa.

Fratelli Bonvini, Via Tagliamento 1, 20139 Milano

Första anhalten är Fratteli Bonvini, en pappershandel utöver det vanliga, som ligger på Via Tagliamento, och har som målsättning att återupprätta skrivandets förlorade konst. Allt på butikshyllorna har en rik historia att berätta. Besökare inbjuds att skriva sina egna berättelser i bläck på vackert tillverkade brevpapper i någon av butikens kurser, workshops eller seminarier om screentryck och skrivande. De olika passen leds av en serie excentriska figurer som brinner för papper, tryckkonsten och kalligrafi.

Slide 4 - 2.jpg

Alice säger: ”Fratelli Bonvini kommer att göra dig förälskad i att sätta pennan till papperet. Jag tror att ett handskrivet brev berättar om en person och öppnar ett fönster in till själen på ett sätt som onlinekommunikation aldrig kan göra.”

Slide 4 - 3.jpg
4_1.jpg

Försök berätta Bonvinis berättelse genom att fokusera på butikens tryckpressar, den omgivande miljön och inredningen, som bevarats i princip oförändrad under det senaste århundradet. Ett bra tips är att prova med stor bländare (f/2,8 ) och högt ISO-tal (1600), för att se till att dina bilder blir skarpa och effektfulla.

Väggkonst i Milano, Istituto Ortopedico Gaetano Pini, Piazza Cardinale Andrea Ferrari 1, 20122 Milano

En kort promenad från katedralen Duomo di Milano och universitetet finns tre storslagna väggmålningar, som tillsammans täcker över 800 kvadratmeter. Gatukonstprojektet inleddes i samband med firandet av sjukhusets 140-årsjubileum, och består av konstverk skapade av fyra av Milanos mest berömda gatukonstnärer: Paolo Bordino, Ivan Tresoldi och duon Walter Contipelli och Alessandra Montanari. De tre väggmålningarna skildrar tillsammans kontrasterna mellan förnuft och kreativitet, geometri och organismer, vetenskap och konst samt manligt och kvinnligt.

Slide 5 - 1.jpg
Slide 5 - 3.jpg

”Jag är alltid på jakt efter graffiti som berättar en historia, och det här konstverket i tre delar är definitivt värt en titt”, säger Alice. ”Jag älskar att framhäva färgerna i mina foton av gatukonst, och ett fantastiskt sätt att göra det är att använda ett polariseringsfilter.”

Lek med de levande färgerna på de målade väggarna, och de förbipasserande människornas skuggor och silhuetter. Du kan även experimentera med spotmätning för att förbättra exponeringen, färgerna och kontrasten i dina bilder.

Penelope Mercatino, Via M. Melloni 6, 20129 Milano

Nästa stopp är Penelope Mercatino, en av Milanos högst rankade vintagebutiker. Den erbjuder ett kärleksfullt utvalt sortiment av mode och design, bl.a. vintagemode från 40 till 70-talet, samt vintagemöbler, köksvaror, väskor, resväskor, porslin, skivor och en mängd andra föremål. Någonting de flesta människor inte känner till om den här butiken är att den har ett unikt handelskoncept, där varorna minskar i pris med tiden, eller skänks till välgörenhet om de inte blir sålda.

Slide 6 - 1.jpg

Slide 6 - 3.jpg
Slide 6 - 2.jpg

Alice älskar att hitta dolda skatter, och berättar: ”När jag besöker Penelope Mercatino ser jag till att jag har tillräckligt med tid på mig att rota igenom varenda hylla och klädräck. Man kan göra helt otroliga vintagefynd om man bara har tålamod att gå igenom allting.”

Den här butiken består av en labyrint av korridorer och rum, fyllda med vintageföremål och moderna antikviteter. Vårt tips skulle vara att växla mellan stora (f/1,2) och smala (f/8) bländarinställningar för att isolera de intressantaste föremålen i bilden eller markera den stora mångfalden av föremål som finns i butikens skyltfönster och hyllor.

Frida, Via Pollaiulo 3, 20159 Milano

I Milanos alltmer populära Isola-distrikt finns Frida, en unik lokal som är såväl café och bar som vintagebutik, och som är populärt bland trendmedvetna Milanobor. Det här stojiga tillhållet, som är dolt bakom en vägg av graffitikonst, fullkomligen dryper av coolhet, och är det bästa stället att titta på folk medan man njuter av en brunch i Milanos trendnissars sällskap.

Slide 7 - 1.jpg

”Frida är en perfekt plats för att titta på folk”, säger Alice. ”Jag gillar att försöka lista ut personers historier när jag köar i baren eller sitter på gården. Att titta på hur andra människor går, talar och interagerar med varandra inspirerar och förbereder mig verkligen att utse den som ska bli motivet i mitt nästa konstverk ”

Den färggranna baren, butiken och bistron erbjuder den perfekta inramningen för att fota de senaste trenderna inom mode och design. Släpp lös kreativiteten så att du fångar intressanta bilder av livsstilen i Milano. Tips: Ta med dig ett stativ och experimentera med bilder med lång exponering när du fotar Fridas välbesökta innergård.

Ciclofficina Stecca (Associazione +bc), Via Gaetano de Castillia 26, 20124 Milano

Vi hoppar på våra cyklar och beger oss till Ciclofficina (som även kallas Associazione +bc), en organisation som arbetar för att det ska bli populärt att cykla i Milano igen. Här kan du få din cykel reparerad, ta cykellektioner och till och med få en cykel byggd från grunden. Olika delar av gamla cyklar, som skänkts av lokalbefolkningen, används för att skapa specialanpassade cyklar i föreningens egna verkstad.

Slide 8 - 1.jpg

”Det är kul att se att cykelkulturen är på uppåtgående här i Milano. Det är definitivt värt att cykla runt i staden i stället för att hoppa i en taxi. Man får uppleva staden ur ett annat perspektiv, och dessutom är det roligt”, säger Alice.

Om du gillar cyklar och att cykla, så är Ciclofficina ett ställe du bara måste besöka. Här hänger hundratals reservdelar överallt, och det myllrar av engagerade cykelfantaster. Försök att fånga unika berättelser genom att fotografera i reportagestil. Ett bra tips är att experimentera med ett vidvinkelobjektiv för att fånga sammanhanget med motivet och stämningen i rummet, eller fokusera på små detaljer med en stor bländarinställning.

Palazzo Lombardia, Piazza Città di Lombardia, 20124 Milano

Den sista platsen vi besöker är Palazzo Lombardia, ett komplex av nya byggnader i Milanos futuristiska Porta Nuova-distrikt. Inom komplexet tornar en imponerande glasklädd skyskrapa oblygt och stolt. Den här byggnaden betraktas av internationellt kända arkitekter som representativ för Milanos framtida urbana arkitektur. Man kan besöka takterrassen på 39:e våningen på söndagar, och dra nytta av dess panoramautsikter i 360 grader för att fånga Milanos historiska stadsbild i all sin prakt.

Slide 9 - 1.jpg
229A7195-Modifica.jpg

Alice säger: ”Att få njuta av Milano från hög höjd är rena drömmen för mig. Det ger mig chansen att se staden ur fågelperspektiv. Palazzo Lombardia har inte bara otroligt vacker arkitektur, utan bjuder även på en fantastisk utsikt, med oändliga fotomöjligheter.”

Slide-9---3.jpg

Vårt tips är att fånga 360°-vyer under den första soltimmen på dagen, eller den sista timmen före solnedgången, som även kallas ”gyllene timmen”. Det är vid de tiderna som solen står som lägst på himlen och ger mjuka och oskarpa fotografier, där du kan framhäva detaljer och djup i bilderna.

Alla platser som Alice berättade om i den här artikeln finns utmärkta på kartan i den nedladdningsbara pdf-filen nedan. När du tar dig från den ena platsen till nästa ska du komma ihåg att hålla ögonen öppna och se dig omkring; liksom alla andra städer bjuder Milano på många fina fototillfällen.