hero

Stadsguide – Paris

Paris

En stadsguide med ett unikt perspektiv

Som en del av Canons fortlöpande kampanj 'Come and See' har vi introducerat den här serien med stadsguider för att inspirera dig att ta en ny titt på världen.

Städer är fullspäckade med spännande historier, hisnande scener och dolda pärlor. Det gäller bara att veta var man ska leta efter dem. För att inspirera dig att titta djupare har vi inlett ett samarbete med lokala fotografer om att skapa de här exklusiva stadsguiderna. Genom att visa upp dolda platser från oväntade vinklar kan du fånga Madrid, Milano, Paris, Berlin, London eller Amsterdam i ett helt nytt ljus.

Möt Saúl – din guide till Paris

Saúl Aguilar är en professionell fotograf och bloggare som har en verklig passion för att resa och dokumentera sina äventyr runtom i världen – på sin blogg och via Instagram. Han älskar att fånga skönheten hos stadslandskap, och tar sig tid att upptäcka unika utkiksplatser som de flesta missar.

Paris genom Saúls ögon

Saúls specialistkunskaper inom fotografi ligger inom tekniker för exponering och ljusspår, och han använder dem för att fånga effektfulla bilder både på dagen och på natten. Han tar med oss till fem unika platser, och berättar om det han tycker är mest inspirerande med Frankrikes kosmopolitiska huvudstad. Vi bjuder också på några praktiska tips som hjälper dig att ta bättre bilder samt en karta som gör att du enkelt kan ta dig från en plats till nästa.

Första anhalten: Robinia pseudoacacia (Paris äldsta träd), torget René-Viviani, Quai de Montebello, 75005 Paris

Ända till 1600-talet var marken där den otroliga metropolen Paris ligger idag helt täckt av skog. Trots att det mesta av marken har rensats, så tornar Paris äldsta levande träd Robinia pseudoacacia högt än idag, i närheten av katedralen Notre Dame. Det planterades ursprungligen i det tidiga 1600-talet av konungens passionerade trädgårdsmästare Jean Robin, som även gav sitt namn till arten.

Saúl förklarar: ”Det äldsta trädet i huvudstaden är den perfekta utgångspunkten för en promenad längs Seine, som också erbjuder fantastiska fototillfällen. Jag tycker om att ta med mig kameran på söndag morgon och fånga Paris i de där flyktiga ögonblicken innan staden börjar vakna till liv.”

Det äldsta trädet i Paris är ett perfekt tillfälle att experimentera med porträtt av växter. Vårt tips är att använda en makroinställning på kameran för att ta levande närbilder som fångar det lummiga lövverkets naturliga skönhet. Du kan också prova olika fotoställningar, t.ex. stå på knä eller ligga ner och se uppåt, för att fånga lövens och grenarnas unika mönster.

Passage du Grand-Cerf 145, rue Saint-Denis - 8, rue Dussoubs, 75002 Paris

Under 1700-talet kunde Parisborna träffas, handla och umgås i övertäckta jugendgallerior som ligger undangömda i en labyrint av gångar. Många av de här gångarna har förfallit, men om man vet var man ska leta kan man fortfarande hitta dem mitt bland det moderna Paris gator. Passage du Grand-Cerf, som sammanlänkar Rue Saint-Denis och Rue Dussoubs renoverades för några år sedan. Läger är en bit ifrån de vanliga turiststråken, och butikerna ligger bakom ett otroligt glastak som har sirliga detaljer av smidesjärn.

Saúl förklarar: ”Passage du Grand-Cerf är en fotografisk lekplats för alla som älskar jugendarkitektur. Dagsljuset som strömmar in genom glastaket lyser upp gatan nedanför med en fantastisk naturlig skönhet.”

En kamera med vinklingsbar skärm kan underlätta när du ska fota saker som är högt ovanför dig, t.ex. gallerians tak. Fäll ut skärmen och experimentera med att hålla kameran i olika vinklar. Att t.ex. hålla kameran nära dig och lågt över marken är ett utmärkt sätt att fånga en vertikal bild, som kan ge ett riktigt intressant perspektiv.

Montmartre, 75018 Paris

Montmartre ligger uppe på en kulle, på 130 meters höjd ovanför marken, i ett område som är en globalt välkänd konstnärsenklav. Det domineras av den berömda basilikan Sacré-Coeur, och erbjuder en mängd motiv att fotografera. Det är måhända en turistmagnet, men med lite kreativitet och lite upptäckarlust kan du hitta ett eget unikt perspektiv.

Saúl säger: ”Montmartre erbjuder verkligen en fantastisk utsikt över Paris, som alla måste se. Trots att Place du Tertre och Sacré-coeur är ett turistmecka, så finns det andra delar av området som är mindre välbesökta. Efter att ha fotat basilikans härliga kupol tycker jag om att ta en promenad upp till vingårdsområdet, där det är mindre folk, och bara njuta av utsikten en stund innan jag börjar fota omgivningen.”

För att fånga basilikan i Montmartre i all sin prakt rekommenderar vi att du utnyttjar den ”gyllene timmen”, strax före soluppgången eller solnedgången. Ljuset är magiskt vid de tiderna, och byggnadens storslagenhet ger fantastiska silhuettbilder, så försök stå på den motsatta sidan från solen. Vi rekommenderar du stänger av blixten och leker med exponeringsinställningarna för att fånga otroliga färgdjup i himlen.

La Pagode Paris 48 rue de Courcelles, 75008 Paris

La Pagode Paris kom till världen på 1800-talet, och var först ett privat hotell. År 1925 köptes det av den kinesiska konstsamlaren och konsthandlaren Chiang Tsai Loo, som satte igång med att bygga om det till ett hus långt ifrån den vanliga stilen i Paris, som var avsett att spegla hans kinesiska rötter. Idag kan du färdas genom tiden och mellan världsdelar i pagodan, där österns uttryck förmedlas till väst i konstutställningar och auktioner.

Saúl förklarar: ”Den här byggnaden står i fullständig kontrast mot omgivningen, och har färger, former och strukturer som gör den helt unik för området. Här kan du räkna med att plåta bilder som överraskar betraktaren.”

Det här är ett jättebra ställe att experimentera med skärpedjup och lyfta fram någon av de många utsmyckningarna på den här häpnadsväckande byggnadens fasad och tak.

La Petite Ceinture, Place Balard, 75015 Paris

Petite Ceinture är ett ganska okänt grönområde som är nästan 20 km långt, och huserar en övergiven järnväg. Den här järnvägslinjen, som byggdes i mitten av den franska huvudstaden för mer än 150 år sedan, var ett av världens första lokaltrafiksystem. Den började användas allt mindre under 1930-talet, efter att Metro-systemet infördes, och lämnade efter sig en labyrint av oanvända tunnlar och broar. Naturen har återtagit spåren, och området har blivit en fristad för den vilda floran och faunan. Det här är ett toppenställe att utforska och fotografera.

Saúl berättar entusiastiskt: ”Petite Ceinture är ett paradis för storstadsvandrare. Många människor känner inte till att det faktiskt finns en vandringsled utmed spåren som går genom det 16:e arrondissemanget. Ta dig dit när solen är på väg upp om du vill fånga den kusliga stämningen med kameran, så kan ta oförglömligt vackra foton.”

Experimentera med var du placerar järnvägsspårens konvergerande linjer i kompositionen, eftersom de går mot fotots horisont. I stället för att ha spåren i bildens centrum kan du kliva åt sidan och låta dem löpa diagonalt genom ramen, från det nedre till det övre hörnet av bilden.

Du kan hitta alla platser som Saúl berättade om i den här artikeln i guiden nedan. När du tar dig från den ena platsen till nästa ska du komma ihåg att hålla ögonen öppna och se dig omkring; liksom alla andra städer bjuder Paris på många fina fototillfällen.

Ladda ner Saúls guide till Paris