N1 header

Sida vid sida: Canons kameror kontra smartphone-kameror

Under vår senaste fotografering med Münchens City Surfers bad vi en entusiastisk amatörfotograf att hjälpa oss att jämföra bilder med hjälp av de senaste Canon-kamerorna och ledande smartphone-kameror, Apple iPhone 6S och Samsung Galaxy S7. Kolla in resultaten nedan.

För att säkerställa en rättvis utmaning togs varje foto inom några minuter från varandra, i samma ljusförhållanden, med hjälp av manuella inställningar och med en rigg för kamera och smartphone (enligt bilden nedan). Vi använde en serie av de senaste konsumentkamerorna från Canon för att göra jämförelserna.

rigg för kamera och smartphone

Zooma in

Här kan du se fördelarna med den optiska zoomen i PowerShot G3 X kontra de testade smartphone-kamerornas digitala zoom. När du zoomar in genom att nypa med hjälp av en kamera med digital zoom (som de båda testade smarttelefonerna) beskär du bara det du har framför dig. Det kan resultera i en brist på detaljer eller suddighet. Du kanske inte kan se ditt motiv tydligt och fotot kanske inte fångar scenen som du vill komma ihåg den.

Som du kan se på bilden tagen med PowerShot G3 X ger en optisk kvalitetszoom större detaljrikedom, skärpa och klarare färger jämfört med smarttelefonernas digitalzoom.

Zooma in – Canon PowerShot G3 X

Canon PowerShot G3 X

Zooma in – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Zooma in – Canon PowerShot G3 X

Canon PowerShot G3 X

Zooma in – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Fotografering i svagt ljus

De testade smartphone-kamerorna hade svårt att producera tilltalande resultat i svagt ljus. Det beror på att deras bildsensorer (den del som reagerar på ljus och skapar en bild) är mindre bra på att klara av situationer med svagt ljus än sensorn hittar du i Canons avancerade kompaktkameror, spegellösa kameror och systemkameror. Dessutom erbjuder de testade smartphone-kamerorna ingen kontroll över ISO-inställningar (nivån på kamerans känslighet för tillgängligt ljus) vilket innebär att bilderna ser mörka ut.

Sida vid sida visar de här bilderna hur en större sensor och förmågan att hantera en högre ISO-inställning gör att PowerShot G7 X Mark II kan producera en överlägsen bild med precisa färger och skarpare detaljer och synbart ljusare resultat.

Svagt ljus – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Svagt ljus – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Svagt ljus – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Svagt ljus – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Fånga snabba rörelser i svagt ljus

I den här jämförelsen kan du tydligt se hur rörelsen blir skarpt fixerad i bilden som togs med PowerShot G7 X Mark II, medan de testade smartphone-bilderna inte är lika skarpa och brister i färg. I förhållanden med svagt ljus justerar kamerorna från Canon slutartid, ISO och andra inställningar för tydliga, detaljerade bilder som du vill skriva ut och dela.

Syftet med den här tagningen var att frysa flodens och surfarens rörelser. De testade smartphone-kamerorna kunde inte uppnå en tillräckligt snabb slutartid eller svara på det tillgängliga ljuset för att producera ett skarp bild.

Snabba rörelser – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Snabba rörelser – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Snabba rörelser – Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Snabba rörelser – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Att ta porträttfoton

En av fördelarna med att använda en kamera med en stor sensor, som EOS 80D som användes här, är möjligheten att skapa kort skärpedjup (den del av bilden som är bakom huvudmotivet). Här kan du se i EOS 80D-fotot att bakgrunden är vackert suddig, vilket innebär att motivet ”sticker ut”. Bilden som togs med en smartphone-kamera förefaller vara plattare och mörkare i skuggan, eftersom en smartphone inte kan hantera ljuskontrasten så bra som EOS 80D. Smartphone-kameror fokuserar på hela bilden så att bakgrunden är en lika stor del av bilden som personen är. Dessutom togs EOS 80D-bilden med hjälp av zoomen i det monterade objektivet. Detta ger ett mer smickrande perspektiv och gör att ansiktsdrag ser mer naturliga ut. De testade smartphone-objektiven är bredare vilket sträcker ut ansiktsdragen. Med ett bredare objektiv som det här måste du komma mycket närmare motivet för att ta ett bra porträtt. Med en systemkamera och ett zoomobjektiv kan vara längre bort från motivet. Båda fotona togs utan blixt med naturligt ljus. Systemkameran har också djupare, mer korrekta och balanserade färger.

Porträttfoton – Canon EOS 80D

Canon EOS 80D

Porträttfoton – Apple iPhone 6S

Apple iPhone 6S

Porträttfoton – Canon EOS 80D

Canon EOS 80D

Porträttfoton – Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Jämförelse av resultaten

Som resultaten visar överträffade Canons kameror konsekvent de testade smartphone-kamerorna i att producera detaljerade, välexponerade bilder under rådande förhållanden.

Om du känner dig inspirerad att förbättra de foton du delar med dina vänner och följare, varför inte ta en titt på våra senaste kameror och se vilken som passar dig bäst?

Se vår kameraväljare

Utforska vår interaktiva upplevelse med City Surfers här.