burano-italia-estelle-moreau.jpg

Historien bakom vågen

Det är midnatt, du befinner dig mitt i en stad, dags att surfa!

Det är en speciell känsla när du kommer till Eisbach i München för första gången. I stadens kvällsvimmel hör du plötsligt bruset från vattnet och ser hur folk samlas för att blicka ut över bron, och du blir nyfiken. Du tittar ut över kanten och där ser du surfarna.

München i Tyskland har varit hemvisten för flodsurfare sedan 1972 när Arthur Pauli för första gången surfade på Floßlände. Även om det finns ett par andra surfställen i München så är det Eisbach (tyska för ”isbäck”) som dagligen lockar surfare och förtrollar åskådare från hela världen. Det är därför vi vill berätta vår senaste ”Come and See”-story, City Surfers.

Denna två kilometer långa flod, som viker av från Isar, strömmar genom Münchens största park, Englischer Garten. Denna eviga våg skapades genom att försiktigt sänka ner betongblock på flodbädden. Ett provisoriskt system med planka och rep låter även surfarna forma vågen. En av våra surfare, Alex, säger: ”Skillnaden mellan att surfa på havet och floden är att ute på havet så driver vågen dig framåt medan den drar dig bakåt på floden, så din viktfördelning på brädan är lite annorlunda.” Låter det farligt? Tja, det är precis vad det är. Det här är ingen plats för ovana surfare. Faktum är att fram till 2010 var det olagligt att surfa på Eisbach och vågen hotades av rivning tills det att lokalborna lämnade in en namnlista för att bevara den.

Surfinggemenskapen är tätt sammansvetsad här och det är uppenbart att de som surfar på vågen verkligen brinner för det. Nykomlingar tolereras inte förrän de har visat vad de går för på en mindre våg ett par hundra meter nedströms. Karina, en annan av våra surfare, beskriver gemenskapen så här: ”När du väl är inne så är du här för att stanna, men det är väldigt svårt att komma in.”

Eisbachs outtalade regler är fantastiska: surfarnas demokratiska och ordnade köer samt den tysta tävlingsspänningen som endast bryts med bankandet av deras brädor när någon gör bra ifrån sig på vågen. Även om surfarna står ensamma på vågen de älskar att surfa på, så förs de alla faktiskt samman av den.

Utforska vår interaktiva City Surfer-upplevelse här.