Dina bilder, våra favoriter: ’Min stad’

Genom att ta inspiration från vår berättelse om 24 timmar på Galata Bridge, utmanade vi er att fånga mångfalden i en stad under 24 timmar och ladda upp resultatet under kategorin ’Min stad’ i vårt galleri. Av alla de fina tävlingsbidragen som skickades in valde vi ut tre bilder som bäst uppfyllde utmaningen och uppmanade tittarna till 'Come and See'. Varje bild innehåller en djupare berättelse och alla visar på mångfalden i sina respektive städer under en tidsperiod under dagen. Vi pratade lite med de fotografer som tagit dessa bilder för att få reda på mer.


Lisbon’s Cais das Colunas av Carla Brito

Cais das Colunas in Lisbon av Carla Brito

Vi gillade färgerna och känslan av tid som förflyter i den här bilden tagen i Lissabon. Fotografen Carla Brito förklarar mer om scenen och hur bilden kom till.

"Förr i tiden var Lissabons Cais das Colunas den plats där den besökande adeln anlände med båt. Marmorstegen sträckte sig som en matta på flodbanken vid floden Tejo och välkomnade besökarna till det kungliga palatset. I dag är Cais das Colunas en turistsevärdhet. Tusentals människor från olika kulturer och influenser, boende och besökare promenerar genom denna plats varje dag.

Från Cais das Colunas är det nu möjligt att se Terreiro do Paço, skyttelbåtarna på floden, staden Almada på den södra flodbanken, monumentet Cristo Rei och bron 25 de Abril.

Sent en vinterdag gick jag runt och njöt av naturen när jag bestämde mig för att fånga denna bild. Solen gick ned och jag fick tillfälle att föreviga ögonblicket.

Ta bilden

För att fånga bilden använde jag motljus kombinerat med en kort exponeringstid. Jag ville fånga silhuetterna – pelarna och trappan, de människor som satt ned nära vattnet, måsarna, bron och Cristo Rei – och på samma gång, floden och solnedgången med en varm färgton under den blå himlen den kalla dagen.

Jag ställde in färgtemperaturen för att göra den verklig och exponeringen så att inte himlen skulle överexponeras och floden underexponeras. Jag fick vad jag ville och när jag ser resultatet vill jag besöka platsen om och om igen."


San Francisco av Mark Sherrat

San Francisco av Mark Sherrat

Vi gillade det föränderliga ljuset och perspektivet i det här fotot av San Francisco, taget av Mark Sherrat. Han förklarar historien bakom bilden.

"Min fru och jag hade turen att spendera tre månader på rundresa i USA. Vi stannade ett tag i San Francisco där vi bodde hos min bror och hans flickvän. De rekommenderade ett besök till Coit Tower, ett art deco-torn byggt på 1930-talet med fantastisk utsikt. Men vi var blev lite sena eftersom vi smörjde våra krås med enastående mat i China Town och hängde med hippies i Hait vilket slutade med en kamp mot klockan (och upp för en av stadens brantaste backar) för att hinna i tid innan det stängdes.

Vi hann med några minuter till godo och när vi kom upp till toppen belönades vi med en fantastisk utsikt och lika fantastiskt ljus över staden när solen gick ned.

Ta bilden

Jag tog genast fram min kamera och började springa från fönster till fönster försöker för att få till den bästa möjliga bilden innan solen gick ned helt. Jag fotograferade med bländarautomatisk och använde en ganska liten bländare för att få ett rejält skärpedjup. Jag var tvungen att vara noga för att få precis rätt mängd reflexer in i objektivet. Allt detta samtidigt som jag försökte tränga mig förbi alla andra människor som också var där för att njuta av solnedgången. När jag tittade på bilderna nästa morgon var detta den bild som verkligen stack ut. Det är en fantastisk kombination av att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och att ha rätt utrustning för att få en fantastisk bild av en känd stad från en ny vinkel."


Milan av Amedeo Gamber

Pizzeria in Milan av Amedeo Gamber

Amedeos foto fångar vackert känslan av rörelse på en hektisk Milano-gata på natten. Han berättar historien bakom bilden.

"Jag gick till den populära gatan Brera i Milanos gamla stadskärna för att äta middag på en restaurang och jag fascinerades av det ständiga flödet av människor som strosade längs den gamla gatan.

Stämningen var varm och levande och kontrasten mellan de gamla byggnaderna och de nya LED-gatlamporna fångade verkligen mitt öga. Så jag bestämde mig för att ta ett foto som skulle förmedla hur jag kände mig i det ögonblicket. Som tur var hade jag min Canon 650D, mitt "ljusstarkaste" objektiv, Canon 50mm f/1.4 och ett stativ med mig, eftersom jag planerade att ta några bilder efter middagen.

Första gången försökte jag ta bilden stående med mitt stativ på ett litet torg längs gatan men det var en verklig utmaning på grund av folkmassan runt mig. Många såg på mig som om jag kom från rymden! Sen hittade jag ett litet skuggigt hörn som var helt perfekt för mitt foto. Från det läget kunde jag fotografera en lång rad lampor som ledde ögat till den försvinnande punkten som framhävde perspektivet. Den försvinnande punkten var den plats där lamporna och folkvimlet flöt in i varandra. Tack vare den plats jag befann mig på kunde jag också få med "Ristorante Pizzeria" skrivet på ett tält – en omisskännlig symbol för en italiensk stad.

Ta bilden

För att kunna förmedla den konstanta rörelse av människorna försökte jag använda en lång exponeringstid. Den måste vara tillräckligt lång för att få människorna att framträda som ”spöken i rörelse” men samtidigt inte så lång att de blir osynliga. Så, efter några testbilder kom jag fram till att 3,2 sekunder var en godtagbar exponering. Jag föredrog att göra fotot svartvitt för att framhäva skuggorna och lamporna.

Ett av särdragen i detta foto är att ingens ansikte går att känna igen antingen på grund av att de syns bakifrån eller för att de rörde på ansiktena under den 3,2 sekunder långa exponeringen.

Genom min bild, hoppas jag att jag kan avslöja den hemliga själen i Milano, en stad där århundraden av historia blandas med framsteg. Det är en levande stad som alltid är aktiv och rör sig under de varma sommarkvällarna.


Dela dina foton

Tack till alla som delade sina foton av städer under 24 timmar.
Varje månad har vi en ny utmaning, så plocka fram kameran – oavsett vilken typ du har – var kreativ och ladda upp ditt foto till allas beskådan. 'Come and see' vår nya utmaning och dela med dig av dina unika perspektiv här.