hero header

Din stad utanför gränserna …

På gatunivå ser du arkitektur, butiker, gatukonst och människor. Det är detta som gör en stad så levande. Men under våra fötter, bortom turiststråken, på platser som inte syns på kartorna, finns en hemlig värld som väntar på att utforskas. En storstadsdjungel, full av förfallna, övergivna och söndervittrande gömda skatter som fallit i glömska, men som ändå är fulla av liv och fascinerande historier.

För att inspirera dig att testa "urban exploration" i din egen stad har Canon intervjuat sex Urbex-fotografer runt om i Europa. Alina Rudya, Holly-Marie Cato, Nikanor Garcia, Ivo Kaijser, Alistair Wheeler och Riccardo Zanutto hjälper dig att komma igång. Du får de bästa tipsen för att upptäcka dolda platser, användbara vägvisare för att fota Urbex-scener ur ett unikt perspektiv och råd om viktiga saker som du bör ha med dig.

Det är en konst och ett äventyr att försöka hitta och fotografera platser som ligger dolda bakom stadens kulisser. Fascinerande platser som ger ett helt nytt perspektiv på staden – från övergivna tunnelbanestationer till nedlagda fabriker.

Under de senaste åren har Urbex-trenden vuxit snabbt bland äventyrliga entusiaster, som nu tagit landsbygdens friluftsliv in i det urbana landskapet. Urbex-fotograferingen dokumenterar, hyllar och delar dessa dolda världar – innan de försvinner obemärkt.

Tunnel i Paris Metro

Foto: Nikanor García

De bästa Urbex-tipsen

Innan du ger dig ut på ett Urbex-äventyr bör du ägna lite tid åt att planera vad du är ute efter. Internet är en bra utgångspunkt där du kan göra efterforskningar och identifiera möjliga platser. För att få inspiration – tänk på att fråga vänner och andra instagrammare om vilka Urbex-platser de besökt mest. När du bestämt vilka platser du vill besöka, kom ihåg att ta reda på exakta adresser. Kanske måste du också be om lov för att få gå in där.

Väl på plats bör du ta dig tid att kartlägga rutten så att du får uppleva platsen på rätt sätt. Titta efter detaljer som sätter samman en story om platsen; allt från papper på golvet, inskriptioner på väggar eller föremål som har lämnats kvar. Varje plats har en historia att berätta och det är upp till dig att upptäcka den.

Och du glömmer väl inte att ta med kameran? Fånga alla fantastiska detaljer och dokumentera din Urbex-resa från början till slut. Du kan berätta storyn via foton av saker som dörröppningar, tunnlar och spiraltrappor, av små detaljer som graffiti, flagnande färg och gamla möbler eller kvarlämnande föremål.

Vad ska man packa?

Kamera – Dokumentera dina Urbex-äventyr från början till slut, fånga alla detaljer och dela med dig till andra

GorillaPod – Många Urbex-platser är ofta övergivna och dåligt upplysta. Ett flexibelt stativ är därför viktigt för att kunna fota i trånga utrymmen och få skarpa bilder

En flaska vatten – På upptäcktsfärd är det lätt att förlora sig i ögonblicket; se till att du inte blir uttorkad

Bekväma skor – Använd lätta skor så att du kan gå överallt och verkligen känna strukturerna under fötterna

Ficklampa – En liten men kraftig lampa kan användas som belysning för bilderna och visa vägen om du vistas på mörka platser

Vad ska man packa med sig för Urbex-fotograferingen?

Regler för Urbex ...

Produktinformation

När du är ute på Urbex-äventyr, testa följande kameror för att dokumentera scener som du vill bevara, dela med andra eller använda som inspiration.

Känner du dig inspirerad? Dela dina foton

Om ovanstående har inspirerat dig att utforska och upptäcka, varför inte dela dina bilder och erfarenheter via vårt galleri? Förutom att låta resten av världen se ditt arbete, kan du titta på bilder som andra fotografer har tagit och delta i vår månatliga fotoutmaning.