Andrey-Golovanov-Sergey-Kivrin-fencing

Actionfotografering med Andrey Golovanov och Sergey Kivrin

© Andrey Golovanov och Sergey Kivrin.

 

Med London Marathon och cykelloppet London to Paris runt hörnet tänkte vi att det skulle vara intressant att prata med två av världens mest erfarna sportfotografer – Andrey Golovanov och Sergey Kivrin. I en exklusiv intervju pratade de med Canon om fördelarna med att arbeta som ett team och hur de gör för att ta bra actionbilder.

Gör fotograferandet till en lagsport

Det är ganska ovanligt att hitta ett kreativt fotografteam som arbetar så nära tillsammans, men de ryska fotograferna Andrey Golovanov och Sergey Kivrin skulle inte vilja ha det på något annat sätt. De träffades 1986, när de arbetade på en sovjetisk fackföreningstidning och har varit oskiljaktiga sedan dess.

Sergey förklarar fördelarna med det ovanliga arrangemanget, ”För mig har ett sådant samarbete bara fördelar. För det första: När vi arbetar tillsammans med fotograferingen har vi alltid två vinklar och två utsiktsplatser över händelsen. För det andra: Om en missar något, kan den andra täcka upp. Det är även osannolikt att vi behöver tacka nej till jobb – även om någon av oss blir sjuk kan den andra jobba. Det är särskilt bra när vi arbetar tillsammans på OS, där du måste fotografera händelser som sker samtidigt!”

© Andrey Golovanov och Sergey Kivrin.

Mer än ett ögonblick

Andrey och Sergey har skaffat sig ett rykte som förstklassiga sportfotografer på det gamla sättet – genom att vara produktiva och ta tusentals fantastiska bilder under stora sportevenemang över hela världen. Under åren har de lärt sig vad som fungerar och vad som inte gör det. Även om sportformeln verkar enkel – ”ljus, bakgrund, idrottarens känslor, formens skönhet, dynamik, allt det är viktigt” – är det fotovinkeln och förståelsen för genren som gör den största skillnaden.

Sergey förklarar. ”Vi försöker alltid att välja en fotovinkel som inte störs av reklam, montrar, lyktstolpar. Vi försöker göra all reportagefotografering estetiskt tilltalande och inte bara fånga ögonblicket.”

Förberedelse är naturligtvis en viktig del. ”Det är nödvändigt att förbereda sig inför varje fotografering. Utforska vad som gäller för sporten, besöka arenan och hitta de bästa platserna för fotograferingen. Det är även viktigt att bekanta sig med idrottarnas egenskaper och vanor. Då kan du komma på en vinkling i förväg och vara redo att ta bilden. Det viktigaste är att veta vad man vill säga och inte förlita sig på tur.”

Som ni säkert förstår kräver den här typen av oförutsägbara actionbilder en utrustningsväska som klarar det mesta. ”Vi har alltid med en full uppsättning Canon-objektiv, med EF 16-35mm f/4L IS USM, EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, EF 300mm f/2.8L IS II USM och EF 400mm f/2.8L IS II USM. Vi använder oftast Canon EOS-1D X Mark II.”

Olympiska veteraner

Det finns inte många proffsfotografer som med rätta kan säga att de har varit på mer än ett dussin olympiska spel, men för Andrey Golovanov och Sergey Kivrin är det bara ett dagsverke.

Rio De Janeiro var Andreys 15:e OS och Sergeys 12:e. Med så många OS i bakfickan kan de sina saker, men de säger att det blir allt svårare. ”Tyvärr beror framgångarna för vårt arbete väldigt mycket på organisatörerna för de olympiska spelen. Transporten, platserna och antalet fotografer, avståndet mellan idrottsanläggningarna, bra internet – allt det påverkar till stor del kvaliteten på vårt arbete.”

Sergey tar ner oss på jorden igen genom att berätta att det inte bara är glamour – ”Pressfotografer sover, även under perfekta förhållanden, max fyra timmar per dygn. Så det är ett hårt jobb.”

Fotografins utveckling

Sergey och Andrey har, tillsammans, decennier av erfarenhet och har upplevt många förändringar inom fotograferingen. Från utvecklingen av fotografisk utrustning till den digitala uppgången har de anpassat sig och frodats i en bransch som rör sig med blixtens hastighet.

När de förtjänade sitt levebröd med att fotografera på film behövde de vara mycket mer selektiva. ”När vi fotograferade på film var vi väldigt beroende av kvantitet och kvalitet på fotomaterialet. I Sovjetunionen var det här förhållandet särskilt starkt. När den digitala tekniken gjordes tillgänglig för alla fotografer jämnade det på ett sätt ut spelreglerna.”

De, som många andra, tror att det är en vanlig missuppfattning nu för tiden att alla är fotografer. ”Vårt yrke har förändrats dramatiskt, det är en annan attityd. Alla telefoner innehåller nu en kamera och alla ser sig själva som fotografer.”

© Andrey Golovanov och Sergey Kivrin.

Vad händer härnäst för den ryska duon?

Även om de älskar att fotografera sport finns det inte mycket de inte gillar. ”Det är alltid intressant att arbeta för en tidning, bok eller utställning. Något lite annorlunda. I alla dessa fall räcker det inte bara med att fotografera idrottarna, du måste även fånga stämningen.”

Men som ni förstår är konkurrensen om dessa jobb hård och den trappas upp för varje år. ”Tyvärr blir dessa beställningar allt färre”, säger Sergey. ”Ofta går pressen nu direkt till internet. De värdesätter inte längre kvalitet, hastighet är det enda som spelar någon roll.”

Tack och lov verkar det fortfarande finnas en efterfrågan på actionsportfotografering av hög kvalitet. ”Härnäst ska vi arbeta på Federation Cup i tennis i Ryssland och sedan ska vi till Kazakstan för International Tennis Federation. I sommar åker vi till Confederations Cup i fotboll i Moskva och islamiska spelen i Baku. Så ja”, ler Sergey, ”vi håller oss sysselsatta”.

Priser och utmärkelser

Under deras brokiga karriärer har duon vunnit otaliga fotografipriser över hela världen, däribland Frankrike, Nederländerna, Belgien, Schweiz, Tyskland, Japan och deras hemland Ryssland. De är särskilt stolta över sitt arbete under OS i London 2012. Paret bidrog även med bilder till Rysslands kandidatur för vinter-OS i Sotji 2014 och inför detta mästerskap fick de i uppdrag att instruera andra sportfotografer.

© Andrey Golovanov och Sergey Kivrin.

Sergey och Andreys utrustning:

Kameror:

EOS-1D X

EOS-1D X Mark II

Objektiv:

EF 16-35mm f/2.8L III USM

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

EF 300mm f/2.8L IS II USM

EF 400mm f/2.8L IS II USM

EF 600mm f/4L IS II USM

EF 800mm f/5.6L IS USM

Tillbehör:

Canon EF Extender 1.4x III

Canon fjärrkontroll TC-80N3 med timerIntervju: skriven av Martin Fleming