Ana Pratas berättar om hur hon jobbar vid familjefotografering

@anapratasfotografia

Från vredesutbrott till godnattsagor – Ana Pratas fotograferar allt. Träffa familjefotografen som använder dokumentära tekniker för att fånga autentiska ögonblick.

Hur länge har du varit fotograf och hur började du med det?

Jag började ta foton som en hobby för länge sen. År 2011 utvecklades mitt fotograferande och när mitt jobb avslutades började jag fotografera på heltid.

Men fotografering har alltid varit en stor del av mitt liv. Min mamma tog många fotografier av mig som barn och jag värdesätter verkligen dem nu. Hon skrev ut dem och sparade dem i fotoalbum åt sig själv, mig, vänner och familj. Jag är väldigt glad för det.

Har du alltid fotograferat familjer?

Nej, jag började att fotografera utan något särskilt mål. Men så en dag var det något som klickade och jag upptäckte familjefotografering. Jag insåg att jag verkligen tyckte om det, och att jag var bra på det. Jag lärde mig så mycket som möjligt om yrket och tog till mig all information som jag hittade. Jag övade väldigt mycket. I början fotograferade jag familjer som jag kände och jag hade min första kund 2011.

Min kärlek till familjefotografering har att göra med min barndom. Jag hade en väldigt lycklig barndom. Familj och fotografi hör ihop för mig.

@anapratasfotografia

Tror du att det är det viktigast för barnen eller föräldrarna att fånga, skriva ut och bevara barnens barndom?

Jag tror att det är viktigt för både barnen och föräldrarna, men jag fotograferar främst för barnens skull. I framtiden, om kanske 20–30 år, kommer barnen att uppskatta bilderna på samma sätt som jag uppskattade bilderna från min egen barndom. De är tagna på sådant som de själva inte brukar kommer ihåg som t.ex. rutiner, husdjur och deras föräldrars utseende. Platser är också viktiga att komma ihåg som ett första hem, en trädgård som de har lärt sig att cykla i eller ett sovrum som de har delat med ett syskon.

Det är alltså barnen som är i fokus.

Vi älskar autenticiteten i dina fotografier som till exempel bilderna på barn med vredesutbrott. Känner du ett ansvar att fota så nära verkligheten som möjligt?

Jag försöker att göra det, ja. Jag är med familjerna hela dagar när jag fotograferar dem. Istället för att instruera och be dem att posera försöker jag att vara deras vän. Jag vill såklart se allt. Jag vill inte störa, eftersom det är viktigt för dem att vara äkta och autentiska. Om jag börjar instruera eller störa dem kan själva essensen i deras vardagsliv gå förlorad.

@anapratasfotografia

Vilken utrustning använder du för att fotografera familjer?

Jag använder Canon EOS 6D och Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Jag föredrar en lätt utrustning eftersom jag rör mig ganska mycket och spegelreflexkameran Canon EOS 6D är väldigt lätt.

Jag älskar djupet som 100mm-objektivet ger. Det fungerar alltid väldigt bra, särskilt vid fotografering utomhus i dokumentärstil. Det är det bästa priset för den bildkvaliteten som jag har hittat på marknaden.

Hur lyckas du fånga äkta stories utan att inkräkta?

Interaktion. Jag leker med barnen och äter middag med familjen. Jag följer med dem överallt. Efter några timmar vänder de sig vid mig och beter sig mer naturligt. Min närvaro stör alltid lite. Det går inte att undvika. Men det finns en skillnad mellan att bara vara där och vara där tillsammans med dem. Jag försöker att interagera med familjen istället för att vara ”en fluga på väggen”. Det ger mer naturliga stunder.

Du arbeta säkert ofta med stolta föräldrar som vill dela sina barns stories. Har du några tips till dem för att skriva ut och komponera bilder?

Jag uppmuntrar alltid familjer att skriva ut och spara fotografier. Idag finns det bilder som är över 100 år gamla och med dagens teknik kommer våra bilder att hålla ännu längre. Det räcker inte med att bara ha fotografierna, utan de måste säkerhetskopieras också.

Det är också viktigt att köpa ett fotoalbum så att du kan visa bilderna på ett vackert sätt. Ett album gör att föräldrarna tittar på fotona oftare och kan visa dem för familj och vänner, och så småningom barnen själva.

Tror du att familjer kommer närmare varandra om de kan följa sin familjehistoria?

Jag vill tro att det gör det. Familjer som anlitar mig för att avbilda deras liv är ofta redan väldigt sammansvetsade. Jag försöker att fånga ögonblick som vi inte lägger märke till annars. Det kan vara en spontan, öm gest mellan syskon eller en detalj som framhäver ett barns personlighet. Jag tror att sådana tillfällen får människor att inse vad de har tillsammans.

Vilket är ditt favoritfamiljefoto och varför?

Jag har två. Det första är från en uppställd fotografering och jag försökte att samla familjen inför fotot men det slutade i kaos. Ett barn sprang iväg, mamman försökte stoppa honom och pappan var i släptåg med en bebis hopklämd i armarna. Det blev en riktig familjebild. Den är inte perfekt och det är inte någon som ler mot kameran, men den är rolig och realistisk.

Den andra är av en mamma som lägger sin son för natten. Bilden är riktigt mörk och ISO är väldigt högt, så det är en brusig bild. Det är inte mitt bästa foto tekniskt sett, men det är en intim och värdefull stund.

Har du några tips för att fotografera barn?

Jag brukar leka en lek med barnen för att de ska känna sig bekväma. Den kallas för ”arga leken”. Du säger till barnen att de måste vara allvarliga och att de inte får le eller skratta. De flesta kan inte hålla sig och brister snart ut i skratt.

Jag försöker att alltid fotografera i en rolig miljö, som t.ex. en park eller strand, eller på en plats där de känner sig bekväma som i deras hem. Jag tror att det kommer naturligt om du tycker om barn.

Utöver det är det bara att öva, öva, öva!

@anapratasfotografia

Anas utrustningsväska

Pixma TS8250-serien

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Canon EOS 6D*

Svar har redigerats för tydlighet och tempo.

*Canon EOS 6D är inte längre tillgänglig. Sök Canon EOS 6D Mark II för mer information om den uppgraderade modellen.Skrivet av Sasha Newbury