A person stands in front of a building with triangular windows larger than them, leaning diagonally. Photo by Daniel Rueda and Anna Devís.

ARKITEKTURFOTOGRAFERING

Träffa ”geometrisökarna” Daniel Rueda och Anna Devís

Häng med när vi pratar med de färgstarka och kreativa arkitekturfotograferna Anna Devís och Daniel Rueda.

Upptäck historien bakom deras fantasifulla och abstrakta storytelling och hur deras kärlek till byggnader och resor har gjort dem till stjärnor på Instagram (där de går under användarnamnen @anniset och @drcuerda).

Hur började allt för er? Vad fick er att börja fotografera?

Daniel: ”Vi hade alltid kameror hemma när jag växte upp, så jag kunde experimentera med fotografering redan som barn. Jag försökte och misslyckades mycket, men ville alltid dela med mig av mina bilder på webbplatser som MySpace och Flickr. Det hjälpte mig att se utvecklingen av min personliga stil då alla mina bilder började visas som teman i mina flöden.”

Anna: ”Jag är ensambarn, så jag försökte alltid hitta kreativa sätt att roa mig på. När jag tröttnade på att måla började jag skapa bilder genom fotografering och insåg snart att det fanns så mycket mer jag kunde göra med en kamera.”

Arkitektur är ett genomgående tema i era bilder. Hur mycket har det påverkat er fotograferingsstil?

D: ”Vi är båda arkitekter, så vi tycker att allt med arkitektur är intressant och spännande. Det är något som vi båda verkligen brinner för, men det är inte nödvändigtvis något som andra människor som inte är arkitekter eller designers skulle uppskatta. Därför vill vi att våra bilder ska vara lite naiva och lekfulla och, framför allt, berätta en story.”

Vi älskar den mänskliga aspekten i era fotografier. Vilka stories försöker ni berätta med den?

D: ”Vid arkitekturfotografering är det väldigt viktigt att det finns en känsla av skala, så det var där den mänskliga aspekten började. Sen började vi däremot experimentera med att använda människor på ett mer abstrakt sätt. Genom att göra skalan eller enhetligheten av en byggnad abstrakt på ett naivt, mänskligt sätt hjälper det oss att skapa empati mellan betraktaren och arkitekturen.”

A: ”Vi försöker att göra allt vi skapar så minimalistiskt och samtidigt fantasifullt som möjligt. Man skulle kunna säga att det har blivit vår storytelling-stil: fantasifull minimalism. Vi vill bara dela våra intressen med andra på enkla, vackra sätt som alla kan förstå och uppskatta. Det är viktigt att allt är tillgängligt.”

Alla era stories är omsorgsfullt komponerade. Hur förbereder ni er inför varje fotografering?

D: ”Jag är något av en perfektionist. Jag tänker alltid på hur bilden ska tas: saker som vilket ISO-tal som används, huruvida nivåerna är perfekta eller inte. Anna är mer kreativ. Hon bryr sig mindre om siffrorna och har ett smartare tillvägagångssätt ur ett konceptuellt perspektiv. Jag tror att våra bilder fungerar så bra för att vi är väldigt olika som människor.”

A: ”Vi planerar våra bilder till 90 % hemma innan vi reser. Allt vi skapar är från något som vi har skissat upp i förväg. Vi vet alltid vilka rekvisita vi behöver för att skapa varje bild. Vissa delar är mer spontana, men vi reser alltid med en plan.”

"Det bästa rådet är att utforska platser som inte finns med i din guidebok. Det är där du kommer att ta de vackraste bilderna."

Relaterade artiklar
Get creative with portable printers

DIREKTKAMEROR

Låt kreativiteten flöda med bärbara skrivare

Upptäck en influencers bästa tips för att utveckla din egen stil med hjälp av utskrifter.

10 tips for better travel photography

RESEFOTOGRAFERING

10 tips för bättre resefotografering

10 sätt att ta mer imponerande resebilder, däribland de bästa kamerainställningarna för semesterbilder och hur du tar ovanliga bilder.

Two young people skateboard down a city street at night.

RESEFOTOGRAFERING

Så får du ut mesta möjliga av din kamera på en storstadssemester

11 tips och råd som hjälper dig att fånga känslan i storstadsdjungeln.

Har ni någon favoritbild som ni har skapat tillsammans?

A: ”Vi tror att vår bästa bild inte har skapats än. Men vi brukar föredra vår senaste bild eftersom vi känner att vi alltid lär oss och förbättras.”

D: ”Det går åt så mycket tid, planering och misslyckande för att skapa en bild. När du till slut tar bilden som du var ute efter och får dela den, blir den omedelbart den nya favoriten. Man rår inte riktigt för det eftersom det alltid kommer att vara den bilden som du känner dig närmast i det ögonblicket.”

Portrait of photographers Daniel Rueda and Anna Devís, taken by Francesc Planes.

Har ni någon favoritplats?

D: ”Det finns många. Vissa är väldigt kända på Instagram, som La Muralla Roja [där den rosa bilden ovan togs]. Det är en enorm labyrint med underbara pastellfärger som ligger i Calpe här i Spanien. Tyvärr är det ett privat bostadshus och tillträde är inte tillåtet längre.”

A: ”Andra är helt enkelt väl dolda pärlor i staden som väntar på att upptäckas, som L'Atrium de Jussieu [där bilden ovan, med de flerfärgade fönstren, togs]. Det finns en färgstark plats vid University Pierre and Marie Curie som vi upptäckte under en resa till Paris.”

Vilket råd skulle ni ge någon som vill skapa sin första stads-story i sommar?

A: ”Jag tror att det bästa rådet är att utforska platser som inte finns med i din guidebok. Du hittar inget som ingen redan har upptäckt kring de huvudsakliga turistsevärdheterna, så efterforska innan du åker för att bilda dig en uppfattning om var de intressantaste områdena ligger. Det är där du kommer att ta de vackraste bilderna.”

D: ”Och håll det enkelt!”


Skrivet av Donna Williams

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories