Caroline’s children eating

SIKTAR HÖGRE

Lensational lär kvinnor världen över att använda fotografi för att dokumentera sina liv, så att storytelling blir en kreativ inkomst. Vi träffade grundaren Bonnie Chiu för att ta reda på mer om det arbete hennes välgörenhetsorganisation utför. Vi frågade vad som inspirerade henne att hjälpa till att förändra livet för så många genom fotografering. Och vi ville också höra om alla hennes fantastiska upplevelser sedan hon startade Lensational för fem år sedan.

Varför tror du att foton blir så fängslande stories?

En bild säger mer än tusen ord. Fotografering är ett universellt språk som sträcker sig över kultur och språk. Det kan dela en story, väcka känslor och vidga vårt synsätt. Ändå är det fortfarande inte tillgängligt för många i utvecklingsländerna.


Hur förändrar fotografering människors liv?

Fotografering har förmågan att stanna tiden, kommunicera och uttrycka. Och det kan skapa ett övergripande porträtt av både det vi tittar på och på hur vi ser på oss själva, vilket är ännu viktigare. Bilder går utöver tid och kan även överskrida gränser: en visuell bild tilltalar var och en av oss på sitt eget sätt.

De öppnar upp för oändliga möjligheter att skapa någonting unikt som kan kasta ljus över samhällsfrågor. Den här processen lever ut det feministiska mantrat: det personliga är politiskt. Det här är verkligen ett första steg i riktning mot förändring och förståelse.


Vad inspirerade dig att ge kvinnor kameror?

År 2011 träffade jag fyra turkiska flickor på en resa. Precis som alla turister tog jag bilder och jag lärde också dem att ta bilder. Det var uppfriskande att se saker ur deras perspektiv – media har ett sätt att framställa muslimska flickor – det var intressant att se saker på ett annat sätt, och som gick emot missuppfattningarna. Det fick mig att inse att fotografering är ett universellt språk som överskrider barriärer.

© Francis Kokoroko


Hur hjälper du dessa kvinnor genom Lensational?

Lensational strävar efter att nå ut till marginaliserade kvinnor på ett självförsörjande sätt. Vi följer våra studenters framsteg och visar deras arbete för en global publik. Kvinnor kan dela sina bilder på vår onlinefotoplattform, via utställningar och genom våra samarbetspartner, till exempel Getty Images. Hälften av intäkterna går till kvinnorna som en inkomstkälla och den andra hälften återinvesteras i Lensational, så att vi kan fortsätta med vårt arbete.

Om det bara finns ett fåtal bilder av starka, kvinnliga förebilder som inspiration, kanske unga flickor och kvinnor inte inser vilka möjligheter de har. Våra bilder på Lensational är tänkta att förändra det.


Hur många kvinnor har du arbetat med genom Lensational?

Vi har byggt upp en gemenskap med över 100 volontärer i 25 länder och utbildat 700 kvinnor och flickor i 20 länder i Asien och Afrika.


© Lucy Tabu


Vilken bild har inspirerat dig mest?

”Rosa detaljer” (visas längst upp på sidan) – det togs av en klädarbetare vid namn Yasmin Islam Eva i Dhaka, Bangladesh, 2015. Det finns flest anställningsmöjligheter inom klädsektorn för kvinnor i Bangladesh och det är kanske det enda sättet för kvinnor från landsbygden utan utbildning att arbeta. 80 % av de anställda inom branschen är kvinnor. Men klädarbetare är underbetalda och får ringa erkännande av sina familjer och samhället. Industriella olyckor och arbetsmissbruk – som när fabriken Rana Plaza rasade år 2013 – är fastetsade i minnet hos de som arbetar i den branschen. Det är därför vi startade vårt projekt med att utbilda arbetare så att de kan berätta sina stories. Det här är väldigt personligt för mig, eftersom min mormor arbetade som klädarbetare under väldigt tuffa förhållanden i 20 år.

Det som fängslade mig i den här bilden var kontrasten mellan de färgstarka rosorna och Dhakas betongsilhuett. Den tog mig direkt till fabrikens tak, som om jag vore kvinnan som tog bilden. Oavsett vad, har människor en tendens att leta efter skönhet överallt. Ibland är det de små, vackra sakerna vi håller fast vid för att hitta mening.


Vad har du lärt dig om kvinnors liv genom bilderna?

Eftersom vi arbetar med världens mest marginaliserade kvinnor är ett antagande att deras liv är fulla av förtvivlan och sorg. Men det är inte sant. Det är den monolitiska stereotypen som årtionden av ”fattigdomsporr” har fått oss att tro. Deras liv är så färgglada och olika beroende på erfarenheter – men de har alla en sak gemensamt – uthållighet.


Vad skulle du säga för att inspirera någon att ge sig ut och berätta stories genom bilder?

Jag började med min idé att hjälpa kvinnor genom fotografering på internationella kvinnodagen 2013 med en Facebook-sida. Jag var bara 20 år gammal och förväntade mig inte att idén skulle slå an en sträng hos så många människor i världen. Jag hoppas att det inspirerar människor att ge sig ut och använda fotograferingens kraft för att berätta en story – oavsett hur liten den verkar till en början vet du aldrig hur stor påverkan den kan ha.


Vad har du för vision för framtiden?

Lensational föreställer vi oss en värld där kvinnor över hela världen, genom fotografering, kan uttrycka sig fritt, uppnå sina mål och representeras på ett värdigt sätt.


© Alison Joyce


I Bonnie Chius väska:

Kameror:

Canon EOS 600D

Objektiv:

Canon EF-S 18–55mm f/3.5-5.6 IS STM

Canon EF 50mm f/1.8 STMIntervju: skriven av Ross Cockrill och John Coomber