Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Ta med människor för att lägga till en ny dynamik

Den norske fotografen Johnny Haglund har alltid haft ett brinnande intresse för vilda, isolerade och mystiska platser. Efter utbildningen till ingenjör insåg han snabbt att han inte var gjord för att tillbringa livet arbetandes inomhus.

1994 tillbringade han 42 dagar i Nya Guineas djungel, och resultatet blev att han publicerade sin första artikel. Sedan dess har hans karriär gått från klarhet till klarhet och nu, 500 artiklar och fem böcker senare, arbetar han heltid som frilansfotograf och författare.

Hans bilder fångar intima mänskliga känslor såväl som hisnande panoramabilder och väcker liv i detaljer och strukturer som andra inte ser. Han bjuder in betraktaren till en fjärran värld. Här förklarar han tankarna bakom några av sina foton och hur han genom att ta med människor i kompositionerna kan lägga till en ny dynamik.

© Johnny Haglund - Canon Explorer. Taget med Canon EOS 5D Mark III, objektivet EF 24-70mm f/2.8L II USM; exponeringen inställd på 1/250 sek., f/13 och ISO 125.

"Klart vatten och klarblå himmel – det skulle kunna vara Medelhavet. Men detta är Lofoten i Norge, en plats känd för sina minusgrader. I den här bilden fångade jag min yngsta dotter i det iskalla vattnet."

© Johnny Haglund - Canon Explorer. Taget med Canon EOS 5D Mark III, objektivet EF 24-70mm f/2.8L II USM; exponeringen inställd på 1/200 sek., f/14 och ISO 500.

"I den här bilden av fartyget MS Polarlys ville jag skapa lite dynamik. Så jag tog med mitt yngsta barn för att lägga till lite liv till vänster i bilden. Jag upptäckte också måsar som flög över dem, så jag väntade på att någon av fåglarna skulle hamna precis där jag ville innan jag tog bilden. Fartyget är en välbekant syn i Svolvaer-hamnen i Norge."

© Johnny Haglund - Canon Explorer. Taget med n Canon EOS 5D Mark III, objektivet EF 24-70mm f/2.8L II USM; exponeringen inställd på 1/80 sek., f/13 och ISO 800.

"När solen skiner hela natten på sommarhimlen över Troms i Norge kan det vara svårt att sova. Så en kväll gav jag mig ut för att fiska tillsammans med min fru. I den här bilden går hon på klipporna och letar efter en bra plats att kasta från. Jag tog med den låga midnattssolen till höger för att visa hur exotiskt och vackert Norge kan vara."