Caroline’s children eating

Stories från hemmet

Stories från hemmet

De flesta håller nog med om att borta är bra men hemma är bäst. Det är där vi delar stunder med vänner och familj och skapar minnen för livet. Familjefotografen Caroline Holt vill se till att våra minnen och stories aldrig glöms bort. Vi träffade Caroline, född i London och bosatt i Sverige, för att prata om hennes arbete som familjefotograf. Vi frågade hur hon gör för att fånga vardagslivets skönhet och varför det är så viktigt att umgås med en familj för att kunna porträttera deras story.

Vi tror att varje foto har en story att berätta. Den tanken verkar tilltala dig som fotograf – du kallar dig storyteller. Vad innebär det för dig?

Jag vill känna något och påminnas om saker som jag har sett och gjort när jag fotograferar. Varje fotografi påminner mig om ett minne, en känsla eller en situation. Det är även ett bra sätt för att lyfta fram ett motivs personlighet.

Har du alltid varit intresserad av fotografering? Hur började du arbeta professionellt med det?

Jag har alltid haft ett intresse, men när fick jag mitt första barn blev jag verkligen engagerad. Det var mina barn som inspirerade mig.

© Caroline Holt

Är det skälet till att du valde att fokusera på hemmet i dina fotografier?

Absolut. Mina barn är anledningen till att jag började fotografera. De är min inspiration. Jag funderade kring vad jag ville att mina barn skulle komma ihåg från sin barndom och vad som skulle kunna representera det.

Det har varit viktigt för mig att ha en personlig kontakt med familjerna som jag har dokumenterat. Fotografierna från min egen barndom var ofta dåliga eller så saknades någon av familjemedlemmarna. Jag ville att alla i familjerna skulle få en chans att vara med på bild och få fotografier som de kan titta på och uppskatta när de blir äldre. Jag letade efter de små vardagsstunderna som man lätt glömmer.

Dina fotografier är fantastiska ögonblicksbilder av familjelivet. Du fångar vardagshändelser som sker i nästan alla hem. Varför tror du att det är så viktigt att bevara de stunderna?

Det hänger ihop med min egen story. Min pappa gick bort när jag var ung och det fanns väldigt få fotografier på honom. Det är viktigt att bevara stunder så att man kan komma ihåg dem. Man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Den här månaden uppmärksammar vi stories från hemmet och vi undrar om du har några tips på hur man väcker sitt eget hem till liv?

Jag tror att det är viktigt att man interagerar med sin familj. Hitta fokuspunkter och låt dig ledas av ögonblicken. Stories kommer att visa sig. Försök inte att förändra ditt hem. När jag fotograferar en familj vill jag att medlemmarna gör samma saker som de brukar göra, till exempel spela spel eller gå på promenader. Jag letar efter de äkta stunderna.

Den danska trenden Hygge representerar en stund eller känsla och den handlar om att vara i nuet. Dina foton väcker nostalgin till liv. Varför är våra hem speciella platser?

Vi tillbringar mycket tid i våra hem. Det är en plats för eftertanke. Det är fantastisk att se tillbaka på de stunderna. Jag tycker att det är meningsfullt att ta bilder av människor i sina hem. Hemmen är speciella platser. De blir ”värre” med tiden – inbodda. Det är fint att kunna blicka tillbaka på hur man faktiskt hade det, även om man flyttar till en ny stad eller nytt hus. Jag försöker att bevara nuet till senare.

När du kommer hem till en familj kan du inte styra saker som ljussättning, bakgrund osv. Hur påverkar det ditt arbete?

Jag gillar faktiskt utmaningen. Alla hem är olika och det gör inramningen för varje familjeporträtt unikt. Det är befriande. Särskilt i Sverige som har långa perioder av mörker. Det intressanta är att försöka få det att fungera. Vissa saker går inte att styra över, till exempel kan vissa som inte är vana att fotografera ha få ljuskällor i sina hem. Det är en del av utmaningen.

Du kan inte styra över familjernas handlingar heller, inte sant? Många är inte vana att bli fotograferade. Händer det att de beter sig annorlunda än vad de brukar? Är det svårt för dem att koppla av och bete sig naturligt?

De försöker ofta förställa sig i början, men mot slutet har de glömt att jag är där. Jag ger inte några anvisningar. Det är därför jag tillbringar så mycket tid med familjen. Till slut blir jag en del av möblemanget.

© Caroline Holt

Är det så att familjen glömmer att du är där?

Det är snarare tvärtom. Det skulle vara svårare om jag var en fluga på väggen. Knepet är att umgås med personerna. Jag leker med barnen. Jag skapar relationer. Det gör att de slappnar av och känner sig bekväma med mig, och till slut har de glömt att jag är där för att ta bilder. Det är därför det är viktigt att tillbringa mycket tid med familjerna. Familjemedlemmarnas interaktion med varandra visar vad de har för personlighet.

På din hemsida står det ”Bilderna visar ditt liv som det är och du blir kanske förvånad över hur mycket kärlek och glädje som ryms i dem”. Vilka är de bästa reaktionerna som du har fått från familjerna?

Några av de bästa reaktionerna kommer från föräldrarna. Ofta är de förvånade över att jag har lyckats fånga något som de visste fanns där. En familj sa: ”Det är perfekt att du har fångat just det, eftersom han gör det hela tiden”. Jag fångar så många fina ögonblick. Det blir många positiva saker som de kan minnas. Men jag fångar även skönheten i vardagsslitet.

© Caroline Holt

I Carolines väska:

Kameror:

Canon EOS 6D

Objektiv:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF 85mm f/1.8 USMIntervju: skriven av Martin Fleming