VLOGGING

Vilken är den bästa utrustningen för att skapa innehåll?

Bra kamerautrustning är avgörande för att kunna sticka ut som skapare online – ta reda på vad våra Crew Create-konstnärer använder och hur den hjälper dem att skapa unikt innehåll.
En Canon PowerShot G7 X Mark III med ett handhållet stativ monterat, placerad på en vägg bredvid några burkar med sprayfärg.

Om du är en etablerad influencer eller helt enkelt lägger mer tid på dina inlägg på sociala medier har du förmodligen tagit steget från att använda din smartphone. Det är viktigt att välja kamerautrustning som håller jämna steg med din kreativitet. Att öka kvaliteten på ditt innehåll med hjälp av fantastisk utrustning är ett fantastiskt sätt att skilja det från mängden, och eftersom onlineplattformar är fulla av kreatörer av alla slag har det aldrig varit viktigare att fånga tittarnas uppmärksamhet.

Canons Crew Create-kampanj har sammanfört fyra innovativa onlinekonstnärer, alla med Canon-utrustning, för att samarbeta och inspirera andra att utveckla sin kreativitet. Här tar vi reda på vilken utrustning för vlogging och fotografering som varje konstnär använder, varför de älskar den och hur den får deras arbete att sticka ut.

På resande fot med EOS M50 Mark II

Ett självporträtt av en kvinna med en rosa tröja och blått hår som visas på touchskärmen på en Canon EOS M50 Mark II.

”Min kamera måste vara lätt att förstå och enkel att arbeta med, men jag vill även kunna lära mig mer om den och lära mig nya trick”, säger Nifè, som använder Canon EOS M50 Mark II och älskar den vinklingsbara touchskärmen.

Nifè behöver något som är lätt nog att använda både hemma och på gatan eftersom hon ofta fotograferar utan stativ eller vloggar på resande fot. Hennes innehåll måste vara fräscht och unikt, så en smartphone duger inte – hennes utrustning måste ge hög kvalitet och fantastisk kreativ kontroll.

”Jag använder Canon EOS M50 Mark II. Den är lätt och ryms i väskan”, säger Nifè. ”Kvalitet blir allt viktigare. Alla älskar organiska telefonfilmer, men du fångar tittarnas uppmärksamhet genom att kombinera kvaliteten på rörelserna med kvalitetsfilmer.”

”Om jag vill ha rena bilder av högre kvalitet använder jag min kamera. Sedan har jag möjlighet att prova olika objektiv för att ändra stilen. Om jag till exempel vill ha en oskarp bakgrund kan jag använda ett särskilt objektiv. Om jag vill ha fler människor i bilden när jag till exempel är ute och vloggar är ett bredare objektiv perfekt.”

En kvinna med blå flätor och en rosa tröja håller i en Canon-kamera i ett stativ.

Nifè

Afrobeat-dansare och vloggare i London.

På sociala medier: 1,5 miljoner följare på TikTok @itsjustnifee
Favoritutrustning:
Canon EOS M50 Mark II
Canons stativhandtag HG-100TBR
Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM
Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM

Nifès kamera har en sensor på 24,1 megapixel som ger fantastiska resultat, men skarpa bilder är inte den enda kvaliteten som Nifè vill ha. Skarpa filmer skiljer sig inte från mängden om de är skakiga. ”Jag är inte så stadig på handen”, erkänner hon. ”När jag vloggar, dansar eller filmar någon är det bra att mina objektiv har inbyggd stabilisering. Jag behöver inte oroa mig för att det blir perfekt.”

Nifè använder Canons stativgrepp HG-100TBR som fungerar som ett stadigt stativ eller vlogginggrepp och har en löstagbar Bluetooth-fjärrkontroll. När det kombineras med kamerans vinklingsbara touchskärm får hon ultimat flexibilitet.

”Jag kan ställa in kameran, ta av fjärrkontrollen och börja spela in var jag än står. Det är väldigt användbart eftersom jag gör olika typer av innehåll”, säger hon. ”Eftersom jag arbetar mycket med musik och dansar är det bra att ha en självutlösare för att kunna gå från kameran och inta min position för att veta hur jag ser ut innan jag börjar.”

Bli kreativ med EOS RP

En man i en mörk tröja sitter framför ett skrivbord i en inspelningsstudio hemma, där han håller en Canon EOS RP-kamera mot ögonen.

”Jag är inte en professionell fotograf på något sätt. Jag använder Canon EOS RP och jag tyckte direkt att det var en otrolig kamera att fotografera med”, säger Jack Garratt, som älskar att hans kamera sporrar honom att utöka sin kreativitet samtidigt som den är intuitiv och enkel att använda.

För att skilja dig från mängden som kreatör måste du tänja på gränserna. Jack Garratt är en musiker som alltid strävar efter att överträffa sin egen kreativitet och behöver att hans utrustning – vare sig det gäller instrument eller kamera – klarar av en konstnärlig utmaning. Canon EOS RP uppfyller hans förväntningar samtidigt som den är enkel nog att låta hans konstnärlighet blomstra tack vare dess intuitiva layout och trådlösa funktioner.

”Den är verkligen instinktiv”, säger Jack. ”Jag upptäckte mycket snabbt att mina bilder blev exakt som jag föreställer mig, vilket är fantastiskt – det ökar självförtroendet och uppmuntrar mig att lära känna den bättre.” Kamerans intuitiva natur gör att Jack fördjupar sig i inställningarna och arbetar med kameran som ett kreativt instrument.

Ta reda på mer om kameran genom att hämta Canon Photo Companion-appen.

En vy bakifrån av en man med brunt, lockigt hår vänd åt vänster som tittar genom sökaren på en Canon EOS RP.

Jack Garratt

Musiker och producent som vunnit Brit Awards.

På sociala medier: 90 900 följare på Instagram @jackgarratt
Canon-utrustning:
Canon EOS RP
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Canon RF 50mm F1.8 STM
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM
Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

”Hastighet är väldigt viktigt eftersom en idé bara är fräsch så länge den är med dig. Att kunna ta en bild, skicka den till telefonen omedelbart och dela den därifrån – det håller allt levande och gör att ögonblicket varar lite längre.”

Du kan dela bilder från din smartphone med Canon Camera Connect-appen och lagra dina bilder med Canons system för medieöverföring och molnlagring, image.canon, som tar bilder från kameran och gör dem tillgängliga på dina enheter och molndelningsplattformar.

Genom att välja den bästa kameran för både vlogging och fotografering kan du maximera standarden för allt ditt innehåll. Med den funktionsspäckade Canon EOS RP och den stora fullformatssensorn känner du dig aldrig begränsad. ”Med vetskapen om att jag kan filma i 4K känner jag mig inte begränsad”, säger Jack.

”Jag rör mig mycket när jag streamar”, säger han. ”Med ansikts- och ögonföljning kan jag skapa det innehåll jag vill.”

Snabb sport med EOS R6

En person som plockar upp en Canon EOS R6 ur en väska bredvid en fotboll.

Ewan Baggot älskar den otroliga kvalitet som hans innehåll får av Canon EOS R6. ”Bildkvaliteten är viktigast för mig. Onlineplattformar är så mättade nuförtiden, du måste sticka ut.”

”Jag älskar att använda Canon EOS R6 eftersom den är så mångsidig”, säger han. ”Jag har Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektivet som zoomar upp till 240 mm. Det är helt galet. Jag kan lägga den på mittlinjen och ändå zooma in på målet. Jag kan gå riktigt långt bak eller riktigt nära.

”Bildkvaliteten är fantastisk. 4K med 60 b/s är vackert: det är jämnt och smidigt. 120 b/s för extrem slow motion är också vackert”, fortsätter han. ”Följningen på autofokusen är fantastisk. När jag håller på med fotbollen rör jag mig så snabbt att risken är stor att jag blir oskarp. Men autofokusen är så snabb: den kan följa mina ögon, fötter och ben – vad jag vill.”

En man i en vit luvtröja håller en fotboll under vänster arm och en Canon-kamera i höger hand.

Ewan Baggott

Fotbollsfreestylare, presentatör och producent.

På sociala medier: 107 000 följare på Instagram @eabskills
Canon-utrustning:
Canon EOS R6
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Canon RF 50mm F1.8 STM
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM
Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Men det är inte bara bildspecifikationer som gör Canon EOS R6 perfekt för Ewan. När du skapar innehåll är även användbarhet och hantering mycket viktigt – och kameran levererar här också.

”Jag kan vinkla skärmen och se vad jag gör”, säger Ewan entusiastiskt. ”När du försöker öva på något vill du kunna se det direkt.

”Jag älskar att du kan välja vilken kamera som helst från Canon och den har alltid en liknande meny. Det är något jag verkligen gillar, mångsidigheten att kunna plocka upp en annan kamera och känna igen gränssnittet. Du vet var du är och det är bara att fotografera.”

Smidig konst med PowerShot G7 X Mark III

En man böjer sig ned bakom sin Canon PowerShot G7 X Mark III framför en graffitiprydd vägg.

För gatukonstnären Fat Cap Sprays måste kameran göra det enkelt att skapa det häpnadsväckande innehåll han delar online. ”Jag vill bara fokusera på att skapa min konst”, säger han. ”Med Canon PowerShot G7 X Mark III behöver jag inte oroa mig som konstnär. Jag vet att den fångar fantastiskt innehåll, så jag kan fokusera på att måla.”

För kreatörer som Fat Cap Sprays, som alltid är på resande fot och skapar konst och filmer, är utrustningens fysiska form viktig. Det kan vara svårt att skapa fantastiskt innehåll utan något bärbart och lätt som Canon PowerShot G7X Mark III.

”Jag har med mig mycket material för att skapa min konst och vill aldrig lämna någon färg hemma. Därför är det viktigt att min kamera är tillräckligt kompakt för att rymmas i väskan med allt material”, säger han.

En Canon-kamera på ett stativ riktad mot en gatukonstnär i mörka kläder som hukar sig framför en spraymålad vägg med en uppsättning sprayburkar.

Fat Cap Sprays

Gatukonstnären från östra London är känd för sina lysande, neonfärgade designer.

På sociala medier: 5,3 miljoner följare på TikTok @fatcapsprays
Canon-utrustning:
Canon PowerShot G7 X Mark III
Canons stativhandtag HG-100TBR
Canons stereomikrofon DM-E100

”Jag har använt Canons stativgrepp HG-100TBR för att ta närbilder med en hand medan jag målar med den andra. Jag gillar storleken och att den är riktigt kompakt och lätt. Eftersom jag håller i en sprayburk i den andra handen kan jag inte ha något för tungt som får mig att tappa balansen.”

Det finns förstås många superkompakta enheter som spelar in film, men Fat Cap Sprays behöver även en kamera som ger jämna filmer och, framför allt, återger perfekt verklighetstrogna färger.

”Den inbyggda stabiliseringen i Canon PowerShot G7 X Mark III är fantastisk eftersom mina processfilmer måste vara superjämna”, säger han. ”Jag gillar även bildkvaliteten. Jag arbetar med många klara färger och kameran fångar dem så som jag vill att de ska synas. Det är viktigt att återge min konst på ett verklighetstroget sätt eftersom det jag gör är gatukonst – folk ser den i verkligheten.”


Skrivet av Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • En vy över fotografens axel av LCD-skärmen på en Canon EOS R10, som visar två flamencodansare som filmas.

  TEKNIK

  Spegelreflexkamera eller kompakt systemkamera

  Funderar du på att byta till en kompakt systemkamera? Vi jämför skillnaderna för att hjälpa dig att välja.

 • En ung kvinna med blå flätor som filmar sig själv med en kamera på ett handgrepp framför en järnvägsräls.

  VLOGGING

  Förbättra ditt innehåll online

  Sex experttips och -tekniker för att få ditt innehåll på sociala medier att skilja sig från mängden.

 • En person som vloggar med en Canon EOS R10. I bakgrunden står ett orange träd fullt av frukt.

  VLOGGING

  De bästa Canon-kamerorna för vlogging

  De här vloggkamerorna från Canon levandegör din vlogg på ett enkelt sätt, med stor kontroll och enastående videokvalitet.

 • VLOGGING

  Resevlogging med ultravidvinkelobjektiv

  Resevloggaren Chloe Gunning filmar med Canon RF 16mm F2.8 STM under en stadstur.