NYHETSARTIKEL

#FreeYourStory: ett unikt perspektiv

Kreativitet, inverkan och kraften att berätta en story – vinnarbilderna från en tävling utformad för att hitta nästa generations visuella berättare.
En man i en rosa tröja som håller en Canon-kamera mot ansiktet. Blixten sprider ett orange ljus.

Kreativitet, inverkan och kraften att berätta en story – det är vad alla fotografer strävar efter att uppnå med sina bilder. Förmågan att kunna visa ett unikt perspektiv är det som utmärker en bra fotograf och det var det Canon ville upptäcka genom hashtaggen #FreeYourStory och den tillhörande tävlingen.

För att delta i #FreeYourStory-tävlingen ombads unga fotografer att bidra med bilder till två kategorier – ”Spegelselfien” och ”Tvingat perspektiv” – och en oberoende jury bedömde bidragen och letade efter bilder som utmärkte sig från resten. Tävlingsjuryn gick igenom hundratals bidrag för att hitta vinnarbilderna och ett urval av bilder som också förtjänade att uppmärksammas som visas nedan. Du får dessutom ta del av storyn bakom varje vinnarbidrag i #FreeYourStory och några insikter från domarna: Canon-ambassadören och porträttspecialisten Wanda Martin, Canon-ambassadören, fotojournalisten och dokumentärskaparen Ulla Lohmann och resefotografen, filmskaparen och influencern Michael Gray.

Vinnaren av ”Spegelselfien”

En svartvit bild av ett barn som återspeglas i ett fönster där det ser ut som att hon är en del av en uppsättning dockor bakom glas.

Karolina Dworzynska från Polen tog den här bilden när hon besökte en sagoby med sin unga familj. Hon fick bara en chans att ta bilden innan hennes dotter blev uttråkad och sprang iväg. © Karolina Dworzynska

”Jag trodde inte det var sant att jag vann den här kategorin”, säger Karolina Dworzynska. ”Jag har aldrig vunnit något i hela mitt liv och det här var den första fotograferingstävlingen som jag ställde upp i.”

”Jag älskar att fotografera barn eftersom du alltid får äkta reaktioner och du kan alltid se känslorna i deras ansikten. Mitt mål är att frysa ett ögonblick i tiden så att mina barn senare i livet kan se hur deras barndom såg ut och uppleva de ögonblicken igen. Jag själv kan tyvärr inte uppleva det eftersom jag bara har några få bilder från när jag var liten. Det kanske är därför fotografering är så viktigt för mig.”

Juryn beskrev Karolinas svartvita vinnarbild som ”lekfull” och ”överraskande”. Hon tog bilden när familjen besökte en sagoby där det fanns små hus fulla med mekaniska figurer. ”Vi stannade för att lyssna på en berättelse om Askungen och jag såg min dotters spegelbild i fönstret. Det såg ut som att hon var en del av sagan, så jag tog tillfället i akt och tog en bild. Jag försökte ta en till bild, men hon blev uttråkad och sprang iväg. Så det var det. Jag fick en chans och jag tog den.”

En svartvit bild av en kvinna som sträcker ut sin hand, återspeglat i en spegel.

Den här bilden av Daria Liushnevska från Polen kom två i kategorin ”Spegelselfie”. © Daria Liushnevska

Ett självporträtt av en man som hukar sig på en klippa, återspeglad i ett par sexkantiga solglasögon.

Den här bilden av Dominique De Laender, en till tvåa, visar när han själv hukar med sin Canon-utrustning, återspeglad i ett par solglasögon. © Dominique De Laender

Så säger proffsen ...

Karolinas spännande variant av temat ”Spegelselfien” imponerade domarna. ”Spegelselfien är en av de äldsta och populäraste stilarna på självporträtt inom fotografering – vi ser hundratals av dem på sociala medier varje dag”, säger Canon-ambassadören och porträttspecialisten Wanda Martin. ”Jag experimenterade med självporträtt under karantänen, så jag såg fram emot att se hur andra tog sig an temat.

”Vi fick en del väldigt finurliga och kreativa visuella lösningar. Vår vinnare är en vacker svartvit bild där ett barns spegelbild smälter in i en värld av dockor. Du kan inte ens se skillnad på de två världarna och vi älskade hur den optiska illusionen skapar en ny verklighet.”

De andra domarna höll med. ”Jag var tvungen att titta efter en gång till”, säger Canon-ambassadören, fotojournalisten och dokumentärskaparen Ulla Lohmann. ”Det fanns ett inslag av överraskning, med spegelbilderna av både barnet och fotografen – det är som att gammalt och nytt kombineras. Ju mer du tittar desto intressantare blir det.”

”Vi hade inte sett en spegelbild användas på det sättet tidigare”, tillägger resefotografen, filmskaparen och influencern Michael Gray. ”Vi tyckte verkligen om hur perfekt barnet passar in med dockornas längd. Det fick verkligen domarna att haja till och fråga sig vad det var som pågick, och det gjorde oss hänförda.”

En svartvit bild av flera bilder av samma ansikte som reflekteras i en spegel.

Tvåan JoJanni Cosico från Förenade Arabemiraten använde speglar för att ta flera bilder av sitt ansikte. © JoJanni Cosico

En svartvit selfie av en kvinna som stirrar in i objektivet och håller upp en kamera mot ansiktet.

En mer konventionell selfie från tvåan Sepiso Dean Mwamelo från Storbritannien, men en bild som gör ett starkt intryck. © Sepiso Dean Mwamelo

Så tar du en egen spegelselfie

Karolinas bild visar hur enkelt det är att göra mesta möjliga av fotomöjligheter i vardagen när du utnyttjar din kreativitet. Hur många av oss går till exempel förbi butiksfönster varje dag och går miste om en potentiellt fantastisk bild? Tekniskt sett är det enkelt att ta en sådan här bild: rama in det återspeglade motivet mot en mörkare del av omgivningen och se till att kameran fokuserar på spegelbilden istället för på bakgrunden. Utmaningen är att hitta ett intressant motiv.

Du behöver inte planera en fotosession eller bära runt på en tung kamera: låt den kompakta direktkameran Canon Zoemini S ligga i fickan, så kan du fotografera mer spontant och ta och skapa direktutskrifter var som helst. Det är ett utmärkt sätt att fånga de där flyktiga familjeögonblicken och kamerans inbyggda spegel gör det enkelt att ta kreativa gruppselfies.

Den svartvita behandlingen som Karolina använde i sin bild knyter ihop de två världarna på var sida om glaset, vilket förstärker den optiska illusionen. Testa att lägga till ett filter på dina färgbilder innan du delar dem online eller skriver ut dem. Hämta Canon Mini Print-appen på din mobila enhet från App Store och Google Play för att lägga till trendiga filter, ramar och förvrängningar för att skapa unika bilder innan du skriver ut dem på Canon Zoemini S. Få mer inspiration från navet #FreeYourStory.

Vinnaren av ”Tvingat perspektiv”

En liten pojke i keps och solglasögon som klappar när turkiska F-16-stridsplan gör en uppvisning och lämnar röda och vita spår av rök på himlen.

Vinkeln och kompositionen av den här bilden hjälpte Muhammet att vinna kategorin ”Tvingat perspektiv”. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz utsågs till vinnaren av kategorin ”Tvingat perspektiv” i #FreeYourStory, med den här slående bilden av turkiska F-16-stridspiloter som visar upp dina färdigheter. ”Jag såg en pojke som stolt tittade på uppvisningen och jag kom direkt att tänka på den här bilden. Jag valde snabbt en fin vinkel och tryckte av.”

Muhammet tycker om att resa och har alltid en kamera med sig. Det gör att han kan ta fototillfällen i akt när de sker – något som definitivt är fördelaktigt vid oplanerad fotografering av tvingat perspektiv. ”När jag fick reda på att jag hade vunnit blev jag så glad. Jag kunde inte tro det först, så jag läste e-postmeddelandet om och om igen”, säger han.

Så säger proffsen ...

”De andra domarna och jag uppskattade verkligen det personliga inslaget från vinnaren av vår kategori ”Tvingat perspektiv”, förklarar Wanda. ”Precis som med vinnaren av ’Spegelselfien’ är det en ovanlig familjebild, men ett väldigt smart visuellt spel.”

”Det är en bild som alla kan relatera till”, tillägger Ulla. ”För mig var tekniken en sak, men jag letade även efter ett inslag av överraskning och berättelse, vilket den här bilden levererar.

”Jag använde faktiskt temat ”Tvingat perspektiv” för att utmana deltagarna i en av mina workshops nyligen och jag vill uppmuntra alla till att läsa det för att testa både det och temat ”Spegelselfie” för utmaningen att tänka annorlunda kring fotografering.”

Mike håller med: ”Jag ville se någon som tänkte utanför ramen, särskilt med tanke på hur hela situationen ser ut just nu i världen. Vi hade massor av bidrag från människor som hade fotograferat i trädgården och jag tycker att det visar att du verkligen kan vara kreativ var som helst.

”Det vi tyckte om med båda vinnarbilderna var att de passade in på beskrivningen – storyn och känslan som fångades i bilden med tvingat perspektiv nådde verkligen fram när vi alla tittade på den.”

En silhuett av en man som sträcker ut ett finger som om han rörde den nedgående solen.

Den här silhuetten av tvåan Fattih Ekmen i kategorin ”Tvingat perspektiv” gör en vacker solnedgång extra intressant. © Fattih Ekmen.

En kvinna i träningskläder som ser ut att klättra upp för ett blått block, fotograferat ovanifrån.

Tvåan i tävlingen, Angelika Arkuszynska, valde att fotografera uppifrån och ned, vilket skapar illusionen att hennes motiv klättrar upp för en vertikal vägg. © Angelika Arkuszynska

Så tar du egna bilder med tvingat perspektiv

Tvingat perspektiv handlar mer om att hitta rätt motiv och den bästa vinkeln att fotografera från för att få allt att stämma än om att använda rätt kamerakontroller. Var beredd på att huka dig, lägga dig på marken eller ta bilden från en hög vinkel för att skapa ett övertygande resultat.

Enkla idéer blir ofta bäst, så försök att utesluta delar av omgivningen som inte har något att göra med din story när du ser ett tillfälle. Testa att experimentera med skala: om du vill få ett litet motiv att se stort ut mot detaljer i bakgrunden måste du komma nära med ett brett objektiv eller stå längre bort och zooma in. Du kan till och med vara med i bilden själv – testa att sträcka ut en arm framför kameran och låtsas interagera med motiv långt bort.

Kom ihåg att använda #FreeYourStory om du delar dina bilder och filmer med tvingat perspektiv på Instagram – vi vill gärna se dina resultat!


Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • En citron svävar i luften ovanför en illustrerad utskrift av en tennisspelare som ska serva. Effekten får det att se ut som om spelaren är på väg att slå citronen.

  KREATIV UTSKRIFT

  Lekfulla utskrifter med Paperboyo

  Lek, skriv ut och publicera: Instagram-stjärnan Paperboyo experimenterar med Canon SELPHY Square QX10.

 • En svart Canon SELPHY CP1500, en grön Canon SELPHY Square QX10, en turkos Canon Zoemini S2 och en roséguldfärgad Canon Zoemini 2 är utspridda framför en grå bakgrund och är omgivna av utskrifter, klistermärken och tillbehör.

  KREATIVA UTSKRIFTER

  De bästa bärbara Canon-skrivarna

  Utforska Canons utbud av kompakta skrivare för att ta reda på vilken som passar dig bäst.

 • Låt kreativiteten flöda med bärbara skrivare

  DIREKTKAMEROR

  Låt kreativiteten flöda med mobila skrivare

  Instagraminfluencern Joel Thorpe förklarar varför han har börjat använda en Canon Zoemini S för att involvera utskrifter i sina bilder.

 • get-inspired-selphy-photo-layout-app-1-hub

  KREATIV UTSKRIFT

  Planera, experimentera och skriv ut

  Upptäck hur SELPHY Photo Layout-appen kan hjälpa dig att komma på idéer till spännande hantverksprojekt.