Meet food photographer Mike Tsang who’s capturing mouth-watering motion

Matfotograf

Träffa matfotografen Mike Tsang som fotograferar aptitretande rörelser

Mike Tsang
Mike Tsang

Matfotograf @freshmikeeats


Mike Tsang har alltid brunnit för att fånga rörelse, men det var en kärleksaffär med mat som hjälpte till att skapa ett unikt perspektiv på gourmetfotografering.

Vi pratade med Instagram-fenomenet om hans härliga och dynamiska stories.

Berätta lite mer om dig själv Mike. Hur kom det sig att du började arbeta som fotograf?

Jag växte upp med engångskameror. I familjen brukade vi ta bilder på våra äventyr och sedan sätta in bilderna i fotoalbum. Jag minns att jag hade en egen kamera och var riktigt nervös för att ta bilder eftersom det bara fanns 25 bilder på en filmrulle. Så jag tryckte bara av när jag trodde att jag hade den perfekta bilden.

Jag köpte min första systemkamera när jag var 25. Jag använde den för att dokumentera min vardag, skapa minnen och visa världen mitt perspektiv. Jag brukade gå på fotoäventyr med mina vänner. Vi kunde hitta övergivna byggnader och tillbringa timmar med att fånga små detaljer och strukturer i stadslandskapet.

Jag älskar att hitta skönhet på oväntade platser och sedan dela den med resten av världen.

"Allt i livet sker så snabbt och att kunna frysa det där ögonblicket och se varje liten detalj inspirerade mig att fortsätta."

Din fotografering fokuserar på att ”fånga rörelsen” av mat – var kom intresset för rörelse och mat ifrån?

Från början var jag ingen matfotograf, utan jag föredrog att fånga stories från gatan och om livsstilar. Jag ville fotografera stadssidan av London och var särskilt intresserad av att fånga mörkrets innersta natur i en byggnad.

Det var inte förrän jag träffade min flickvän som jag började fotografera mat – hon är otroligt matintresserad. Hon lärde mig allt jag kan om mat. Det var då jag började blanda gatufotografering med matfotografering.

När jag växte upp älskade jag att få saker att röra på dig. Jag brukade göra blädderböcker. De var inte särskilt meningsfulla, men de brukade ha en liten story – kanske någon som flög drake. För mig handlade det om att skapa rörelse. Ända sedan dess har jag velat arbeta med att skapa rörelse, så nu är jag rörelsedesigner. Det är den bakgrunden som har införlivats i mitt fotograferande. Jag gillar att fotografera saker som är svåra att fånga, som att frysa tiden.

canon-get-inspired-food-2-1920x1080

Dina stories verkar väldigt spontana – hur mycket planering går åt för att fånga var och en av dem?

Min flickvän och jag börjar med att välja var vi ska äta. Sedan går vi till området och jag fotograferar resan till restaurangen eller matståndet för att få en känsla för atmosfären.

Jag filmar även regelbundet. Jag blir inspirerad av att filma – jag lägger märke till rörelse som jag sedan kan försöka fånga i en stillbild. Efter det är det ganska spontant. Det är dessutom känslomässigt. Du måste följa din intuition mycket och känna när det är rätt läge att fotografera.

Vilka lägen och inställningar använder du på din Canon EOS M5 för att fånga de här flyktiga matögonblicken?

Jag fotograferar manuellt eftersom det känns som att jag får maximal kontroll över mina stories. Jag kan styra belysningen, slutartiden och bländaren. Jag gillar att fotografera i RAW för då kan jag redigera mina bilder i Lightroom om jag vill. Mina stories brukar bli ganska stämningsfulla, vilket jag tror är en kvarleva från min tidigare gatufotografering av övergivna byggnader.

När jag strävar efter att frysa rörelser fotograferar jag manuellt och sedan med f/1,0 när jag försöker fokusera på ett specifikt element. Vad gäller slutartid och bländare brukar jag bläddra tills jag hittar det jag gillar.

Relaterade artiklar
Becoming a food influencer

MATFOTOGRAFERING

Bli en matinfluencer

Tips för matfotografering från Instagram-influencern och Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

MATFOTOGRAFERING

Bästa objektiven för matfotografering

Servera frestande matbilder med vårt urval av oumbärliga Canon-objektiv.

Master the art of food photography

MATFOTOGRAFERING

Bemästra konsten att fotografera mat

Fotografen och matbloggaren Lina Lomelino avslöjar sina bästa tips för att få ut mesta möjliga av din matfotografering.

canon-get-inspired-food-3-1920x1080

Vilken story, eller samling stories, är du mest stolt över att ha fångat?

Det finns en story som utmärker sig för mig – det var när jag lyckades med en ny teknik för första gången. Jag var på Finks Salt & Sweet i norra London. Det var lunchtid och ljuset var perfekt. Jag tänkte: ”Vore det inte häftigt om jag fångade kaffestänket i samma ögonblick som sockerbiten släpps ned i kaffet?” Jag lyckades fånga bilden på första försöket i en bildserie och det kändes som jag hade vunnit på lotto. Allt i livet sker så snabbt och att kunna frysa det där ögonblicket och se varje liten detalj inspirerade mig att fortsätta.

Tips oss gärna om vilka matfestivaler man kan gå på – hur ser din kalender ut?

Jag besökte Market Hall nyligen. Det är en ny marknad i Fulham Broadway som är den första av tre att öppna. Det är en östinspirerad marknad som säljer övervägande asiatisk gatumat och har massor av sittplatser. Den är perfekt för att köpa taktil mat och ha någonstans att sitta och fotografera.

Jag åkte till Meatopia förra året där flera berömda kockar tillagar kött över öppen eld. Jag vill kolla in den igen eftersom det är så mycket som händer där. De flesta kockarna förbereder och tillagar maten rakt framför dig, så det finns massor av rörelse att fånga.

Cheese Street är en annan matfestival som jag planerar att gå på i sommar. Jag tycker att ost är bra mat när det gäller att fånga rörelse (vi har alla sett trådiga pizzabilder och krämiga, rostade smörgåsar).

Vad använder du för utrustning och plattformar utöver din Canon EOS M5 när du delar dina stories?

Jag använder mest Instagram för att dela mina stories eftersom jag kan använda relevanta hashtaggar för att nå ut till andra fotografer och matälskare. Det är även ett bra verktyg för att se vad andra människor gör och för att hitta nya matställen.

Vad gäller utrustning har jag en Canon EOS 2000D som är bra för att ta bilder i farten. Ibland använder jag ett stativ för att få stadiga bilder, en extra lampa för att framhäva det jag vill (jag brukar dock förvarna restaurangpersonalen) och reservbatterier. Ta alltid, alltid med dig ett reservbatteri.

canon-get-inspired-food-4-1920x1080

Du måste ha fotograferat mycket mat i dina dagar – vad tycker du mest om att äta?

Det var en svår fråga. Jag gillar verkligen asiatisk mat, allt med ris eller nudlar. Jag åkte nyligen till Japan och förälskade mig i maten, bland annat sushi och ramen. De har mycket kultur kring maten och tar lång tid på sig att förbereda den och du kan verkligen känna smaken av kärleken.

Vad vill du göra i framtiden och hur tror du att din dynamiska matfotografering kommer att utvecklas?

Jag vill vara mer äventyrlig med mina bilder, kanske genom att kasta mat och sedan försöka fånga dess organiska flöde och fall.

Jag lär mig fortfarande och det finns alltid utrymme för förbättring. Mina bilder är inte så smidiga som jag vill att de ska vara och det är ett stort ämne att lära sig. Det är bara att öva – ju mer du gör det desto bättre blir du. Mina nyare stories är av en helt annat kaliber än min allra första story. Så jag föreställer mig att mitt fotograferande växer organiskt i takt med de nya tekniker och tips som jag lär mig.

Skrivet av Sasha Newbury

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories