Sepia-Station-Nelson- Lourenço

Fånga "leende själar" och styrkan i tystnaden

Nelson Lourenço föddes i Lissabon, Portugal. Han är amatörfotograf, har en magisterexamen i maskinteknik och är doktorand i marknadsföring. Fotografering är något som alltid intresserat honom. Och när en vän lånade ut sin Canon-kamera till Nelson under en helg var det kört. Efter det första tafatta fotot förstod han att en helt ny värld väntade på att upptäckas.

Rush hour, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/60 sek, f/5,6, ISO 100

Varför älskar du fotografering?

"Fotograferingen ger mig möjlighet att visa världen så som jag ser den. När jag plockar upp min kamera söker jag efter "själen" hos saker... men själar är blyga och man måste hitta ett sätt få dem att le. Allt blir lättare med ett leende. När jag hittar det ögonblicket, då vet jag att jag har ett bra foto. När jag kan uttrycka mig själv på det sättet känner jag mig fri".


Shadows will always follow us, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1,6 sek, f/4,0, ISO 100

Vad inspirerade dig att ta de bilder som du har valt?

"Alla har faktiskt en sak gemensamt: väntan. Jag brukar vandra runt och leta efter någon sorts stämning som drabbar mig. När jag hittar platsen kollar jag in folk runt om mig, tills det känns som om jag är en av dem. Sedan väntar jag. När allt samverkar fotograferar jag."


The surfer, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/125 sek, f/16, ISO 100

Hur skapar du en stämning med dina foton?

"Jag ser stämning som förmågan att framkalla vissa känslor eller vibbar hos dem som tittar på en bild jag skapat. För att det ska hända måste det finnas beståndsdelar som leder dig genom en story inom själva fotot. Ett av sätten som jag försöker att åstadkomma detta på är att när jag kan, inlemma den mänskliga faktorn – även om det är i bakgrunden. Jag ägnar också särskild uppmärksamhet åt ljuset och använder det för att sätta fokus på huvudpersonerna."


A splash of joy, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/2000 sek, f/5,6, ISO 100

Om du kunde fånga ett ögonblick i tiden, vad skulle det vara och varför?

"Tystnaden. Det där ögonblicket när någon är isolerad från omvärlden, även om det är mitt i en folkmassa. Inuti tystnaden kanske du hittar rädsla, glädje, tårar, hopp eller till och med en absurd tomhet. Det är tystnaden jag har försökt fånga. Om vi förstår andras tystnad gör det oss rikare som människor."


Ready to shoot, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/15 sek, f/6,3, ISO 100

Följ Nelson och ta reda på mer om hans fotografering här