Long exposure lights

Ett ljust perspektiv på fotografering i svagt ljus.

Vi träffade fotograf Nige Levanterman, som fotograferar i svagt ljus och specialiserat sig på att fånga energin i färgstarka stadsvyer. Genom att bemästra långa exponeringar och kontrasterande starkt ljus skapar Nige dynamiska, upplysta stories.

Nu vill vi lära känna dig Nige – varifrån kommer din passion för fotografering?

När jag började ett nytt jobb i London ville jag utforska och lära känna staden, så jag använde mig av fotografering för att lära mig mer om området. Det var då jag började ta bilder med min mobiltelefon. Men jag ville testa att fotografera i svagt ljus med lång exponering, och hade egentligen nått gränsen för en mobil. Därför uppgraderade jag till en systemkamera.

Jag hade inte någon formell utbildning, utan lärde mig grunderna från YouTube-videor och följde min magkänsla. Jag bara övade, lärde och utvecklade mig själv till där jag står idag.

Vad är det som fascinerar dig med bilder i svagt ljus?

Jag älskar att fånga rörelser och kontrasten av det starka ljuset i bilder som tas på natten. Så jag försöker ge liv till motiven med hjälp av energin från trafik, människor och färger.

Du använder gärna lång exponering – kan du berätta hur du gör det?

Det är helt avgörande att hitta ett bra ställe att stå på. Platsen man väljer måste ha en bra vinkel och vara på säkert avstånd från trafiken. Dessutom måste den vara stabil, eftersom alla rörelser gör bilden blir oskarp. Om man fotograferar berömda eller ikoniska platser bör man även reflektera över folkmassor som skulle kunna störa.

När man ska ta bilden placerar man kameran på ett stativ, använder ett objektiv med minsta möjliga bländaröppning och ställer fokus i mitten av fotot. Sedan växlar man till manuellt läge och använder en långsam slutartid (5–30 sekunder) för längre exponeringstid.

För fotografer som precis börjat med lång exponering rekommenderar jag att de använder inställningen Bländarförval eftersom kameran gör hälften av arbetet. Starta alltså i det här fallet med bländaren på F14 och med ISO på 100 och använd Tidsförval. Kameran bestämmer exponeringstiden och så länge den är mindre än 30 sekunder får man ett hyfsat resultat.

@Nige Levanterman

Vilken Canon-utrustning använder du för att ta bilderna i svagt ljus?

Just nu har jag tre kameror. Canon EOS 5DS R, som jag använder för tidsintervallfilmer eftersom 50 MP-foton konverteras till 8k-videor. Jag har även Canon EOS 5D Mark IV och den nya Canon EOS R. När det gäller objektiv skulle jag rekommendera en F2.8 – med dem blir bilderna mycket skarpare på natten eftersom de gör så bra ifrån sig vid svagt ljus. Dessutom kan man med F2.8-objektiv, eller till och med F1.4-objektiv, ta hyfsade handhållna foton med lång exponering.

Man använder en mängd eftereffekter. Vad har du för råd till någon som börjar med bildredigering?

Det första misstaget som alla gör – även jag – är att ge bilderna för mycket färgmättnad. Undvik detta i efterredigeringen och se till att fotona ser verklighetstrogna ut.

Tyvärr finns det inget snabbt och smidigt sätt att skaffa sig redigeringsfärdigheter. Om du aldrig har använt redigeringspaket tidigare bör du tillbringa lite tid med att experimentera med dem. YouTube har ett stort utbud kostnadsfria handledningsvideor som är perfekta för alla nivåer.

I slutändan är nyckeln att hitta sin egen stil – ta inspiration från andra men se till att inte kopiera dem.

Vilka är dina favoritplatser för att fotografera på natten – och varför?

Jag dras till platser som är livliga, med många människor, lampor och mycket trafik. Det är därför jag älskar julen. Med de dekorativa lamporna, marknadernas myller och de olika popup-butikerna blir den här årstiden perfekt för fotografering i svagt ljus.

@Nige Levanterman

Vilka är dina tre bästa tips för att få grepp om fotografering i svagt ljus?

Investera i ett bra stativ. För att uppnå en skarp bild krävs att kameran är helt stilla – om det finns någon oskärpa i fotot beror det på oavsiktlig rörelse.

Byt till manuell fokusering när du har valt motiv – då slutar kameran fokusera på andra rörliga element i sökaren, som människor och bilar som åker förbi. För att göra detta väljer du fokuspunkt, trycker ned avtryckaren halvvägs och växlar objektivet till manuellt.

Orientera dig inom grundläggande fotografering i svagt ljus och investera i objektiv. Ett nytt objektiv förändrar din stil helt och hållet och hjälper dig att utvecklas. Jag hade cirka fyra objektiv innan jag uppgraderade från min första systemkamera.

Vad händer härnäst med din fotografering, Nige?

Jag utforskar alltid nya idéer. Jag bestämde mig för att vara annorlunda – det är därför jag fotograferat ett flertal ikoniska byggnader på mitt eget sätt. Jag antar att jag ständigt försöker sträva framåt och hålla mig à jour med tiden och kraven från sociala medier.

@Nige Levanterman


Rekommenderad utrustning

Canon EOS 2000D

Canon EOS M50Skrivet av Sasha Newbury