Ossi Saarinen's urban nature photography story: a fox stares at us through a gap in a bush, which is out of focus.

NATURFOTOGRAFERING

Ansikte mot ansikte: Ossi Saarinens naturfotografering i stadsmiljö

Ossi Saarinen har samlat ihop hundratusentals Instagram-följare med sin naturfotografering i stadsmiljö. Han lägger främst upp gulliga djurbilder tagna på och runt gatorna i Helsingfors och närliggande Esbo i Finland.

För att slippa ifrån trycket från det moderna stadslivet besöker 22-åringen varje vecka stadsförorter för att skapa en portfölj med intima, uttrycksfulla djurporträtt: ”När jag går ut försvinner alla sysslor från min hjärna och jag kan slappna av, även när jag fotograferar. Jag älskar vartenda ögonblick i naturen”, säger han. Här berättar Ossi sin story om naturfotografering i stadsmiljö, från första gången han stod ansikte mot ansikte med fyra rävungar till hans framgång på Instagram (där han går under användarnamnet @soosseli) bara några år senare. Han ger till och med tips på hur du får fler Instagram-följare.

Oavsett om ditt närmaste gröna område är en park eller de utspridda buskarna runtom i stan kommer Ossis story och tips att inspirera dig till att ta fram kameran och fotografera naturen runt omkring dig. Eftersom djur i städer är mindre blyga för människor än deras skogslevande kusiner kan du stå ansikte mot ansikte med det perfekta motivet tidigare än du kanske tror.

När började du intressera dig för naturfotografi?

”Så länge jag kan minnas har jag varit väldigt intresserad av naturen och särskilt av djur. För tre år sedan, när jag var 18, tog jag min första bild och insåg att jag kunde registrera viktiga ögonblick som jag värdesätter högt i naturen.”

Tror du att många ungdomar fotograferar naturen?

”Ja. Jag tror att det har blivit populärt väldigt snabbt – åtminstone från vad jag har sett på Instagram, där massor av nya profiler har dykt upp. Människor blir allt mer intresserade av naturen, kanske för att de ser så många bra bilder där ute.

”Jag tycker om att ta naturbilder, så att jag kan spara ett ögonblick att gå tillbaka till senare. Och jag tycker om utmaningen. Varje dag försöker jag ta bättre bilder än föregående dag”.

Vilken utrustning hade du när du började fotografera?

”Min pappa hade en Canon EOS 100D som han lånade ut till mig. Jag använde den i ett eller två år. Till den använde jag ett Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv, vilket inte var särskilt dyrt. Nu har jag ett Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv och fullformatskameran Canon EOS 6D.”

Du bor i en stad, så hur hittar du så många djur att fotografera?

”Du behöver inte gå långt för att hitta naturen i stan. I min gamla lägenhet i Esbo fanns det en rävlya på bakgården och även i Helsingfors centrum är det möjligt att se ekorrar, mårdhundar och ugglor. Alla platser, även de med bara lite natur, t.ex. några buskar, har djur i närheten. Även i de minsta parkerna kan du hitta vilda djur.”

Har du någonsin använt kamerafällor?

”En gång satte jag upp en kamera i en skog i närheten av en rävlya bara för att se hur det fungerade och eftersom jag ville se vad som hände på natten. Det är enda gången som har jag använt dem. Jag skulle förmodligen använda dem mer i framtiden om jag ville fotografera blyga arter på landsbygden, men med djur i staden behövs de inte.”

Relaterade artiklar
canon-get-inspired-ossi-saarinen-urban-nature-photography-story-related1-185x94

NATURFOTOGRAFERING

Så fångar du naturen i staden

Ossi Saarinen berättar om de bästa kamerainställningarna och kreativa teknikerna för att fotografera naturen i staden.

An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

NATURFOTOGRAFERING

De bästa objektiven för natur

Ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar med dessa objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

NATURFOTOGRAFERING

Tips för naturfotografering

Proffset Dani Connor avslöjar sina bästa tips för att lyckas i branschen för en blivande ung naturfotograf.

Har du en favoritbild?

”Min favoritbild togs faktiskt första dagen jag fotograferade rävar. Jag körde ute på landsbygden och hade planerat att fotografera några blommor tidigt på morgonen. Men blommorna var stängda efter en kall natt, så jag bestämde mig för att köra hem igen. På vägen hem såg jag några små varelser som korsade vägen.

”Jag var inte säker på vad de var, så jag parkerade bilen och klev försiktigt ut och såg de små varelserna krypa under ett gammalt skjul. Jag la mig ned några meter bort och väntade för att se vad som skulle hända. Efter en stund kom små rävungar ut. De var inte särskilt rädda för mig och lekte vid skjulet. Jag tog kanske 200–300 bilder där och min favorit är den med fyra rävungar på samma bild och de går i riktning mot kameran [bild ovan]. Jag tror att naturfotografering har gjort mig tålmodig – det måste du vara för att sätta bilden.”

Din stil är väldigt utmärkande – ofta med kort skärpedjup, i vinklar som får motivet att se sött ut. Är det något du tänker på när du fotograferar?

”Jag tänker inte på det när jag tar bilderna, det är mer när jag väljer ut vilka bilder som jag ska dela som jag försöker välja dem där motivet ”står ut”, nästan som om det dansade ut ur bakgrunden. Jag får den effekten genom att använda en stor bländare, så att bakgrunden blir oskarp.

”Jag brukar använda läget bländarförval (Av-läge) och ställa in en så stor bländare som möjligt, till exempel f/2,8, beroende på objektivet. Ibland använder jag manuellt läge, men ljuset förändras oftast så snabbt och djuren rör sig till andra ställen, så Av är enklare att använda än manuellt för snabbare respons.

”I början försökte jag inte få dem att se [söta] ut. Jag tror att det blir så eftersom fåglarnas stjärtfjädrar ofta inte syns och det får dem att se rundare ut. Jag försöker även ofta ta bilder där de tittar rakt in i kameran. Jag tar många bilder på en gång och försöker välja dem som har ett roligt ansiktsuttryck eller någon egenhet.”

A small mouse surrounded by autumn leaves on the ground takes a nut from a man's hand.

Vad skulle du säga till dem som funderar på om de ska köpa en kamera eller använda kameran i telefonen?

”Telefoner kan fungera för vissa landskapsbilder, men när du fotograferar djur kan du inte komma lika nära med telefonens begränsade räckvidd. Dessutom rör sig djur snabbt och en telefonkamera är helt enkelt inte tillräckligt bra för att frysa rörelsen. Och du kan inte fotografera i mörker med en telefon”.

Vilken är din favoritutrustning för naturfotografering?

”Jag skulle säga Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektivet som jag använder med min Canon EOS 6D. Med zoomen kan jag fotografera djur både nära och en bit bort, och bländaren f/2,8 är jättebra i svagt ljus. Jag föredrar objektiv med stor bländare som det här eftersom du behöver korta slutartider för att frysa djur i rörelse. Dessutom är inte objektivet alltför tungt eller stort att bära. Jag skulle vilja uppgradera till den andra eller tredje versionen någon dag [som har både bildstabilisatorer som hjälper till att göra bilderna skarpa], men det viktigaste för mig är att autofokusen är snabb.”

Du har en ganska stor skara följare på Instagram, en bra bit över 100 000 stycken. Hur fick du en så stor publik?

”Jag har alltid bara lagt upp mina favoritbilder där. Jag började få uppmärksamhet med mina första rävbilder som delades av några av de Instagram-konton som visar andra människors arbete [Ossi använder populära hashtaggar och hashtaggar associerade med de här kontona när han lägger upp sina bilder, vilket hjälper kontona att hitta hans arbete]. När de delade mina bilder fick jag flera följare.

”Nu delar även webbplatser mina foton och skriver artiklar om dem. För några dagar sedan delade en webbplats mina foton i en artikel, och den blev typ viral [med 467 000 visningar i skrivande stund]. Jag fick runt 15 000 nya följare på tre dagar.”

Komponerar du med Instagram i åtanke, till exempel genom att placera djuret i mitten av bilden?

”Ja. Jag började nyligen tänka på hur bilden kommer att se ut på Instagram eftersom det är min huvudsakliga kanal för att dela mina bilder. Så jag försöker oftast ha djuret i mitten av fotot. Jag tar både horisontella och vertikala bilder, men om jag bara tänker på Instagram är de vertikala bilderna bättre. För att hålla mina följare intresserade delar jag bara nya bilder snarare än att bara lägga upp gamla bilder på nytt. Alla söta djur, till exempel rävungar och andra djurungar, fungerar väldigt bra.”

Skrivet av Kathrine Anker och David Clark

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories