Horse-Beach-Steve-Deer.jpg

Havsmiljö- och actionfotograf

Steve Deer, Senior Creative på en reklambyrå, har den lokala omgivningen på Wirral-halvön i nordvästra England som sin fotografiska lekplats. Varje helg vandrar han runt med sin kamera och hittar alltid något nytt att fota eller ett annorlunda perspektiv.
Titta på Steve när han visar oss hur han skapar fantastiska havsmiljö- och actionfoton med hjälp av sitt speciella synsätt.

Steve Deer berättar om att ta havsmiljö- och actionfoton

I den senaste serien filmer visar Canon-användare hur de tagit några av sina bästa bilder.

Under filminspelningen berättade Steve om hur han tillbringar helgen med sin EOS-kamera.


Horse and Hilbre, © Steve Deer

Hur kom det sig att du började arbeta som fotograf?

För ungefär 20 år sedan började jag ta med mig kameran när jag gick ner till stranden – vi bor bara fem minuter från havet, som jag kallar min lekplats. Tack vare mitt jobb var jag ganska bra på Photoshop redan innan digitalkameror började användas i större utsträckning.

Jag började kolla på tidiga fotowebbplatser och inspirerades att ta svartvita bilder. Kanske återgår jag till det någon dag.

Masao Yamamoto och Ragnar Axelsson är mina inspirationskällor, eftersom deras fotografier berättar en historia.

Tror du att din utbildning som grafisk formgivare påverkar din stil som fotograf?

Jag tror att det ger mig en rumsmedvetenhet och ett öga för kreativ komposition. Det är viktiga faktorer för mig när jag fotar. Jag förstår "fotografins regler", men jag försöker att inte tänka för mycket på dem. Då riskerar man att ta samma foto som alla andra.

Jag gillar verkligen när det superminimalistiska blir en riktig fullträff!


Mad Max Reunion, © Steve Deer

Är det så du skulle beskriva din stil?

Enkel, ren, spatial. Jag strävar efter den där zenliknande känslan. Oavsett om jag fotar landskap eller fartfyllda händelser så kommer du att se att jag alltid fotograferar så långt nedifrån som möjligt för att få rätt perspektiv.

Och kusten ger dig det?

Absolut! Jag vill gärna gå tillbaka till samma scen om och om igen, eftersom det ofta finns något nytt att se. Och hemligheten är att kunna se det.

Jag letar efter grafiska linjer i scenen som interagerar med hela utrymmet. Och ställer frågan: "Händer det någonting här som förmedlar någon slags berättelse?".

Du återvänder definitivt till gyttjan regelbundet, så vad hoppas du hitta där?

För att vara en folktom plats händer det väldigt mycket där. Massor av ruttnande grejer från havet ligger överallt … Kanske söker jag efter något riktigt enkelt som förmedlar nedbrytningen och den sorgliga stämningen i hela motivet. Eller kanske inte. Jag vet bara att det finns en fantastisk bild som väntar på att bli tagen.


The Mudyard, © Steve Deer

Några av de mest effektfulla bilderna är dina actionbilder. Vad är svårigheten med att fånga rörelser?

Det svåraste är att fånga det rätta ögonblicket, eller mikroögonblicket, eftersom allt händer så snabbt. Och att samtidigt få motivet att sticka ut. Du måste tänka på bländaren, slutartiden och vinkeln du fotograferar från för att avskilja det från scenen.

Slutligen måste du fånga stämningen i det som sker. Att vara känslan trogen.

Efter att ha sett dig fotografera vindsurfare verkar det nästan finnas en överenskommelse mellan dem och dig.

Flera av dem gillar att visa upp sig när de ser kameran och jag har lärt mig känna igen deras segelfärger och hålla utkik efter dem när de börjar närma sig. Jag fokuserar självfallet på utövarna, de gör att det blir mycket roligare för mig.


Rhosneigr, © Steve Deer

Vilket råd skulle du ge andra havsmiljö- och actionfotografer?

Först och främst: ta alltid med kameran när du går ut. De fantastiska bilderna tar du där ute, inte i soffan!

Försök att planera vad du ska fota. Det är bäst att ha en plan, men bry dig inte om att du frångår planen om andra möjligheter uppstår. Jag letar alltid efter något som får mig att skratta. Så man måste vara spontan också.


Feeling Lucky Punk? © Steve Deer

Och var inte alltför rädd om utrustningen. Du kan alltid rengöra den när du kommer hem!

Så vad händer härnäst?

Jag älskar att fota, men jag är inte överdrivet ambitiös. Jag gör det för nöjes skull.

Men nu när jag tänker på det ska jag definitivt återgå till svartvitt och försöka fånga ännu mer avskalade scener. Kanske något helt abstrakt.

Sök på Steve Deer för att läsa mer om hans fotografering.