Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

GATUFOTOGRAFERING

Piotr Malecki delar med sig av sin originella urbana fotostil och testar Canon EOS M6 Mark II

Dokumentärfotografen och filmaren Piotr Malecki älskar sin hemstad Warszawa, med de livliga gatorna, människorna och den kulturella scenen som fått nytt liv.

"Warszawa var vackert före andra världskriget," säger han. "Det mesta förstördes och sedan byggde man upp Gamla staden igen för att likna den gamla så mycket som möjligt, men det finns en annan sida av staden också." Under de senaste tio åren har mycket utvecklats och byggts nytt, särskilt längs floden Vistula, och det har öppnat upp det här området av den polska staden för fler människor.

Piotrs pappa inspirerade passionen för fotografi när han gav sin son en rysktillverkad Smena-kamera i julklapp. Den betydde mycket mer för 11-årige Piotr än de flesta andra presenter: "Det är på sätt och vis pappas förtjänst att jag är fotograf. Han gav mig inte bara en kamera utan visade mig också hur jag skulle använda den," säger han.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Numera fotograferar Piotr alltid med Canon-kameror, och han var den första fotografen i Europa som använde nya Canon EOS M6 Mark II. Det fanns förstås ingenstans han hellre ville använda den än på Warszawas gator. Han begav sig till gatan som följer floden på västra sidan med de skyddade sandstränderna i öster, där de unga samlas för att ha roligt på kvällarna.

Canon EOS M6 Mark II passade Piotrs avspända och spontana gatufotografi perfekt eftersom den är en mycket bärbar och mångsidig kompakt systemkamera med en sensor på 32,5 megapixel. De högklassiga funktionerna som snabba 14 bildrutor per sekund (fps) serietagning, 180˚ uppfällbar touchskärm, 4K video och mer gav Piotr massor av kreativa alternativ.

"För någon som just har börjat fotografera eller för en fotoentusiast som inte har stor budget eller som vill ha ett lätt alternativ är det den perfekta kameran," säger han.

Här delar Piotr med sig av sina tips för gatufotografi och hur du får ut mesta möjliga av Canon EOS M6 Mark II.

1. Var spontan

Relaterade artiklar
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

RESEFOTOGRAFERING

En rundtur i Sevilla med EOS R10

Bloggaren Diana Millos upptäcker varför den här kreativa kameran är den perfekta resekamraten.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

GATUFOTOGRAFERING

Upptäck abstrakt gatufotografering

Skapa häpnadsväckande konst av triviala saker med de här enkla teknikerna för surrealistiska stadsbilder.

Street photography tips

GATUFOTOGRAFERING

Tips för gatufotografering

Fånga magin i vardagen med dessa tips och tekniker från gatufotografen Giuseppe Esposito-Rodrigues.

Att fotografera spontana ögonblick och oväntade händelser är något av det roligaste med gatufotografi, och då är det ovärderligt att ha en kamera med snabb serietagning.

Piotr stötte på en cool och ovanlig situation under sin fotosession. ”Några killar på crosstrainer-cyklar hoppade i skenet under några gatlyktor,” säger han. ”För att kunna fota dem var jag tvungen att kombinera flera saker – hög ISO, kamerans höga bildfrekvens och fokus med vidöppet objektiv (f/1.4) – men jag tycker det fungerade riktigt bra."

När Piotr väljer RAW-serietagningen i Canon EOS M6 Mark II kan han fotografera med 30 fps och ta mindre bilder på 18 megapixel. Det finns också ett förfotograferingsläge som sparar bilder som tas en halv sekund innan slutaren är helt nedtryckt, vilket bidrar till att fånga även de mest flyktiga ögonblicken.

2. Lek med video

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Att ha en liten och diskret kamera som klarar många olika videoupplösningar och bildfrekvenser kan verkligen löna sig. Det upptäckte Piotr när han stötte på en grupp ungdomar som spelade volleyboll på stranden vid Vistula-floden.

Canon EOS M6 Mark II kan registrera detaljer med hög skärpa i 4K-video med hög bildfrekvens, förklarar Piotr. Detaljskärpan i 4K innebär att man kan beskära videon i efterproduktionen och få foto i Full HD, vilket ger filmare som Piotr mer flexibilitet. "Man kan välja en del av bilden och förstora den utan att kvaliteten blir lidande," säger han.

När Piotr använde Canon EOS M6 Mark II i Full HD kunde han filma snabba, actionfyllda sekvenser på 60 fps utan den ryckiga rörelse som man ibland ser i lägre hastigheter. Det finns även ett alternativ med 120 fps för 4x slow motion för ännu jämnare och smidigare video.

3. Gå ut i mörkret

Om du vill fånga känslan i en stad måste du utforska nattlivet. När Piotr filmade volleybollspelare på stranden i skymningen och killarna som åkte crosstrainer-cykel i mörkret var Canon EOS M6 Mark II och dess funktioner för ljussvaga förhållanden helt ovärderliga.

"Jag testade kameran i svaga ljusförhållanden och upp till ISO 3200. Den hade en bra finkornighet i högkänsligt läge," säger han och tillägger att Canon EOS M6 Mark II filmar lika bra som den tar stillbilder i svagt ljus. Kameran klarar upp till ISO 25600.

4. Fokusera på människorna

Att ha människor på bilderna vid stadsfotografering är ett av de bästa sätten att visa känslan på en plats, lägga till rörelse och personlighet och ge bilderna liv. Människorna är en central del i Piotrs arbete. "Jag fotograferar platser också men människorna är mitt huvudmotiv," säger han.

När du fotograferar människor i en sekvens är det viktigt att ha bestämt en fokuspunkt – det kan vara huvudmotivets ögon, ansiktet på en central person i en folkmassa eller någon som hoppar för att nå en boll. Med det flexibla och lättanvända autofokussystemet (AF) i Canon EOS M6 Mark II får du hjälp med det.

"Det är viktigt med precision i autofokusfunktionen, och på Canon EOS M6 Mark II är den väldigt pålitlig och snabb," säger Piotr. "Den klarar både face tracking och eyetracking.”

Canon EOS M6 Mark II fokuserar automatiskt, och du kan välja om du vill ställa in fokuspunkten manuellt eller låta kameran välja den. Piotr valde att ställa in sina AF-punkter manuellt innan han påbörjade sin tracking, och använde hela det aktiva AF-området eller bara en viss zon. Han använde den valfria sökaren för kompositionen och kunde då välja punkt med tummen på den bakre touchskärmen.

"Du kan fokusera på den del av bilden som kameran ska spåra och det behöver inte vara ett ansikte – det kan vara vad som helst. Då hålls det i fokus hela tiden."

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

De två funktioner som verkligen gör Canon EOS M6 Mark II unik för Piotr är ”autofokusprecisionen när man fotograferar med öppet objektiv och att man kan fotografera med högre ISO utan att kvaliteten blir lidande”. Att man kan byta objektiv är också viktigt. ”Om jag verkligen vill se till att få kvalitetsbilder i svagt ljus kan jag byta från standardobjektivet till Canon EF-M 32MM f/1.4 STM,” säger han. ”Det gör det till ett bra val för fotoentusiaster och proffs som vill ha en liten smidig andrakamera.”

Skrivet av Kevin Carter

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories