See the difference with a specialist action lens

Upplev skillnaden med ett särskilt actionobjektiv

Actionfotografer tycker om att dra in betraktaren i sina bilder för att återge upplevelsen av att befinna sig på spelplanen, sitta i safaribilen eller flyga bredvid en rovfågel.

Ett populärt sätt att åstadkomma det är att fylla bilden med händelsen och visa motivet i detalj på nära håll. Ibland kan du ställa dig bara meter från händelsen. Det vanligaste är däremot att du får stå bakom barriärer eller ett staket och ta bilden på avstånd. I de fallen är det bäst att använda ett objektiv med lång brännvidd för att ta bilderna till händelsens centrum.

Brännvidden mäts i millimeter och ju högre numret är desto större blir förstoringen på kamerasensorn. I allmänhet kallas objektiv med brännvidder större än 85 mm för teleobjektiv, men för att ta actionnärbilder behöver du ett objektiv med en brännvidd på minst 200 mm, till exempel EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM eller EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. De här telezoomobjektiven har en mängd olika brännvidder och är populära för att ta actionbilder på olika avstånd från din position.

Låt oss ta en titt på några exempel:

De här bilderna togs med en vanlig EOS-kamera från samma position vid vattenbrynet. Till den första bilden användes ett 18–55 mm objektiv – en standardbrännvidd för allmän fotografering. Bilden visar mycket av de omgivande havsmiljöerna och du känner dig inte nära händelsen. Motivet är för litet i bilden. Till den andra bilden användes ett 55–250 mm objektiv som omsluter händelsen och ramar in kitesurfaren. Den här bilden fokuserar på de små detaljerna, till exempel de enskilda vattendropparna från vattenstänket som blir när han svänger. Den här bilden visar actiondetaljerna i hela bilden och utesluter allt som kan distrahera i bakgrunden, så att betraktaren kan komma nära händelsen.

Relaterade artiklar
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

SPORTFOTOGRAFERING

Ta med kameran till matchen: 7 tips för att förbättra dina sportfoton

Det finns en mängd kreativa möjligheter när du fotograferar sport och det är ett ypperligt tillfälle att prova några av kamerans lägen och funktioner som du inte har använt tidigare.

Zoom in and capture fast action

ACTIONFYLLD FOTOGRAFERING

Zooma in och fånga snabba händelser

Fotografering av action handlar om att föreviga blixtsnabba ögonblick. Men om du är förberedd behöver du inte alltid vara på hugget.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Panoreringsfotografering för nybörjare

Upptäck hur du använder panorering för att få bättre actionbilder med de här bästa tipsen.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker