GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Bli kreativ med bokehfotografering

Inget slår äkta bokeh! Följ dessa tips och råd för att skapa vacker bakgrundsoskärpa med våra bästa rekommendationer för objektiv, inställningar och tekniker.
Ett svagt upplyst porträtt av en kvinna mot en bakgrund av distinkt vit och blek blå cirkelformad bokeh.

Termen bokeh är ett japanskt ord som betyder ”oskärpa” och som används för att beskriva de oskarpa områdena i en bild. Bokeh – det allmänna uttalet av det rimmar på ”okay” – är mest uppenbart i bilder med många små ljusa högdagrar, till exempel gatlyktor på kvällen. Men det handlar inte bara om tydliga cirkelformade högdagrar, utan det avser även kvaliteten på alla oskarpa delar i en bild.

Så vad är bokehfotografering? En av de mest tilltalande effekterna som vi kan använda i fotografering är att inkludera dessa oskarpa områden. Det gör att vi kan lösa upp ett rörigt och distraherande område, rikta uppmärksamheten mot de viktiga delarna i bilden och förvandla onödiga detaljer till vackert mjuka färger och nyanser.

En kvinna korsar en väg på kvällen, med suddiga bilar och trafiksignaler i bakgrunden, tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

När ljuspunkter är oskarpa förvandlas de till vacker, cirkelformad bokeh. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 85 mm, 1/125 sek, f/2,2 och ISO 8000.

En närbild på ett spindelnät med detaljerna framhävda av det suddiga lövverket i bakgrunden.

Det räcker inte med att bara göra bakgrunden oskarp – du måste välja en bakgrund som ser intressant ut, och helst är tydligare, när den är oskarp. Grönska fungerar ofta bra. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/256 sek, f/3,2 och ISO 100.

Detta har gjort bokeh till ett av fotografernas kraftfullaste visuella knep. Idag kan smartphones med två linser efterlikna bokeh, men endast med programvara. De små linserna och sensorerna i smartphones gör det omöjligt att få det korta skärpedjupet du behöver för naturlig bokeh. Det är en optisk effekt som endast kan skapas med de ljusstarkaste objektiven och de större sensorerna som finns i särskilda kameror och inget slår resultatet av den äkta varan.

Fullformatskameror, som Canon EOS R8 och EOS R6 Mark II, är idealiska för bokehfotografering, men kamerahus i APS-C-format, som Canon EOS R100, EOS R50,EOS R10 och EOS R7 kan också vara mycket effektiva.

Här går vi igenom några av de viktigaste teknikerna, kamerafärdigheterna och utrustningen som du behöver för att få ännu mer imponerande bilder genom att lägga till tilltalande bokeh.

De bästa objektiven för bokeh

En Canon EOS R6-kamera med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Ett objektiv med stor maximal bländare som Canon RF 50mm F1.8 STM kan förvandla bakgrunder till vacker, mjuk bokeh. Observera även hur de blad som syns i objektivet i den här bilden ger en rundad öppning – det här avgör till stor del formen på bokeh-effekten.

Du behöver ett ljusstarkt objektiv för att få tilltalande bokeh, alltså ett objektiv med en stor maximal bländare, helst på f/2,8 eller större (lägre f-nummer). Detta är en av de största anledningarna till att ha ett ljusstarkt objektiv med fast brännvidd i utrustningsväskan, även om brännvidden täcks av ditt kit-zoomobjektiv.

Ljusstarka objektiv med en brännvidd på 50 mm eller mer är i allmänhet bäst för bokehfotografering eftersom oskärpa i bakgrunden kan vara svårare med vidvinkelobjektiv. Det beror på att kortare brännvidder ger ett större skärpedjup vid ett givet fokusavstånd och en viss bländare, så mer av motivet från förgrunden till bakgrunden återges skarpt och du får mindre bokeh.

De bästa alternativen för kostnadseffektiva bokehobjektiv omfattar Canon RF 50mm F1.8 STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM. Men räkna inte bort vidvinkelobjektiven helt och hållet. Både RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och RF 24mm F1.8 MACRO IS STM fungerar väldigt bra för att skapa en bokehbakgrund vid närbildsfotografering eftersom skärpedjupet krymper med kortare fokusavstånd.

För extrema närbilder ger en mycket kort brännvidd ett litet skärpedjup, vilket maximerar bokeh, så att 0,5 x makrofunktionen hos objektiven RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lämpar sig väl. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet är även ett bra alternativ för att komma nära huvudmotivet i en scen och isolera det mot en oskarp men bred bakgrund, tack vare det mycket breda synfältet. Det kan tillföra ytterligare ett kreativt element,

Generellt sett ger ett objektiv med fler bländarblad mer tilltalande cirkelformad bokeh eftersom varje ljuspunkt utanför fokus speglar bländarens form. Det är inget problem om du fotograferar med helt öppen bländare, alltså den maximala bländaren (lägsta f-numret) på objektivet, då öppningen blir cirkelformad i alla fall. Så är dock inte alltid fallet. Du kan ta reda på hur många blad objektivet har genom att läsa de tekniska specifikationerna på Canons webbplats. Sju blad ger tilltalande bokeh, men nio är ännu bättre. Båda makroobjektiven som nämns ovan har nio bländarblad, medan de andra har sju.

Med Canons praktiska objektivväljare kan du skräddarsy objektivrekommendationen baserat på din kamera och den genre du vill fotografera i.

De bästa kamerainställningarna för bokeh

LCD-skärmen på Canon EOS R6 som visar inställningarna i bländarförvalsläge.

I bländarförvalsläget kan du ställa in en stor bländare för kort skärpedjup, vilket är vad vi behöver för stark bakgrundsbokeh.

Ett närbild av en airedaleterrier som är perfekt i fokus med en suddig bakgrund bakom.

När du fotograferar med stor bländare på f/1,8 blir skärpedjupet mycket kort, så fokuseringen måste bli perfekt. En kamera som EOS R10 är till stor hjälp här eftersom dess autofokus kan känna igen människor, fordon och djur, till exempel katter, hundar och fåglar. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 100.

Valet av bländare har stor påverkan på hur bokeh-effekten blir i dina bilder. Ju större bländare (alltså ju lägre f-nummer), desto kortare skärpedjup, vilket i sin tur innebär att bakgrunden blir oskarpare. Prova att fotografera i läget Bländarförval (Av) eller manuellt läge och välja en stor bländare (lågt f-nummer).

I läget Bländarförval (Av) kan du även ställa in ISO på Auto, så det är en bra utgångspunkt för att se om slutartiden är tillräckligt snabb för dina behov. Alternativt kan du använda manuellt läge (M) med automatisk ISO för att ställa in både bländare och slutartid och sedan låta kameran avgöra rätt ISO. Det viktiga är att välja en stor bländare och en slutartid som är tillräckligt kort för att säkerställa att områden som är i fokus blir skarpa när du fotograferar utan stativ (prova kring 1/200 sek).

Justera avståndet för bättre bokeh

En närbild på en trollslända som sitter på ett grässtrå, tagen med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

De kostnadseffektiva RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM har alla en 0,5x makrofunktion, så att små motiv återges med storlek motsvarande hälften av den verkliga på kamerans sensor vid fotografering med kortast tillgängliga brännvidd. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 24mm F1,8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/3,5 och ISO 100.

En Jack Russell-terrier tittar åt höger, med ett suddigt körsbärsträd i bakgrunden. Tagen med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Alla dessa objektiv har dessutom ett litet skärpedjup, vilket ger en jämn och mjuk bokeh i områden utanför fokus, medan deras optiska bildstabilisatorer håller bilden fri från rörelseoskärpa genom att motverka kameraskakningar vid fotografering utan stativ. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/85 sek, f/2 och ISO 400.

Genom att öka avståndet mellan motivet och bakgrunden blir bakgrunden ännu oskarpare. Ytterligare en faktor är avståndet mellan motivet och kameran. Ju närmare objektivet motivet är, desto kortare blir skärpedjupet. Det innebär att områden i bakgrunden hamnar ur fokus mycket snabbare. Om du vill skapa oskärpa i en större del av bilden flyttar du motivet närmare kameran och längre bort från bakgrunden.

Ställ in den bästa brännvidden för bokeh

Ett porträtt av en kvinna med ljusrosa läppstift och håret i en fläta baktill, mot en suddig bakgrund.

Bokeh är ofta en viktig ingrediens för ett effektivt porträtt. Du vill rikta all visuell uppmärksamhet mot det motiv du fotograferar. Att skapa en suddig, oskarp bakgrund är det perfekta sättet att isolera motivet i scenen, genom att eliminera störande bakgrundsbrus och ersätta det med vacker bokeh. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/2 500 sek, f/1,8 och ISO 100.

En större brännvidd ger ett snävare skärpedjup, vilket i sin tur kan leda till starkare bakgrundsoskärpa. Det är därför telezoomobjektiv är så effektiva för att isolera ett motiv och skapa bakgrundsoskärpa utan detaljer. Objektivet Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kan till exempel ge en utmärkt bokeh i bakgrunden om du använder det vid den längre delen av zoomintervallet, även om bländaren är smalare där. Om du vill göra oskärpan kraftigare och förstärka bokeh-effekten tar du alltså några steg bakåt och zoomar in (eller byter objektiv) till en längre brännvidd.

Så skapar du förgrundsbokeh

En liten pojke som står bredvid en vägg täckt av murgröna och håller i en öppen ringask, iklädd en beige väst.

Genom att fotografera nära murgrönan kan vi fånga oskarpa blad till vänster i bilden och förstärka känslan av djup. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/1,8 och ISO 100.

En liten pojke som springer genom en glänta i skogen, iklädd en beige väst och klarblå stövlar.

En låg kameravinkel som den här gör att vi både kan göra marken oskarp framför motivet och ”trycka” bakgrunden längre bort för starkare bakgrundsbokeh. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/1,8 och ISO 100.

Vi brukar förknippa bokeh med bakgrundseffekt, men den kan även användas för att skapa en fin effekt i bildens förgrund. Genom att inkludera oskarpa detaljer i förgrunden kan du rikta uppmärksamheten mot det skarpa motivet. Det kan innebära att du placerar kameran nära lövverk eller lågt på marken för att rama in den oskarpa förgrunden. Sådana här mjuka detaljer bidrar med en känsla av djup i en bild och det är ett bra sätt för att få med kraftiga, oskarpa färger i kompositionen.

Så skapar du bokeh i film

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Djup är även viktigt i filmer eftersom det hjälper tittaren att orientera sig i sekvensen. Du kan förstärka känslan av djup och rikta uppmärksamheten in i bilden genom att inkludera oskarpa detaljer i förgrunden och bakgrunden. Dessutom blir högdagrar med bokeh-effekt lika fina i film som i stillbilder, med den extra bonusen att de kan röra på sig. Bilars strålkastare, ljusslingor och andra ljuspunkter blir särskilt vackra när de blir oskarpa, blinkande punkter av tydlig bokeh.

Så lägger du till tydliga högdagrar med bokeh

En man som fotograferar en orange katt med tabbymönster genom en ljusslinga.

Den här enkla tekniken kan även användas med färgade ljus eller till och med julpynt.

Ett porträtt av en katt med oskarpa kulörta lampor i bakgrunden.

Prova att inkludera ljusslingor i bakgrunden på bilderna för vackra högdagrar med bokeh-effekt.

Ett av de tydligaste sätten att använda bokeh i fotografering är att inkludera små ljuspunkter mot en mörk bakgrund eller i svagt ljus. Det är en fängslande effekt som kan användas i alla slags situationer, till exempel solen som skiner mellan träden, en gata med mycket liv och rörelse på kvällen, en färgglad karusell eller levande ljus på en tårta. Du kan testa effekten med en ljusslinga. Placera dem i bakgrunden eller förgrunden av din bild – eller båda samtidigt. När ljusslingan blir oskarp förvandlas lamporna till tilltalande bokeh-cirklar.

Så skapar du anpassade former av bokeh

När du fotograferar med objektivet helt öppet (med den maximala bländaren) bör du få rund bokeh i bilderna eftersom öppningen är rund. I övriga fall avgörs formen på bokeh-effekten av antalet bländarlameller i objektivet. Generellt sett förblir bländaren mer cirkelformad när den öppnas ju fler lameller objektivet har och därför blir även bokeh-effekten mer cirkelformad. I praktiken innebär detta vanligtvis att högdagrar med bokeh är cirkelformade eller sexkantiga. Du kan ta reda på vilken form din bokeh får genom att ta av objektivet från kameran, hålla upp det mot ljuset och titta genom det.

Varför inte vara kreativ och ändra formen på din bokeh? Du kan klippa ut en mall i vilken form som helst och sätta fast den längst fram på objektivet. I den här filmen förvandlar ett vanligt papper bokeh-effekten till massor av färgglada stjärnor och snöflingor.

Prova nu: fotografera stilleben med bokeh

En bordsskiva med en spegel omgiven av folie, med en ljuslåda på ena sidan och en Canon EOS R6-kamera förberedd för att fotografera en gul ros.

Det här är ett enkelt och effektivt sätt att experimentera med bokeh hemma, med hjälp av alla tips i den här artikeln.

En gul ros fotograferad på en speglande yta, med oskarpa högdagrar runt den.

Den tillknycklade folien reflekterar ljuset från lampan som spridda högdagrar, vilket ger vacker cirkelformad bokeh vid oskärpa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/1,8 och ISO 100.

Vi har sett att oskarpa ljuspunkter skapar tilltalande bokeh om du fotograferar med lämpliga inställningar. Här är en enkel konfiguration som du kan prova hemma för att skapa stilleben med bokeh-effekt. Placera ett föremål på en speglande yta och lägg sedan en bit tillknycklad folie i bakgrunden (inte för tillknycklad – några kramar räcker, så att den sprider ljuset istället för att bara reflektera det). Vinkla en lampa mot folien och använd ett annat ljus för att lysa upp motivet (vi använde en LED-panel, men det går bra med en vanlig lampa). Placera kameran nära motivet, ställ in läget Bländarförval (Av), använd en stor bländare (helst kring f/1,8) och fotografera från en låg vinkel för att skapa den vackra, oskarpa bokeh-effekten.


Skrivet av James Paterson och Matthew Richards

Relaterade produkter

  • Kompakta systemkameror

    EOS R7

    Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R8

    Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R10

    Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare.
  • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
  • CANON-OBJEKTIV

    RF 28mm F2.8 STM

    Ett smidigt, lätt och tunt objektiv för rese- och gatufotografering, med en mångsidig brännvidd på 28 mm och en stor maximal bländare på f/2,8.
  • Standardobjektiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
  • RF-objektiv

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    RF 85mm F2 MACRO IS STM ger mångsidiga närbilder med diskret teleobjektivkomprimering och bildstabilisering i fem steg i en kompakt enhet.
  • RF-S-objektiv

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil.
  • Relaterade artiklar

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Så här styr du exponeringen

    Bemästra inställningarna för bländare, slutartid och ISO.

  • LJUSTEKNIKER

    Fotografera i tillgängligt ljus

    Lär dig hur du hittar och fångar det bästa ljuset för att förbättra dina bilder.

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Så kommer du igång med fotograferingen

    Vill du uppgradera från en smartphone till en kamera? Vår fotograferingsguide för nybörjare innehåller allt du behöver för att komma igång.

  • HEMMAPROJEKT

    Skapa anpassad bokeh

    Ett enkelt och pyssligt sätt att lägga till anpassade bokeh-former som hjärtan och stjärnor i dina bilder.