A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FESTIVALFOTOGRAFERINGENS

Kläder, sol och musik: de bästa tipsen och teknikerna för festivalfotografering

Oavsett om du sätter upp tältet för en hel helg full av livemusik eller går på en konsert med några vänner, se till att du är beredd att fånga allt det roliga i sommar. Festivaler och musikevenemang är fyllda med spektakulära konsertscener, rekvisita, skruvade dräkter och, naturligtvis, fantastiska uppträdanden som tillsammans höjer stämningen. Så packa din Canon-kamera och följ de här tipsen från en festivalfotograf så kommer du att få bilder som imponerar på vännerna.

Ben Morse startade sin karriär som professionell festivalfotograf med bara ett e-postmeddelande. Han var en entusiastisk amatör som ville utveckla sina färdigheter och såg festivalfotografering som ett sätt att kombinera sin passion för musik med ett växande intresse för fotografi. ”Jag hade precis börjat och ville bredda min portfölj med något mer än de musiker som jag fotograferade. Jag tyckte att en festival skulle vara ett bra sätt att göra det, så jag hittade 2000trees, en underbar liten rockfestival i Cheltenham i England som jag trodde skulle kunna ge mig bra bilder. Jag mejlade dem och de sa: ”Ja, vi älskar det du gör.” Faktum är att de gillade hans arbete så mycket att de bjöd in honom följande år, som betald fotograf.

”Att fotografera på en festival är mycket roligare än att bara var där”, säger Ben. ”Jag upptäcker en massa ny musik och får ta del av andra människors kreativa energi, vilket är mycket spännande.” De varierande förhållandena på festivaler innebär att de är perfekta platser att träna på för fotoentusiaster – ett bra ställe att utveckla färdigheter och samtidigt ha roligt.

Här delar Ben med sig av sina råd om hur du tar mer kreativa bilder genom att arbeta med miljön, letar efter ovanliga kompositioner och använder zoomfunktionen för maximal effekt.

1. Var där de andra fotograferna inte är

”En sak som jag har lärt mig under åren med festivalfotografering är att det lönar sig att vara där andra fotografer inte är”, säger Ben. ”Jag har tagit några av mina favoritbilder när jag har stått i publiken och sångaren har kommit fram till avspärrningen. De andra fotograferna stod kvar direkt framför scenen eftersom det var dit deras pass gav dem tillstånd att gå, och de tänkte inte på flytta runt för att få de bästa bilderna. Jag älskar att fotografera från publikens perspektiv eftersom det är den vy som de flesta minns. Jag ser det som mitt jobb att vara där mitt ibland dem och ta in atmosfären.”

Det här tipset gäller inte heller bara vid stora uppträdanden. Använd tiden före och efter konserterna till att utforska de färgstarka miljöerna på festivalområdet. ”Det finns massor av häftiga saker du kan fotografera under en festival. Det finns alltid människor uppklädda i galna kostymer som går omkring på platsen. Och min känsla är att om de klär upp sig så vill de synas, så de blir förmodligen gärna fotograferade. Det skadar inte att bara fråga. Säg till exempel: ”Är det okej om jag tar en bild? Du ser fantastisk ut!” För det mesta kommer de att säga ”Ja”.

Relaterade artiklar
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

FESTFOTOGRAFERING

Bli mer kreativ med din festfotografering

Vill du fånga den livliga stämningen på fester och tillställningar? Lär dig hur du fotograferar alla glädjefulla stunder på kreativa sätt.

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

RESEFOTOGRAFERING

10 tips för resefotografering

Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för fantastiska resebilder.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

FESTIVALFOTOGRAFERING

Den rockande fotografen, Bart Heemskerk, om att fånga känslan på en festival

Bart Heemskerk avslöjar hur kärleken till musiken ledde till en karriär i att fotografera legendariska uppträdanden och delar med sig av tips för hur du får fantastiska festivalbilder.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Packa den perfekta kamerautrustningen

Om du vill förbättra din festivalfotografering i sommar är Canon PowerShot SX740 HS eller Canon EOS M50 bra festivalkameror. Den kraftfulla 40x optiska zoomen på den kompakta Canon PowerShot SX740 HS hjälper dig att enkelt växla från roliga bilder på vännerna i närheten till den spektakulära showen på scenen längre bort. Med 4K-filminspelning kan du dessutom få fina inspelningar med dina favoritlåtar.

”En PowerShot är ett riktigt bra alternativ”, säger Ben. ”Det är verkligen bra att ha en stor skärm som du kan vända åt olika håll och se allt på. En skaplig zoom är också bra, så att du kan fånga händelserna på scenen från publikhavet.”

Ta reda på vilka regler som gäller för fotoutrustning på den festival eller spelning som du ska gå på innan du åker. På vissa evenemang är det bara tillåtet att ha med en kompaktkamera, medan du på andra kan ha en kompakt systemkamera eller spegelreflexkamera utan att ha fotograftillstånd.

Canon EOS M50 är en behändig men ändå mångsidig kompakt systemkamera med en stor sensor på 24,1 megapixels, en kraftfull DIGIC 8-processor och 4K-filminspelning för oförglömliga minnen med vackra färger och detaljrikedom. Den har automatiska fotograferingsmetoder som hittar rätt inställningar åt dig och manuella kontroller som du kan utforska när du känner dig mer säker i ditt fotograferande. Tack vare Wi-Fi-anslutning kan du enkelt dela dina bilder till andra smarta enheter med Canon Camera Connect-appen. M50:s vinklingsbara touchskärm ger även möjlighet att fotografera ur alla vinklar – oavsett om det innebär att fotografera nedifrån för att få artisterna att se längre ut, eller klämma in dig i ett hörn för att få en bredare vy över händelserna.

När du ska välja objektiv för användning med Canon EOS M50 är Canon EF-M 15-45mm f/3.5 6.3 IS STM, som ofta brukar följa med kameran, ett högkvalitativt och mångsidigt objektiv för vidvinkel- och vardagsbilder med en fantastisk inbyggd bildstabilisator.

Ben tillägger: ”Om jag vill komma lite närmare har Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM lång räckvidd men är ändå lätt och behändigt, och det har bildstabilisator. Den långa räckvidden innebär att du kan få fina närbilder av instrument och människors ansikten på scenen. Med de två objektiven har du i stort sett allt.”

3. Fotografera hela scenen

Om du vill fotografera en klassisk vy över scenen med alla bandmedlemmarna på samma bild rekommenderar Ben att du använder en mindre bländare (högre f-tal), till exempel f/4,5 eller högre. Det ger ett ökat skärpedjup som ser till att hela scenen blir så skarp som möjligt.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. Glöm inte publiken

”Fokusera inte hela tiden på bandet”, tipsar Ben. ”Se till att du även har ett par bilder som visar publiken som är där. Du är på ett livemusikevenemang. Det kommer att finnas mängder av proffs i avspärrningen nära scenen som tar närbilder av bandet, men du har ett unikt perspektiv där du kan visa publikens reaktioner. Du kan visa hur bandet påverkar människorna runt omkring dig. Om du vill titta tillbaka på dessa bilder och komma ihåg hur ögonblicket kändes är det mest effektfullt att först se bilder på bandet och sedan se reaktionerna i människors ansikten runt omkring dig.”

Varför inte använda dina vänner som modeller? Medan du utforskar festivalen eller väntar på att musiken ska börja kan du fotografera dina vänner. Det kan vara ett bra sätt att öva upp fotograferingen och se till att kameran är redo. ”Det är roligt att ta bilder av vännerna, men du kan även använda tillfället till att kontrollera att bländare och ISO-tal är korrekt inställda. Om du använder denna tid till att leka med inställningarna kan du fokusera på att komponera bilderna när musiken startar.”

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Zooma smartare

Den 40x optiska zoomen på Canon PowerShot SX740 HS ger dig möjlighet att komma närmare allt som händer på en festival. För att använda zoomen med dess fulla potential ger Ben rådet: ”Försök hålla händerna så stabilt som möjligt när du fotograferar med hög zoom. Håll händerna stadigt, vänta på rätt ögonblick och ge dig själv tillräcklig flexibilitet i bildfältet så att du inte missar bilden om motivet du fotograferar – oavsett om det är sångaren, gitarristen eller någon i publiken – plötsligt rör sig. Zooma därför inte in supernära. Lite extra luft runt motivet är mycket mer användbart än att vara för nära.”

En funktion i Canon PowerShot SX740 HS som hjälper dig att snabbt zooma in och ut är tillfällig utzoomning. Om du vill använda det trycker du bara på knappen för tillfällig utzoomning på baksidan av kameran (till vänster om Wi-Fi-knappen) för att zooma ut och hitta motivet igen. När du släpper knappen återgår objektivet automatiskt till det inzoomade läget.

Canon PowerShot SX740 HS har även kraftfull bildstabilisering, vilket bidrar till att minska risken för suddiga bilder på grund av darrande händer. Även objektiven Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM och Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM som Ben rekommenderar för användning med Canon EOS M50 har inbyggd bildstabilisering.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Stäng av blixten

”Använd inte uppfällbar blixt för fotografering från publikhavet på kvällen”, varnar Ben. ”Det bleker människorna nära dig, vilket ger stora vita fält i förgrunden och absolut ingen effekt på den bild som du försöker ta av bandet långt bort i bilden. Dessutom kommer det att irritera alla omkring dig. Tänk på att bandet har ljussatt scenen eller arenan på ett visst sätt eftersom de vill ge en särskilt effekt, så använd den belysningen istället.”

7. Tänk på vitbalansen

Ljusförhållandena på festivaler ändras hela tiden på grund av oförutsägbara väderförhållanden och föränderlig scenbelysning. Kamerans automatiska vitbalansinställning kan hjälpa dig att kompensera för dessa ändringar, vilket gör att färgerna alltid ser naturligare och vackrare ut. ”När bandet går in på scenen ökar sannolikt belysningen. Vädret och tiden på dagen påverkar hur du ska ställa in vitbalansen och fluorescerande scenbelysning kan förvirra kameran”, säger Ben. ”Det är ingen skam att fotografera med automatisk vitbalans, särskilt om det innebär att dina färgtoner blir normala.”

Canon PowerShot SX740 HS och Canon EOS M50 har båda en automatisk vitbalansinställning samt ett antal förinställningar (t.ex. dagsljus, skugga, molnigt, glödlampa och lysrör). De erbjuder även manuell finjustering, så att du kan experimentera med vitbalansinställningen när du känner att du har kontroll. Kom bara ihåg att ändra tillbaka till automatisk vitbalans när du är klar. Med Canon EOS M50 kan du även ta bilder i RAW, vilket innebär att du kan redigera bildernas vitbalans senare i programvaran för RAW-framkallning, till exempel Digital Photo Professional, på en surfplatta eller dator.

Oavsett ljusförhållanden får du med en Canon-kamera lika stor effekt av färgerna som av musiken!

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Experimentera med kompositionen

”Försök att hitta olika vinklar av samma motiv”, säger Ben. ”Gå nära marken. Försök även att komma högt upp om det går. Om det finns några häftiga konstinstallationer kan du ställa dig där eftersom människor älskar att ta bilder av sådant. Då kan du ta bilder av dem som befinner sig där. Det finns massor av coola saker du kan göra. Jag tog en gång en bild av en musiker som övade bland träden på en festival. Träd är vertikala linjer som drar blicken till sig, så de är naturligt fotogeniska. Håll utkik efter naturliga former och linjer som dessa när du är på festivaler eftersom de ger intressanta bilder.”

Ben tillägger att en kamera med vinklingsbar skärm – till exempel den uppfällbara skärmen på 180° på Canon PowerShot SX740 HS eller den vinklingsbara touchskärmen på Canon EOS M50 – verkligen kan hjälpa dig att hitta kreativa vinklar. ”Mitt vanligaste knep är att gå ned lågt, ända till marken. Men du behöver inte sitta ned eller huka dig om du har en vinklingsbar eller uppfällbar skärm – du behöver bara hålla kameran lågt.”

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Fånga stämningen

I stället för att bli irriterad när människor framför dig viftar med händer framför kameran, varför inte dra nytta av det? Klappande händer kan hjälpa till att fånga stämningen på en spelning. ”Om du har halva publikhavet framför dig ser du massor av ansikten och händer som ibland är upplysta, ibland halvt upplysta och ibland bara som silhuetter”, säger Ben. ”Om du är mitt i allt detta och väntar på rätt ögonblick kan du få några riktigt intressanta bilder genom att leka med silhuetterna. Jag hade en gång en kille framför mig som klappade händerna högt upp. Jag fick gilla läget och försökte fotografera mellan hans handklappningar för att få en bra bild av bandet mellan ett par händer. Det var en kul utmaning.”

För att få en bild med händer som silhuetter och bandet i fokus rekommenderar Ben att du ställer in kameran på ett högt ISO-tal, använder en snabb slutartid och fokuserar på scenen. Hitta en rytm med avtryckaren och försök ta en serie bilder mellan klappningarna. Canon PowerShot SX740 HS och Canon EOS M50 har båda serietagning så du kan använda dessa lägen för att ta bildserier på flera bilder per sekund.

”Du behöver inte kontrollera bilderna där och då. Det kan du göra när du kommer hem. Om du har missat ögonblicket är det ingen idé att du ser efter, och om du ser efter kanske du missar nästa ögonblick”, säger Ben. ”Håll i stället kameran igång och fotografera så snabbt som möjligt, och var redo att följa med vad som händer runt omkring dig. Om du gillar musik och har haft roligt behöver du inte bli irriterad på att gå igenom 500 bilder när evenemanget är över.”

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Skriv ut dina bilder

”En av de saker jag gillar att göra på turné är att ta med en direktskrivare och skriva ut bilder från en eller två dagar tidigare och lämna i bandets omklädningsrum. De älskar det eftersom de inte ser det jag ser”, säger Ben.

”Om du ska vara på en festival i några dagar skulle jag rekommendera att du tar med den bärbara skrivaren Canon Zoemini och har den på tältplatsen. Du kan skriva ut bilder som du har tagit runt tältområdet och på några av konserterna och sätta upp dem runt tältet”, lägger Ben till. För att kunna använda skrivaren måste du ha de bilder du vill skriva ut på en smartphone eller surfplatta (du kan överföra dem med hjälp av kamerans Wi-Fi eller Bluetooth och ansluta till Canon Camera Connect-appen). Öppna sedan Canon Mini Print-appen och skriv ut bilden direkt från telefonen till Canon Zoemini. Med Canon Mini Print-appen kan du även lägga till filter, ramar, symboler, text och mycket annat roligt på bilderna som kommer att göra ett bestående intryck på dina vänner.


Skrivet av Matthew Bowen

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker