Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

UTSKRIFTER

Bilder som gör skillnad: därför gör utskrift skillnad

Om du vill bli en bättre fotograf är det väldigt viktigt att du kan identifiera egenskaperna i en bild som du gillar eller ogillar samt de aspekter som skulle kunna förbättras. Det enklaste sättet att göra detta är att skriva ut en fysisk kopia som återger färgerna och bildkvaliteten på rätt sätt och som du kan hålla i handen och ta en närmare titt på.

I över ett decennium har Christine och hennes make Marc Graf specialiserat sig på naturfotografering med fokus på naturvård. Deras arbete har publicerats i böcker och tidskrifter över hela världen, bland annat National Geographic.

”Ett utskrivet foto ser annorlunda ut än på skärmen”, säger Christine, ”så det är faktiskt en viktig uppgift, att skriva ut bilder och titta på dem på ett nästan nytt sätt. Identifiera de saker du gillar och inte gillar med bilden och använd sedan den informationen nästa gång du fotograferar. Ta reda på hur du korrigerar eventuella misstag som du har upptäckt. Ju mer du gör detta, desto snabbare lär du dig.”

”Effekten som skapas med en utskriven bild är alltid mer omfattande än med digitala bilder på internet eller plattformar för sociala medier, där tusentals bilder dyker upp varje dag”, tillägger Marc. ”Det är något speciellt med en utskriven bild.”

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Christine och Marc experimenterar med innovativa sätt att presentera sitt arbete, till exempel utställningar utomhus som underlättar anknytningen till naturen i omgivningen, inte bara i bilderna. Utskrifterna behöver naturligtvis vara stora, robusta, levande och iögonfallande.

För utskrift hemma är den snygga och trådlösa 3-i-1-serien Canon PIXMA TS8350 idealisk. Med sex separata bläckpatroner och Canons FINE-teknik kan den här A4-multifunktionsskrivaren producera utskrifter med fotolabbkvalitet och även hantera arbetsprojekt och skoj för hela familjen. Med Canons ChromaLife100-bläck får du mer hållbara utskrifter, med upp till 100 års livslängd i album. Det finns även en SD-kortplats, så att du kan skriva ut direkt från minneskortet.

Beroende på skrivaren du använder, hur kan utskrift av dina foton förbättra din fotografering? Christine och Mac delar med sig av sin expertis.

Visa bilder i ett nytt ljus

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
När Christine och Marc behöver skriva ut utskrifter av sina motiv i verklig storlek förlitar de sig på den professionella standarden hos Colorado 1640.

Utskrift möjliggör ett sätt att dela med dig av dina favoritbilder som inte sker via USB. Varför inte göra ett album med dina bästa bilder och dela med dina vänner? Utskriftens fysiska natur innebär att bilderna tycks få ett större värde, särskilt i form av presenter.

”Det finns många tillfällen när du tittar på ett utskrivet foto och säger ”Åh, jag har aldrig insett att det där fanns på bilden”, säger Christine.

Som ivriga utställare använder Christine och Marc Canon imagePROGRAF PRO-1000 för att skriva ut och utvärdera sina bilder och de drar nytta av dess förmåga att skriva ut upp till A2-storlek och färgprecisionen hos dess 12 separata bläckpatroner. För ännu större mångsidighet, till exempel grafiska displayer i banderollstorlek och utskrifter av motiv i utställningsklass i verklig storlek, bland annat en hel rad utrotningshotade arter såsom bergsbjörnar och stora kattdjur, sätter paret sin tilltro till Colorado 1640.

Utskrift genererar fler åsikter

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
Under processen att välja vilka fotografier som ska skrivas ut – oavsett om du skriver ut bilder att hänga på väggen eller på en utställning – lär du dig hur du skiljer bra bilder från dåliga.

Att röra sig framåt innebär ibland att gå tillbaka och att förbättra sitt sätt att fotografera innebär att vara ärlig när man utvärderar sitt arbete. En skrivare ur Canon PIXMA TS8350-serien kan stödja denna process.

När du går igenom en uppsättning bilder för att välja en bild att skriva ut finslipar du din förmåga att identifiera vilka attribut som gör en bild bra. Om du fortfarande är osäker är Marcs råd att fråga andra.

”Den bästa feedbacken, bra som dålig, får vi när vi visar våra bilder i fysisk utskrift på utställningar”, säger han. ”Betraktaren fokuserar på omkring tio bilder jämfört med hundratals på Instagram. När vi begränsar deras fokus känns det mer verkligt, mer på allvar. Människor är mer ärliga med sina åsikter, vilket – när det gäller vår naturvårdsfotografering – är desto viktigare.”

Visa färg

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
Christine och Marcs stora utskrifter, som producerats på Colorado 1640 med dess innovativa UVgel-teknik, förblir skarpa och ljusstarka även när de visas utomhus.

Ett av de största problemen med dela bilder online är bristen på kontroll över hur andra ser på ditt arbete och särskilt hur färgerna visas. Med hjälp av en skrivare ur Canon PIXMA TS8350-serien, med ChromaLife100-bläckteknik, förblir dina utskrifter levande i både färg och kvalitet i upp till 100 år* i ett album.

”En av anledningarna till att vi har valt Canon-skrivare beror på att färgerna är mer hållbara”, säger Christine. ”Även efter ett helt år utomhus, där de exponeras för UV-strålning, ser våra bilder ut som om de skrevs ut för bara någon dag sedan, så vi kan återanvända utskrifterna från våra utställningar år efter år.”

Skrivet av Natalie Denton


* Baserat på utökade tester av Canon i mörk lagring under kontrollerade förhållanden när det gäller temperatur, luftfuktighet och gas, där lagring simuleras i ett album med plastfilm. Canon kan inte garantera utskrifternas livslängd – resultaten kan variera beroende på den utskrivna bilden, torktid, förhållanden för visning/förvaring och miljömässiga faktorer.

Relaterade artiklar
The ink levels showing on a setting bar of a Canon printer.

UTSKRIFTSTIPS

Vanliga frågor om skrivare, bläck och papper

Canon-experten Suhaib Hussain svarar på vanliga frågor om skrivarteknik, bläck och papper.

A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

NATURFOTOGRAFERING

Fotografera med syfte: så fotograferar du naturen och gör skillnad

Christine Sonvilla och Marc Graf delar med sig av sina bästa tips för att fotografera naturen och öka medvetenheten kring naturvård.

A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

GRUNDERNA INOM REDIGERING

Så här redigerar du landskapsbilder för utskrift

Redigeringstekniker som förvandlar dina vackra fotografier till konstverk.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker