A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

FYRVERKERIFOTOGRAFERING

Så fotograferar du fyrverkerier på nya och kreativa sätt

Färgglada fyrverkerier mot natthimlen är ett skådespel som många av oss upplever som magiskt – varför inte föreviga den känslan i en bild? Vid fyrverkerifotografering är det viktigt att både tänka på de bästa inställningarna för den typen av fotografering och på de andra detaljerna som gör händelsen och bilderna speciella.

Fyrverkerier används oftast vid tillfällen som nyårsafton, speciella födelsedagar, bröllop och festivaler som ofta firas med nära och kära. Låt dem vara med på bilderna för att fånga händelsen på roliga och kreativa sätt.

I våra tips nedan har vi gått igenom det här och mycket mer genom att svara på tio vanliga frågor, bland annat hur du väljer den bästa slutartiden för fyrverkerifotografering och hur du använder nya idéer för att få riktigt unika och kreativa bilder. Oavsett om du använder en PowerShot-kamera, en kompakt systemkamera eller en spegelreflexkamera har vi knepen för fyrverkerifotografering.

1. Vilken är den bästa platsen för att fotografera fyrverkerier?

Det är värt att tänka på vilken plats som hjälper dig att ta så kraftfulla bilder som möjligt, så planera i förväg och hitta en plats som är fri från hinder. Kolla in platsen medan det fortfarande är ljust ute och ta reda på i vilken riktning vinden kommer att blåsa.

Det är särskilt viktigt om det finns en öppen eld i närheten, eftersom det hjälper dig att undvika att rök eller glödande kol smyger sig in i bilden. Om du planerar att använda ett stativ är det bäst att ställa sig på en plats där andra personer troligtvis inte är i vägen när du fotograferar.

2. Hur fotograferar jag stämningen från fyrverkerierna på en fest?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Ett bra sätt att fånga stämningen på en fest är att fotografera familjemedlemmar som leker med tomtebloss och skapar roliga och konstnärliga mönster med ljuset. I Canon Photo Companion-appen hittar du en fullständig lektion där du får lära dig de bästa teknikerna och inställningarna för ljusmålning.

Ett annat sätt att skapa en intressant bild är att fånga reflektionen av fyrverkerierna i ett fönster, med vänner eller familjemedlemmar som tittar ut från insidan. Ta några testbilder för att se till att personerna på bilden är väl exponerade och behåll sedan dessa inställningar till det stora ögonblicket. Om du använder en PowerShot-kamera, till exempel Canon PowerShot G7 X Mark II eller en EOS-kamera, bör du fotografera i RAW-format, eftersom det ger dig maximal flexibilitet när du justerar exponeringen för olika delar av bilden under efterbehandlingen med Canon Digital Photo Professional.

3. Hur får jag skarpa bilder av fyrverkerier?

Det är svårt att veta när de största och mest färgglada fyrverkerierna kommer att explodera, så det är en bra idé att ställa in kameran på serietagning. Det ökar dina chanser att ta en eller två bilder med särskilt dramatiska explosioner.

Om du använder kameran på ett stativ kan du använda Canon Camera Connect-appen för att styra kameran trådlöst med din telefon eller surfplatta. Du skulle även kunna använda en trådbunden eller trådlös fjärrkontroll, eller till och med kamerans självutlösare. Alla dessa alternativ gör att du kan utlösa exponeringen utan att röra kameran, vilket bidrar till att undvika kameraskakning och gör att du får skarpa bilder.

4. Hur fotograferar jag fyrverkerier utan stativ?

Om du håller i kameran använder du bildstabilisatorn för att få skarpa bilder (om kameran eller objektivet har funktionen IS). Det hjälper till att ta bort eventuella mindre kameraskakningar som kan uppstå av att du håller i kameran, men tänk på att slutartiden kan bli längre om du fotograferar i Bländarläge.

Om det finns en knapp på kamerans objektiv kan du aktivera eller avaktivera bildstabilisatorn med den, annars kan du göra det via kamerans menyinställningar.

5. Vilket objektiv passar bäst för fyrverkerier?

Relaterade artiklar
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Lena Petrovas 10 bästa fotograferingstips i jul

Fånga julstämningen med familjefotografens 10 tips för att ta roliga och naturliga porträtt.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

PYSSEL FRÅN SKRIVAREN

Kreativitetens tid är här – sex saker du kan göra själv i jul med din skrivare

Var kreativ och gör dina egna julklappar, dekorationer och spel. Ladda kostnadfritt ner mallar och skriv ut.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

RESOR

11 tips för fotografering i storstad

Så får du ut mesta möjliga av din kamera på en storstadssemester. Fånga känslan och atmosfären i storstadsdjungeln med några enkla tips och råd.

En bild med bara färgglada fyrverkerier kan se imponerande ut, men om du tar med byggnader eller andra strukturer kan bilden bli ännu intressantare och få ett sammanhang. Med zoomobjektiv kan du variera dina kompositioner enklare, vilket är särskilt användbart när du använder ett stativ. Med ett zoomobjektiv med vidvinkel, till exempel Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM eller Canon EF 17-40mm f/4L USM, kan du få med allt på bilden. Men du kan även få fantastiska bilder med objektiv på en kompakt kamera med superzoom eller kitobjektiv som levererades med kameran.

6. Hur fokuserar jag när jag fotograferar fyrverkerier?

Om du ställer in kameran på att fokusera på ett förbestämt avstånd behöver du inte tänka på att få det du vill fånga i fokus, utan kan koncentrera dig på att få till kompositionen och exponeringen.

Ställ in kameran på manuell fokusering eller flytta fokuseringsknappen på objektivet till MF-läget och börja med att justera fokus på oändligt. Om objektivet har ett litet fönster som visar olika närgränser, är det i slutet med symbolen ∞. Det är förmodligen här du vill ha fokuseringen om du koncentrerar dig på att fånga fyrverkerierna på himlen.

Om du vill få med detaljer i förgrunden av bilden fokuserar du på en punkt mellan förgrund och bakgrund, ungefär en tredjedel in i motivet, för att göra allt skarpt. Den här tekniken kallas hyperfokal fokusering. Mer information om det perfekta hyperfokala avståndet finns i Canon Photo Companion-appen.

7. Vilka inställningar ska jag använda för att fotografera fyrverkerier?

Om du håller i kameran när du fotograferar börjar du med den längsta slutartiden du kan utan att orsaka kameraskakning. Vidvinkelobjektiv är lättare att hålla längre och objektiv med bildstabilisator (de med IS i sitt fullständiga objektivnamn) hjälper avsevärt till att få skarpa bilder. Om du använder en kamera på ett stativ kan du använda en mycket längre slutartid, till exempel en eller två sekunder, som startpunkt.

Om du justerar ISO efter att ha angivit slutartiden och bländaren kan du få en bra exponering. Ett lägre ISO, till exempel ISO 100 eller ISO 125, ger skarpare bilder med bättre färg och mindre brus. Kameror med större sensorer, till exempel spegelreflexkameror i fullformat eller kompakta systemkameror, ger bäst resultat.

Om du ställer in en bländare som inte är alltför liten, runt f/8, får du hjälp att uppnå maximal skärpa utan att kompromissa med skärpedjup för motiv med intressant förgrund. Öka bländarvärdet till f/4 eller f/5,6 om slutartiderna är för långa.

8. Hur fångar jag fyrverkeriernas former?

Med kamerans Bulb-läge kan du hålla slutaren öppen så länge som du behöver, vilket innebär att du kan fånga fyrverkerierna när de rör sig över himlen och exploderar och lämnar ljusspår som visar deras imponerande former. Aktivera Bulb-läget genom att välja manuellt läge eller Tidsförval och vrid ratten hela vägen till slutet av alternativen, förbi 30 tum. Tryck ned avtryckaren en gång för att öppna slutaren och sedan en gång till när du vill stänga den.

Det är en bra idé att använda en trådbunden eller trådlös fjärrkontroll för att starta och stoppa exponeringen, till exempel Canon BR E1 eller Canon Camera Connect-appen.

9. Hur får jag rätt exponering för fyrverkerier?

En mörk himmel med ljusa fyrverkerier som exploderar mot den är ett ganska typiskt scenario när det gäller vanliga bildmotiv och kameran kan ställa in en exponering som är för ljus för en fyrverkeribild på natten. Om du fotograferar i manuellt läge eller ett halvautomatiskt läge, till exempel Bländarförval eller Tidsförval, kan du använda exponeringskompensation för att undvika det.

Leta efter knappen -/+ eller ikonen på skärmen och ställ in den på runt -1 till -2. Om du använder det manuella läget kan du även hålla ett öga på indikatorskalan för exponering på LCD-skärmen eller längst ned i kamerans sökare samtidigt som du väljer en kombination av inställningar som för indikatorn till vänster på skalan.

10. Hur kan jag fotografera fyrverkeriernas silhuetter?

För kreativa och ovanliga fyrverkeribilder kan du fånga människors silhuetter mot fyrverkerierna. Det är en bra idé att försöka göra det tidigare på kvällen när det finns fortfarande lite ljus på himlen. Då framhävs silhuetterna bättre. Om du däremot fångar ett skådespel med massa ljus och färger kan det ge en tillräckligt stark bakgrund för dina silhuetter.

För den här typen av bild behöver du tänka ordentligt på din position. En mer avlägsen punkt och ett vidvinkelobjektiv hjälper dig att få med många människor mot himlen. Om du står närmare motiven och riktar kameran uppåt blir människorna det framträdande i bilden.

Se till att exponeringsinställningarna återger människorna som silhuetter. Om du exponerar för fyrverkerierna sker det normalt med kamerans rekommenderade inställningar, men du kan behöva använda negativ exponeringskompensation för bästa effekt (se tips 9 ovan). Försök att inte använda alltför lång slutartid eftersom motiven kan flytta sig under den tiden och förstöra effekten.

Skrivet av Matt Golowczynski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker