Venetian boats

5 sätt att byta perspektiv när du fotograferar

Att leka med skalan i dina foton är ett bra sätt att öka kreativiteten och effekten i dina kompositioner – och samtidigt ha lite kul. Läs vidare och lär dig hur du lurar betraktarens öga med forcerat perspektiv eller tilt-shift-tekniker (med hjälp av objektiv och efterbearbetningsprogram och appar) och ta reda på hur du fotograferar saker så att de ser mindre ut än i verkligheten. Precis som med all fotografering handlar även skalexperimentering om att utforska nya vinklar, uttrycka ditt unika perspektiv på världen och att ta fantastiska bilder.

1. Skapa miniatyrvärldar med tilt-shift-tekniker

Ett tilt-shift-foto lurar ögat att tro att bilden är från en miniatyrvärld. Du kan köpa tilt-shift-objektiv för digitala systemkameror, och du kan återskapa effekten med hjälp av Miniatyreffekt som finns på vissa av Canons system- och kompaktkameror, via efterbearbetningsprogram och appar. Om du vill skapa en tilt-shift-bild av din stad, leta efter en scen utan hektisk bakgrund och ta fotot ovanifrån så att du skapar effekten av att se ned på en liten stad.


2. Experimentera med makrofotografering

Makrofoton visar extrema detaljer genom att förstora dem. Du kan ta extrema närbilder, där motivet tycks vara större än i verkligheten. Den här tekniken används ofta för att visa naturen i förstoring, men du kan också fånga invecklade detaljer av stadsgator, ansikten eller vad som helst som du vill komma nära. Effekten är inte lätt att uppnå med en smartphonekamera. De bästa resultaten får du med en digital systemkamera med ett makroobjektiv eller en bra kompaktkamera med en makroinställning.


3. Ha roligt med forcerat perspektiv

Ett fototrick kallat forcerat perspektiv leker med vår uppfattningskänsla och skapar optiska illusioner som får objekt att verka större, mindre eller längre bort. Genom att noggrant positionera personer, platser eller objekt i förhållande till varandra kan du skapa svindlande effekter eller dråpliga resultat. Du kanske redan har tagit ett foto av en vän som håller en nedgående sol mellan sina fingrar någon gång, så varför inte använda din fantasi för att skapa andra roliga, forcerade perspektiv som du kan dela med dig av?


4. Visa skala med skärpedjup

En av de stora skillnaderna mellan foton som tagits med en smartphone och till exempel en digital systemkamera eller en expertkompaktkamera är hur de båda kamerorna fokuserar och styr skärpedjup. Med en digital systemkamera är det ganska enkelt att ta ut ett enda objekt i skarp fokus mot en vacker oskarp bakgrund eller förgrund, bara genom att ändra bländarinställningen eller zooma rätt in. Du kan använda skärpedjup för att förmedla en känsla av skala i dina foton och visa hur smått något kan se ut i ett större sammanhang.


5. Byt ut ett ansikte mot ett vinylalbumomslag

Det här är bara på skoj. Om du, din familj eller dina vänner har en hög vinylskivor hemma kan du prova att byta ut någons ansikte mot ett ansikte på ett skivomslag. Det kan bli riktigt effektfullt ut om du försöker matcha omgivning och färger på skivomslaget med bakgrunden på din bild. Du kan också prova samma idé med en tidskrift, en ansiktsstor målning eller ett annat foto. Kom ihåg att tricket är att matcha skalan på skivomslaget med resten av bilden, så att ansikte och kropp blir proportionerliga. Annars fungerar inte den optiska illusionen.