FILMTEKNIKER

Så här skapar du en videoberättelse

10 tips som hjälper dig att spela in allt du behöver för att skapa egna kortfilmer.
En bild tagen rakt uppifrån på en Canon EOS R50-kamera, extern mikrofon och stativgrepp mot en rosa träbakgrund, omgiven av pysselmaterial.

Oavsett om du är en äventyrlig dokumentärfilmare, en produktvloggare eller en kock i sociala medier är det viktigt att veta hur du skapar en videoberättelse. Filmskapande handlar om att skapa en berättelse, oavsett om destinationen är TikTok eller kommersiell tv.

Så hur skapar du en fängslande videoberättelse? Till att börja med behöver du utrustning som kan matcha din kreativitet. Canons kameror i EOS R-systemet är utformade med dagens hybridfotografer i åtanke. Canon EOS R50 är till exempel lätt och enkel att hantera men har översamplad 4K-inspelning och en mängd professionella filmfunktioner som hjälper dig att skapa högkvalitativt innehåll, bland annat slow motion-inspelning med upp till 120 b/s, en vinklingsbar touchskärm och intelligent Dual Pixel CMOS AF II-autofokus.

Men filmernas kvalitet och professionella utseende beror också på rätt kunskap och teknik. Här är 10 tips på hur du skapar en fängslande videoberättelse från början till slut.

  1. Planera tagningen
  2. Bestäm miljö
  3. Håll det stadigt
  4. Fokusera på detaljerna
  5. Experimentera med olika perspektiv
  6. Ompröva kompositionen
  7. Lek med hastighet och tid
  8. Spela in klarare ljud
  9. Bygg upp spänningen
  10. Ha kul men behåll fokus

1. Planera inspelningen

Händer placerar en Canon EOS R50 i en svart kameraväska.

Canon EOS R50 är otroligt kompakt för att vara en kamera med så kraftfulla filmfunktioner. Det gör den till det perfekta verktyget för att skapa innehåll, eftersom den är tillräckligt lätt för att ta med överallt.

Om du planerar inspelningen kan du säkerställa att du filmar allt material som behövs. För anteckningar om vad du vill visa och hur du ska gå tillväga eller sammanställ ett utkast till ett bildmanus – då organiserar du inspelningen i huvudet innan den äger rum.

Det är även användbart att fundera över hur du vill att filmen ska se ut och kännas. En Canon-kamera, som EOS R50, har en mängd olika kreativa färgprofiler för vacker estetik. Experimentera med de här inställningarna innan du bestämmer dig för vilken stämning du vill ha i din film.

Det är även viktigt att du förbereder utrustningen före inspelningen: ladda batterier, rengör objektiv och formatera minneskort.

Slutligen ser du till att din smartphone eller surfplatta är ansluten till appen Canon Camera Connect – det gör att du kan fjärrjustera dina inställningar och snabbt överföra film från kameran.

2. Bestäm miljö

En kvinna i en brun fluffig jacka håller i ett paraply på en kullerstensgata bredvid upplysta skyltfönster. Tagen med en Canon EOS R50.

Experimentera med skärpedjupet för att isolera motivet eller placera motivet i sin miljö. Många av Canons RF- och RF-S-objektiv har stora maximala bländare för mjuka, suddiga bakgrunder, men du kanske vill inkludera omgivningen med ett smalt skärpedjup för att skapa ett sammanhang. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 45mm, 1/40 sek, f/6,3 och ISO 3200.

En sidoprofil av en kvinna i en brun fluffig jacka som håller handen mot sina glasögon. Tagen med en Canon EOS R50.

Du kan känna dig trygg med att Canons intelligenta Dual Pixel CMOS AF II- autofokus säkerställer att motivets ansikte alltid är i skarpt fokus tack vare ansikts- och ögonföljning. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/500 sek, f/4,5 och ISO 800.

När du är på plats och filmar bör du skapa ett sammanhang med breda bilder av omgivningen. Blanda dessa med detaljer och extrema närbilder av miljön. Förflytta dig runt på inspelningsplatsen och undvik att filma från samma plats hela tiden. Försök att filma minst 10 sekunder per klipp för att skapa sekvenser som du sedan kan klippa enligt dina önskemål under redigeringen.

Om du filmar andra människor bör du presentera huvudpersonerna genom att visa detaljer kring var de är och vad de gör. Filma olika sekvenser där du visar huvudpersonerna i handling och experimentera med ovanliga kompositioner och ljussättningsstilar.

3. Håll det stadigt

CINC_EOS R50_Movie IS mode

För att undvika skakiga bilder och säkerställa att dina filmer ser professionella ut är det viktigt att ha stöd för kameran och objektivet. Håll kameran med båda händerna och håll in armbågarna.

Om du vill ha stadigare filminspelning utan stativ har Canon EOS R7 inbyggd bildstabilisering (IBIS) med sensorförskjutning, vilket kan ge kompensation i 8 steg för kamerarörelser, beroende på vilket objektiv som används. Canon EOS R50 har även inbyggd teknik för att minimera kameraskakningar vid filmning. Movie Digital IS – som visas i filmen ovan – säkerställer att film som spelas in utan stativ förblir jämn och skarp.

Du kan även använda ett objektiv med inbyggd stabilisering, till exempel Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Det här prisvärda zoomobjektivet har optisk bildstabilisering i 4,5 steg, för att hålla filmer inspelade utan stativ skarpa, samt ett mångsidigt zoomintervall för inspelning av en mängd olika filmer.

4. Fokusera på detaljerna

Genom att fokusera på viktiga föremål i närbilder kan du skapa intresse. Canons RF- och RF-S-zoomobjektiv kan hjälpa dig att komma så nära som möjligt för att göra motiv större i bilden, samtidigt som du isolerar dem från bakgrunden på ett konstnärligt sätt.

Du kan även använda ett makroobjektiv med fast brännvidd, som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som gör att du kan fokusera på varje detalj, även på korta avstånd. Ett makroobjektiv med nära fokusering är särskilt användbart för produkt-, mat- och skönhetsinnehåll, eftersom tittarna vill se de intrikata detaljerna.

EOS R50 har korrigering av focus breathing, vilket visas i filmen ovan, som bibehåller bildvinkeln samtidigt som fokus ändras. Det säkerställer att uppmärksamheten förblir där du vill att den ska vara och det ger ett mer naturligt och professionellt utseende.

5. Experimentera med olika perspektiv

En Canon EOS R50-kamera med en ansluten mikrofon sitter på ett vertikalt stativ med objektivet vänt nedåt. En stekpanna visas på kamerans vinklingsbara touchskärm.

Canon EOS R50 har en vinklingsbar touchskärm som ger dig flexibiliteten att filma från nästan alla vinklar.

En man tittar på den vinklingsbara touchskärmen på en Canon EOS R50 som han håller i för att filma en tallrik med mat.

Den vinklingsbara touchskärmen gör det även möjligt att kontrollera kompositionen och exponeringen medan du spelar in utan stativ.

Filma dina motiv från ovanliga vinklar för att göra filmen mer dynamisk. Alla filmer kanske inte fungerar, men det får du inte veta om du inte provar. Ändra perspektivet genom att ställa dig ovanför motivet och filma nedåt eller lägga dig på marken och filma uppåt.

Att ändra perspektiv kan även underlätta historieberättandet. Genom att till exempel filma från en låg vinkel kan du förmedla att personen i bild har makt eller dominans över tittaren.

Du kan även ändra perspektiv med hjälp av objektiv. Om du filmar förbi motivet i förgrunden kan du välja en specifik fokuspunkt för att hålla bakgrunden skarp och samtidigt skapa lite förgrundsoskärpa med biokänsla. Du kan uppnå detta genom att välja en liten bländare. Ett RF-objektiv med en bred maximal bländare, som Canon RF 50mm F1.8 STM, ger ett otroligt kort skärpedjup och mjuk oskärpa för en bioliknande effekt.

6. Ompröva kompositionen

En Canon EOS R10 placerad på ett stativ mellan böjda räcken för att filma en kvinna på avstånd.

Starka kompositionslinjer, som de här böjda räckena, leder tittaren från förgrunden till bakgrunden. Om du placerar kameran på en låg höjd maximeras effekten.

Fundera över hur du bäst placerar de olika elementen i bilden. I allmänhet fungerar beprövade och testade kompositionsmetoder bra, till exempel tredjedelsregeln och ledande linjer. Se dock till att prova andra perspektiv också. Du kan till exempel använda symmetri för att skapa alternativa filmer. Det kan vara så enkelt som att ta ett steg åt vänster eller höger, flytta kameran högre eller lägre, sätta sig på huk eller lägga sig ned.

Om du hittar en specifik komposition som fungerar för ditt motiv kan du finjustera den och göra den till din egen för att ge dina filmer ett distinkt utseende. Många filmskapare har blivit kända för sin kompositionsstil, så det är värt att experimentera med olika regler – och hur de kan brytas – för att förmedla stämningen i filmen och din personliga stil.

7. Lek med hastighet och tid

Med snabba klipp kan du höja filmens tempo. Filma likartade sekvenser från samma vinkel och hoppa mellan olika delar av varje sekvens för att hoppa från ett ögonblick till nästa.

Ett bra sätt att filma händelser på är att spela in med hög bildhastighet. Genom att spela in i Full HD med 120 b/sEOS R50 kan du skapa extrema slow motion-effekter som fångar varje ögonblick när du spelar upp klippet med normal hastighet.

Du kan även prova att fånga tittarens uppmärksamhet med en timelapse-sekvens för att komprimera långsamma händelser till kortare klipp eller skapa en haiku i filmformat.

8. Spela in klarare ljud

En kvinna håller i en Canon-kamera med en stereomikrofon DM-E1 ansluten och filmar en man med en borr.

Ljud är otroligt viktigt när du skapar en videoberättelse, så det är en bra idé att investera i en extern mikrofon, som Canons stereomikrofon DM-E1.

Ljudkvaliteten är lika viktig som bilden, eftersom den förbättrar din videoberättelse genom att skapa sammanhang och stämning. De flesta kameror har en inbyggd mikrofon som kan spela in ljud, men du får bättre ljud med en extern mikrofon, till exempel Canons stereomikrofon DM-E1 eller stereomikrofonen DM-E100.

Att parkoppla kameran med ett Canon STM-objektiv, till exempel Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, passar utmärkt när du spelar in ljud, eftersom STM-motorn (stegmotor) ger en jämn, tyst fokuseringsrörelse.

9. Bygg upp spänningen

Det är viktigt att inkludera element med visuell spänning, särskilt i slutet av filmen. Det gör du genom att filma ur flera olika vinklar, använda extrema närbilder och vidvinkelbilder. Att växla kameran från ett neutralt perspektiv för slutscenen är ett bra sätt att gå in i den sista etappen för filmen.

Bygg upp spänning med korta tagningar. Kom ihåg att du alltid kan korta ner ett längre klipp, så försök att få med några sekunder extramaterial före och efter det innehåll du vill ha.

10. Ha kul men behåll fokus

Även om det är en bra idé att filma lite mer än du behöver är det lätt att ryckas med och filma överdrivet mycket, så försök att vara objektiv och ha ett mål. Du kommer att vara tacksam senare, när du börjar redigera och inte behöver leta igenom mycket onödigt material.

Slutligen, ha kul när du gör dina filmer och kom ihåg att ibland blir det kanske inte som du hade tänkt, men det är något du alltid kan lära dig mycket av. Din personlighet kommer alltid att vara en del av din story. Därför ska du ha roligt när du gör den.

Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • FILMTEKNIKER

    Ge liv åt dina stories med film

    Den prisbelönta dokumentärfilmskaparen och Canon-ambassadören Joel Santos delar med sig av sina bästa tips för berättande genom film.

  • FILM

    Tips för att förbättra dina filmer i sociala medier

    Fyra innehållsskapare diskuterar vad som utgör bra innehåll och hur man skiljer sig från mängden online.

  • VLOGGANDE

    Innehållsskapande med EOS R50

    Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

  • FILMTEKNIKER

    Tips för att spela in film på kvällen

    Öppna upp en helt ny värld av kreativitet med vår guide till att spela in film på kvällen.