Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

FILMTEKNIKER

Minnesvärda ögonblick: filma familjen

Stef och Hannah Michalak beskriver sig själva som ”en familj från Bath som filmar”. Paret filmar personliga ögonblick på sin resa genom föräldraskapet i en serie proffsiga filmer som gått hem hos många – sedan de började med YouTube 2012 har familjen Michalak med sina veckovisa vloggar fått 276 000 prenumeranter och mer än 43 miljoner visningar.

Även om filmerna ger ett autentiskt, spontant intryck av deras liv är de resultatet av noggrann planering, inspelning och redigering – en process som Stef har fulländat efter flera års övning och genom att prova sig fram.

För Stef och Hannah har det hårda arbetet varit värt det. Inte bara för att de har lyckats bra som YouTubers, utan även för att de har en stor samling underbara filmer som de kommer att ha glädje av under många år framöver. Stef säger: ”Det är verkligen värt att lägga lite möda på det, eftersom det inte går att sätta ett pris på filmens värde för familjen. Man kommer aldrig att se tillbaka 20 år senare och tänka, jag ångrar verkligen att vi filmade allt det där materialet och gjorde den där underbara filmen. Och anledningen till att vi använder film för att bevara minnen i stället för foton är att inget tar en tillbaka till stunden på samma sätt som en film.”

Familjen Michalak började med en enkel kompaktkamera, och även om de sedan dess har utökat sin utrustning med professionella kameror är deras huvudsakliga kamera för att vlogga om livets små ögonblick Canon EOS M50, en mångsidig kompakt systemkamera med fotografering på 24,1 megapixlar och 4K UHD-videoteknik i ett kompakt kamerahus.

”Man behöver en kamera som Canon EOS M50 som en pålitlig liten arbetsmyra, och den är så enkel att använda: du slår på den, ställer in den på filmläge, ägnar kanske några sekunder åt att göra justeringar i menyerna, och sedan är det bara att sätta igång”, berättar Stef.

Hör Stef berätta om hur han började medan han spelar in en film om när hans yngsta son lär sig att cykla – och delar med sig av några tips om hur man kommer igång med filmskapande.

1. Hitta en intressant vinkel

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Experimentera med olika vinklar för att göra filmskapandet mer varierat. Stef föreslår att du flyttar runt kameran för att förbättra kompositionen och göra den färdiga filmen intressant att titta på.

Om du är mer bekväm med att ta bilder än att spela in film ska du inte vara rädd för att ta nästa steg. Du kan dra nytta av alla dina färdigheter inom bildkomposition när du spelar in video. ”Jag tror att det är viktigt att närma sig filminspelning på samma sätt som fotografering av stillbilder”, säger Stef. ”I grunden betraktar du en enorm vy genom ett litet fönster, och allt handlar om var du placerar fönstret för att fånga ögonblicket på ett perfekt sätt. Ibland behöver du ta ett steg åt vänster eller höger eller flytta kameran nedåt eller uppåt för att förbättra kompositionen och dra betraktarens blickfång mot motivet.”

”Många håller kameran i ögonhöjd, men det är viktigt att prova olika vinklar”, tillägger han. ”När man filmar barn är det till exempel viktigt att flytta ned kameran till deras nivå. Oftast står jag på huk, sitter eller ligger ner. Det som är så bra med Canon EOS M50 är att den har en vinklingsbar touchskärm, så att man kan hålla kameran på en låg nivå och helt enkelt vinkla upp skärmen för att se vad man filmar. Jag rekommenderar även att man aktiverar visningen av hjälplinjer när man ska komponera bilden.”

Med Canon Camera Connect-appen kan man ansluta kameran till sin iOS- eller Android-enhet, vilket är användbart för inspelning från ovanliga vinklar, eftersom det gör att man kan justera fokus medan man filmar utan att röra vid kameran.

Relaterade artiklar
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

De bästa Canon-kamerorna för vlogging

De här vloggkamerorna från Canon levandegör din vlogg på ett enkelt sätt, med stor kontroll och enastående videokvalitet.

Print family life story

KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut din familjs levnadshistoria

Skriv ut och pyssla med bilder av minnesvärda familjeögonblick.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

FILMTEKNIKER

Lär dig hur du gör en kortfilm för första gången

Har du en intressant berättelse att berätta? Varför inte visa den i en kortfilm? Lär dig hur du gör det med några få tips.

2. Stadiga bilder

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Ingen vill ha suddiga bilder och det finns ett antal sätt att motverka kameraskakningar, till exempel att ställa kameran på något stabilt, investera i ett stativ eller använda ett objektiv som är utrustat med IS.

För att undvika skakig filmning och skapa filmer som ser professionella ut är det viktigt att stödja kameran och objektivet på samma sätt som när man tar bilder. ”Håll kameran med båda händerna och håll in armbågarna”, säger Stef. ”Och du ska definitivt investera i ett stativ. Det behöver inte vara så stort och tungt om du använder en liten kamera som Canon EOS M50.

”Se dig om efter sätt att stödja kameran, till exempel genom att ställa den mot en dörr som du långsamt öppnar för att ge mjuka rörelser. En gång har jag till och med ställt kameran på en långsamt roterande äggklocka och ökat hastigheten på videon i efterhand.”

Ett Canon-objektiv med Image Stabilizer (IS), som Canon EF-M 15–45 mm f/3,5–6,3 IS STM, gör det mycket enklare att ta stadiga bilder. Men det är även möjligt att korrigera kameraskakningar digitalt, även om du använder ett objektiv utan IS.

3. Fokusera på ansikten

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 har ansikts-+spårnings-AF, vilket gör det enklare än någonsin att hålla rörliga motiv i fokus – perfekt för att filma roliga tillfällen med familjen.

Stef rekommenderar att du använder funktionen ansikts-+spårnings-AF på Canon EOS M50 för att automatiskt hålla rörliga motiv i fokus. ”Alla mina Canon-kameror har i stort alltid den här inställningen aktiverad. Den fungerar fantastiskt för att följa rörelser, särskilt med aktiva barn. Den är så tillförlitlig och innebär en sak mindre att oroa sig för när man filmar.”

Många Canon-kameror har Dual Pixel CMOS AF-teknik, vilket innebär att pixlarna på kamerans sensor fördubblas till separata AF-punkter för ännu snabbare och mer exakt spårning. Den här funktionen aktiveras på Canon EOS M50 när man filmar i Full HD, vilket är en bra upplösning att använda om man vill redigera snabbt eller har mindre utrymme att lagra filer. Dual Pixel CMOS AF ger upp till 143 AF-punkter (beroende på vilket objektiv som används) med ansikts- och motivspårning. Manuellt valbar fokusering i bilden innebär att när du spelar in filmer med mycket rörelse kan du dra fingret på touchskärmen för att flytta AF-punkten eller skapa en proffsig pull-focus-effekt.

4. Använd en högre bildfrekvens för händelserika tillfällen

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef filmar vanligtvis med högsta möjliga bildfrekvens så att han kan fånga fler detaljer och skapa slow motion-filmer.

Innan du börjar filma måste du välja en bildfrekvens för filminspelningsstorleken. Det är antalet bilder som spelas in per sekund. När du filmar med en högre bildfrekvens kan du fånga fler detaljer i händelserika sekvenser, och du kan även skapa slow motion-video genom att spela upp klippet i normal hastighet.

”Jag filmar nästan alltid med högsta möjliga bildfrekvens, eftersom det ger mig möjligheten att sakta ned videon senare”, säger Stef. ”Så jag väljer hellre 50 bilder per sekund (b/s) än 25 b/s om det är möjligt. Men jag skulle aldrig lägga upp videon online med den högre bildfrekvensen, eftersom det tenderar att se överdrivet realistiskt ut. I stället konverterar jag videon till 25 b/s innan jag laddar upp den, eftersom det ger ett mer filmiskt utseende. De få gånger jag filmar med 25 b/s är när jag spelar in pratvideor som jag är säker på att jag inte behöver sakta ned.”

Man får ett större urval av bildfrekvenser att välja mellan när man spelar in med lägre videoupplösning, så det kan vara värt det att spela in videoklipp i Full HD i stället för 4K om man vill skapa jämna slow motion-klipp.

5. Spela in klarare ljud

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Ljudkvaliteten är avgörande när du spelar in film. Stef rekommenderar att du gör processen enkel och väljer inspelningsnivån Auto, och kanske använder en liten stereomikrofon.

Ljudkvaliteten är lika viktig som bilden, men Stef rekommenderar att man gör det så enkelt som möjligt. ”Jag rekommenderar att du väljer inspelningsnivån Auto så att du kan fokusera på att fånga ögonblicket.”

Ett Canon STM-objektiv som Canon EF-M 15–45 mm f/3,5–6,3 IS STM använder nästan ljudlös stegmotorteknik för autofokus, vilket gör det till ett utmärkt val när du spelar in ljud i kameran. Du kan förbättra ljudkvaliteten ytterligare genom att använda en mikrofon som ansluts till kamerans blixtfäste. ”Även en liten stereomikrofon som Canon DM-E100 kan göra stor skillnad,” säger Stef.

Om du filmar med ett långt objektiv föreslår Stef att du använder telefonen för att spela in ljudet. ”Om du vill filma dig själv på avstånd ställer du in telefonen på ljudinspelningsläget och placerar den i närheten. Klappa tre gånger framför kameran för att göra det lättare att synkronisera ljudet och bilden när du redigerar.”

6. Var en objektiv berättare

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Du kan inte fånga varje ögonblick, så ge dig själv en tidsgräns. När det är dags för redigering väljer du dina favoriter och klipper ihop resten till en film du kan vara stolt över.

Det är lätt att spela in för mycket material när man filmar familjehändelser, men Stef rekommenderar att man håller sig objektiv och sätter upp ett mål. ”Det finns så många fina ögonblick att filma, men de måste bidra till berättelsen och inte bara vara ett fint klipp i mängden. Många blir besatta av att filma så mycket som möjligt i början, men det leder bara till att man bränner ut sig. Det gäller att hitta en bra rytm med kameran och inte oroa sig över att fånga varje nyans av dagen.

”Om du har timtal av material när det är dags för redigering är det bra att ge dig själv en tidsgräns på några minuter för den färdiga filmen, annars blir det ett 45 minuter långt montage. Fortsätt att klippa tills du bara har kvar de bästa bitarna.”

Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker