SPORTFOTOGRAFERING

Klara, färdiga … De bästa tipsen för actionotografering

Vill du fånga de ultimata sportögonblicken? Här finns allt du behöver veta om hur du tar spektakulära actionbilder med din Canon-kamera.
En kvinnlig idrottare i lila linne hoppar över en häck.

Vid actionfotografering ställs fotografer och deras utrustning inför en unik kombination av utmaningar: Världen är full av rörelse, men hur fångar du den i en enda bild? För att ta bra actionbilder måste du förstå några viktiga inställningar och funktioner i kameran och hur de påverkar dina bilder. Genom att bemästra dessa kan du ta oskarpa bilder för att förmedla rörelse, eller ”frysa” bilden för att fånga ett ögonblick i tiden. Du kan även prova olika actiontekniker, till exempel panorering, och tips speciellt för alla som vill fotografera vattensporter eller spela in actionvideor.

Det är även mycket fördelaktigt om du fotograferar med snabb och lätt utrustning. Canon har designat ett jämförelsevis kompakt och prisvärt sortiment av kameror och objektiv med hög kapacitet som kan ge utmärkta resultat när du fotograferar action, bland annat teleobjektiv på ingångsnivå som gör att du kan komma så nära motivet som möjligt.

Här beskriver vi de viktiga inställningar och kamerafunktioner du behöver för att fotografera action, och delar med oss av några tips och tekniker som hjälper dig att skapa otroliga bilder.

Börja med Sportläge

Om du är nybörjare på actionfotografering kan du börja med att använda funktionen Sportläge som finns på de flesta av Canons kameror på ingångsnivå och mellannivå. Det här konfigurerar kameran med Servo (kontinuerlig) autofokus för följning och korta slutartider för att frysa rörelser, och gör att du kan ta en sekvens av bilder genom att hålla avtryckaren nedtryckt. Vrid bara kamerans filmlägesratt till Sport eller leta efter det på menyn Motivlägen.

Kamerainställningar som du bara måste ha för actionfotografering

Skärmen på Canon EOS 90D som visar inställningen Tv (tidsvärde).

Om du vill ha direkt kontroll över slutartiden ställer du in kameran på läget Tidsförval (eller Tv, vilket står för tidsvärde). Om du ändrar slutartiden justeras den totala exponeringen, men du kan även styra mängden oskärpa (eller brist på den) i bilderna.

En snowboardåkare hoppar genom luften. Bredvid lyser en disig sol på himlen.

Om du fotograferar motiv mot en ljus himmel kan du prova att använda positiv exponeringskompensation. Det hjälper till att ge huvudmotivet rätt ljusstyrkenivå. Med en kompakt systemkamera som Canon EOS R7 kan du förhandsgranska effekten i sökaren medan du fotograferar. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv inställt på 14 mm, 1/2 000 sek., f/8 och ISO 200.

Även om Sportläge på Canon-kameror är en bra utgångspunkt för att fotografera action kan det löna sig att vara lite mer äventyrlig efterhand som du lär dig nya saker. Med kreativ användning av inställningar för slutartid, exponering och AF-följning får du de resultat du vill ha.

Slutartid

I läget Tidsförval (Tv) kan du välja önskad slutartid, så justerar kameran automatiskt bländaren för att ge rätt exponering. Det kan även vara praktiskt att slå på Auto ISO, så att kamerans ljuskänslighet ökar automatiskt om objektivets största bländare inte är tillräckligt ”snabb” för att undvika underexponering (mörka bilder) med mycket korta slutartider. Korta slutartider på upp till 1/1 000 sek. gör att du kan frysa rörelsen, medan långa slutartider på 1/60 sek. eller längre kan ge rörelseoskärpa vid panorering, vilket vi kommer till senare.

Exponering

Om ljuset är konstant, till exempel en solig dag utan moln, eller du fotograferar inomhus i artificiellt ljus, ställer du in kameran på manuellt läge (M). På så sätt får du full kontroll över slutartid och bländare och ser till att du får korrekt exponering på motivet. Om du använder någon av de automatiska lägena när du fotograferar mot himlen tenderar kameran att underexponera motivet, vilket resulterar i en siluett. Om det inträffar använder du ratten för exponeringskompensation för att öka exponeringen.

En Canon EOS R10-kameraskärm som visar AF-följning som fokuserar på en flamencodansares öga.

Den intelligenta autofokusen i Canons senaste kameror med EOS R-systemet kan identifiera människor, djur, fåglar och fordon. I till exempel personläget kan systemet till och med känna igen en människas form bakifrån. Igenkänning och följning börjar med kroppen, flyttar sedan till huvudet, om det är synligt, och därefter till ögonen. Huvuden kan kännas igen även om en idrottare bär skyddsglasögon eller hjälm.

AF-följning

Canon-kameror har flera fokuspunkter utspridda över bildrutan och kameran fokuserar vanligtvis på det motiv som ligger närmast dig. För att vara säker på var i bilden kameran fokuserar kan du testa att välja en mindre grupp fokuspunkter, och se till att de ligger kvar på motivet. De deep-learning AI som är inbyggda i nästa generations AF-system i de senaste kompakta systemkamerorna med EOS R-systemet, som EOS R7 och EOS R6, är suveräna på att låsa fast på och följa djur, fåglar, människor och fordon. De känner inte bara automatiskt igen relevanta former, utan fokuserar dessutom på ansikten och till och med ögon när de syns. Använd metoden AI Servo AF så att autofokusen kontinuerligt följer motiv i rörelse.

Perfekt panorering

En motorcykel och förare med kraftig lutning sladdar längs en bana.

Det kan vara knepigt att välja rätt slutartid för panoreringsbilder. När du fotograferar snabba racerbilar eller motorcyklar med teleobjektiv börjar du på cirka 1/60 sek., granskar resultatet och justerar slutartiden efter behov för att få bra rörelseoskärpa i bakgrunden samtidigt som huvudmotivet är skarpt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/160 sek., f/9 och ISO 100. © Richard Walch

Även om korta slutartider är perfekta för att frysa rörelser kan de ibland få spänningen i actionbilder att gå förlorad. Om du till exempel fotograferar en racerbil som kör förbi dig med en slutartid på 1/2 000 sek. ser det ut som om den står stilla. Använd istället en slutartid på cirka 1/60 sek. och panorera med kameran för att få fram rörelseoskärpa och förmedla en verklig fartkänsla.

När du panorerar flyttar du kameraobjektivet för att följa ett motiv som rör sig parallellt med dig. Det är ofta förenat med långa slutartider, så att motivet blir skarpt medan den stillastående för- och bakgrunden blir suddig. Öva genom att använda sökaren och gör din vridning från höften så att rörelsen blir jämn. Om objektivet har bildstabilisering (IS) använder du IS-funktionsomkopplaren på objektivets sida och ställer den i IS-läge 2. Det får till följd att objektivet ignorerar panoreringsrörelsen och kompenserar enbart för rörelser som är vinkelräta mot panoreringsriktningen.

Använd metoden AI Servo AF och serietagning med avtryckaren helt nedtryckt, för att ta en bildserie. För effektiv panorering behövs övning och tålamod, men ett bra tips är att fortsätta med panoreringsrörelsen även efter att du tagit bilden eller sekvensen av bilder. Då har du bättre möjlighet att hålla motivet som är i rörelse skarpt.

Så fotograferar du vattensporter

En kanotist manövrerar genom forsande vatten med åran höjd upp i luften på ena sidan.

Att lyckas fånga den exakta bråkdelen av en sekund vid actionfotografering brukade vara förknippat med en viss del tur. Kameror som Canon EOS R6 och EOS R7 har fenomenalt snabba serietagningshastigheter så att du kan ta en bildserie och vara säker på att fånga de viktiga ögonblicken. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv inställt på 1/4 000 sek., f/3,2 och ISO 200. © Samo Vidic

Surfing, kajakpaddling och andra vattensporter kan bli fantastiska motiv. Spänning, hopp, svängar, vältningar och fart kan ge fantastiskt resultat, men kräver både insats och tålamod. Det positiva är att när segelbåtar, kajaker, jetski och liknande följer en given kurs, kan du bättre förutse vad som ska hända härnäst och vara förberedd. Precis som för de flesta actionbilder behöver du i regel ett teleobjektiv eller superteleobjektiv så att du kan fotografera på avstånd.

Kamerainställningar vid fotografering av vattensporter

Nyckeln till att få bra actionbilder av vattensporter är att lyckas fånga vattnet på rätt sätt. Vattensporter fotograferas ofta med korta slutartider som fryser vattendropparna till kristalliknande isskulpturer. Ställ in slutartiden på 1/1 000 sek. eller snabbare för att frysa vattnet.

När du fotograferar över vatten brukar det vara mycket ljus eftersom det reflekteras tillbaka från ytan. Det gör att du kan ha kort slutartid och låg ISO, och därmed ha flexibiliteten att välja bländare beroende på motivets storlek i bilden. Leta efter platser där den tävlande gör en sväng eller ett hopp. Båda dessa manövrar gör att det stänker vattendroppar från ytan så att betraktaren får en känsla av rörelsens riktning, hastighet och karaktär, vilket ger liv åt bilden.

Tillbehör för att fotografera vattensporter

Använd ett särskilt undervattenshus för att skydda kameran för vatten. Då kan du fotografera under vatten till ett djup av 40 meter, och stänk utgör inte något problem. Husen har även tätade knappar så att du fortfarande kommer åt akka kamerafunktioner.

Börja med ett fulladdat kamerabatteri och ett minneskort med gott om ledigt utrymme, så att du inte måste öppna undervattenshuset när du är ute och fotograferar. Inuti huset finns några små påsar med silikagel som håller fuktigheten nere.

Om du inte planerar att fotografera under vatten använder du motljusskyddet för att minimera slöjor och ett skyddande filter för att undvika att objektivet skadas. Canon-kameror med EOS R-systemet är dessutom väderbeständiga för att skydda mot stänk.

Se det i ett större perspektiv

Närbild av en roddares fötter, klädda i röda skor och rosa strumpor, i botten av en båt.

Något så enkelt som ett par sportskor, en sliten sadel eller en matchboll kan hjälpa till att berätta en historia. Leta efter något av intresse och ta närbilder för att ge dina actionfoton en extra dimension. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 59 mm, 1/640 sek., f/2,8 och ISO 250. © Matthew Joseph

Fantastiska sportbilder handlar inte bara om vinnarna. Det är de små detaljerna – matchbollen, domaren, känslan hos en av åskådarna i publiken – som tillför ett djup och en känsla i dina porträtt av evenemanget. I dessa fall bör dina standardinställningar eller Auto-inställningar vara tillräckliga.

Fotografera bredare vyer som visar hela sportmiljön och åskådarna. Om du tittar i tidningar är det bara några få bilder som är detaljerade närbilder av sporthändelser. Många är istället bredare bilder som sätter sporten i sitt sammanhang och visar platsen och åskådarmassorna.

Håll utkik efter något ovanligt eller extraordinärt. De bästa sportbilderna är ofta de som får dig att titta en extra gång och undra hur det där gick till. Mycket av detta beror på turen att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, men skickligheten ligger i att vara förberedd på allt. Fotografera runt händelsen – med detta menar vi att du även ska rikta din uppmärksamhet bort från huvudhändelsen. Tävlande som förbereder sin utrustning, åskådare, mekaniker osv. är också intressanta motiv och berättar historien om evenemanget.

Tips för att fånga action på video

Canons kameror är lika bra på att spela in högkvalitativa 1080p-, 4K- eller till och med 8K-videofilmer, så det är väl värt att använda dem till det.

När du kommer till evenemanget börjar du med att filma i vidvinkel för att skapa stämning. Zooma inte för mycket under inspelningen. Det är ofta bättre att pausa, ändra scenens komposition, ändra inramning och zoom och sedan börja filma på nytt. När du panorerar med kameran för att filma platsen eller följa händelserna bör du sluta panorera innan du stoppar inspelningen för att underlätta redigeringen av materialet.

Testa att förflytta kameran i takt med rörelsen, istället för att ha en fast position och placera kameran på ett stativ. Detta är enklare med en bredare bild. Om det kommer flera tävlande efter varandra kan du testa olika brännvidder för var och en. Kom ihåg att det är bra för ett avlägset motiv att bli större i bilden när det närmar sig kameran. Ställ därför in zoomen så att motivet fortfarande är kvar i bilden när det är riktigt nära.

De bästa kamerorna för actionfotografering

En man i våtdräkt sitter på en klippa på en strand och håller i en surfbräda. Bilden är tagen i en lägre vinkel.

Många Canon-kameror har en vinklingsbar bakre skärm. Använd den istället för sökaren när du komponerar dina bilder. Då kan du hålla kameran högt för att fotografera över människors huvuden i en folkmassa eller från marknivå för att få ett mer intressant perspektiv. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/3 200 sek, f/1,8 och ISO 100.

En man står vid kanten av en racerbana och håller en kamera med ett stort superteleobjektiv mot ögat.

Den inbyggda bildstabiliseringen (IBIS) i Canon EOS R6 och EOS R7 fungerar särskilt effektivt i kombination med den optiska IS i RF-superteleobjektiv, eftersom de två typerna av IS motverkar olika typer av kameraskakningar. Det ger konsekvent skarpa bilder utan att du behöver använda stativ.

Alla som har en Canon-kamera kan börja fotografera actionbilder med den utrustning de redan har, men om du funderar på att uppgradera presenterar vi här några av de bästa köpen för actionfotografering.

Canon EOS R7

Den kompakta systemkameran EOS R7 har många av de tekniska innovationer som Canons professionella EOS R3 har, men bygger på en bildsensor i APS-C-format, vilket effektivt ökar teleobjektivens räckvidd med 1,6 gånger. Det kan vara en stor fördel vid actionfotografering, eftersom du kan täcka avståndet med ett relativt kompakt och lätt objektiv, till exempel Canon RF 800mm F11 IS STM. Andra fördelar med den här lilla, snabba och kraftfulla kameran är den vinklingsbara touchskärmen och ett högteknologiskt AF-system med intelligent igenkänning av människor, djur, fåglar och fordon. Dessutom samverkar kamerahusets och objektivets stabilisering för att minimera kameraskakningar. EOS R7 kan även ta stillbilder med upp till 30 bilder per sekund (b/s), samt spela in 4K-filmer med upp till 60p.

Canon EOS R6

EOS R6 är perfekt för avancerad actionfotografering med alla AI-funktioner för autofokusföljning och IBIS på EOS R7 i ett professionellt fullformatskamerahus. Med vissa objektiv får du IS med otroliga 8 steg och kameran kan ta upp till 20 b/s. Höjdpunkterna när det gäller video är bland annat 4K-filminspelning samt HD-inspelning med 120 b/s för högkvalitativa filmer i slow motion. Och med den vinklingsbara touchskärmen kan du fotografera från kreativa positioner.

Canon erbjuder även ett brett utbud av högpresterande men ändå kompakta och budgetvänliga zoomobjektiv och objektiv med fast brännvidd för kameror med EOS R-systemet.

Canon PowerShot G7 X Mark III

PowerShot G7 X Mark III har kraftfulla prestanda i en liten, kompakt kamera som väger bara 304 g, komplett med det fasta zoomobjektivet som har en praktisk räckvidd på 24–100 mm. Objektivets ljusstarka bländare på f/1,8–2,8 möjliggör korta slutartider för att frysa rörelser, även vid dunkel belysning eller inomhusbelysning, och har en snabb serietagningshastighet på upp till 20 b/s (30 b/s vid RAW Burst). Den kan även spela in 4K-filmer och Full HD med 120 b/s och har en vinklingsbar touchskärm.

Canon PowerShot Zoom

PowerShot ZOOM är en monokikare i fickformat som kan ta stillbilder och spela in Full HD-video med en enda knapptryckning, och är beviset för att utrustning för actionfotografering inte behöver vara stor och skrymmande. Den är perfekt för åskådarsporter och för diskret actionfotografering. Med zoom i tre steg har du ett brett utbud av brännvidder, som motsvarar 100 mm, 400 mm och 800 mm på en fullformatskamera.


Vi hoppas att vi har gett dig användbara tips och tekniker för actionfotografering. Kameror med Canon EOS R-systemet och deras objektiv är de perfekta verktygen för jobbet, men du kan även få riktigt bra resultat med Canons utbud av spegelreflexkameror och kompaktkameror och ha mycket roligt på vägen. Nu är det dags att omsätta tipsen i handling.


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Tips om slutartid

    Bemästra slutartiden med vår nybörjarvänliga guide och få bättre actionbilder.

  • RÖRELSEFOTOGRAFERING

    Fånga rörelse i fotografering

    Upptäck hur du fångar rörelser och skapar en känsla av rörelse i dina bilder.

  • SPORTFOTOGRAFERING

    En actionspäckad fotografering med ett proffs

    Jean-baptiste Liautard presenterar konsten att fotografera actionsporter.

  • SPORTFOTOGRAFERING

    Sportfotografering – sikta och tryck av

    Proffset Molly Darlington utforskar hur du kan fånga stora sportögonblick med en kamera i fickstorlek.