Eddie Keogh racing

Tips för sportfotografering

Handledning och fototips: Sportfotografering

Fånga alla händelser

Även om du inte har tillträde till de största idrottsarenorna kan du ta otroligt bra sportbilder på lokala idrottsanläggningar och fotbollsplaner. I den här handledningen behandlas följande ämnen, som visar hur du kan bli bättre på att utnyttja din Canon-kameras funktioner:

  • Planering
  • Bevaka evenemang
  • Objektiv
  • Fokusera på motivet
  • Fokusera manuellt
  • Det avgörande ögonblicket
  • Frysa eller panorera
  • Komposition
  • Ett sista råd på vägen

Planering

Första steget är att välja en sport. Det finns fotografer som kan fota alla idrotter, men de allra flesta väljer att specialisera sig. Lär dig spelets regler, så att du kan förutse vad som kommer att hända härnäst. Om du följer ett visst lag kan du börja med att ta reda på mer om spelarna och hur de brukar agera i särskilda lägen. Försök återge hur laget fungerar tillsammans och börja sedan fokusera på en eller två enskilda spelare.

Bevaka evenemang

Börja med lokala evenemang eller klubbevenemang, till exempel fotbollsmatcher. De här matcherna är vanligen öppna för allmänheten och du kan komma nära spelarna och ta dina bilder. Presentera dig gärna för båda lagens lagledare och spelare och be dem om tillstånd att fotografera. Erbjud dem gratisbilder från matchen, inklusive en enklare lagbild.

Friidrottsevenemang är ganska förutsägbara. Om du ska fotografera löpare kan du med fördel ställa dig i en kurva, där du kan ta bilder av löparna rakt framifrån innan de svänger. På mållinjen blir du troligen tvungen att fotografera löparna från sidan. Om du står i höjd med målgången bör du försöka fånga den sista kraftansträngningen, precis innan löparna passerar mållinjen. Vid grenar som stavhopp och längdhopp håller idrottarna till på mer avgränsade områden och gör flera försök, vilket innebär att även du kan slipa på din teknik.

Det svåraste när det gäller motorsport är att hitta en lämplig vinkel. Ingen bana är den andra lik och därför är det bra att vara på plats i god tid och se sig omkring innan det börjar.

Objektiv

Professionella sportfotografer använder superteleobjektiv. Objektiv med brännvidder på 400 mm, 600 mm eller till och med 800 mm fyller bilden med detaljer som kan vara svåra att se med blotta ögat.

De objektiv du använder har eventuellt något kortare brännvidd. Det standardzoomobjektiv som medföljer EOS-kameran, exempelvis EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II, kan däremot användas för att komma närmare motivet – det gäller bara att välja en idrott eller ett evenemang där man kan komma relativt nära utövarna. Då lämpar sig standardzoomobjektivet utmärkt, medan objektiv med lång brännvidd kan vara alltför kraftfulla.

Om du fotograferar en idrott där du befinner dig en bit ifrån utövarna kan det vara bra att använda ett teleobjektiv med zoom med längre brännvidd, exempelvis EF 70-300 mm f/4-5,6 IS USM.

Objektiv med stor maximal bländaröppning (till exempel f/2,8 eller snabbare) har en mängd fördelar. Genom att släppa in mer ljus till EOS-kamerans sensor kan du välja mellan fler slutartider. Genom att välja en stor bländaröppning kan du dessutom lyfta fram motivet ur bakgrunden. Du kan skapa ett begränsat skärpedjup, vilket innebär att motivet framträder tydligare mot bakgrunden.

Fokusera på motivet

Din EOS-kamera har snabb och korrekt skärpeinställning, men om du vill fotografera idrottshändelser bör du växla från AF-läge till AI Servo AF. Tryck sedan ned avtryckaren halvvägs, så ställs skärpan in på motivet så länge du följer det med kameran.

Fokusera manuellt

När det gäller vissa sporter är det bäst att manuellt förinställa ett fokusläge. Om du till exempel fotograferar en höjdhoppstävling vet du exakt var hopparen kommer att segla över ribban. Ställ in objektivet för manuell skärpeinställning och ställ in skärpan på ribban. Tryck sedan ned avtryckaren när hopparen passerar den punkten.

Det avgörande ögonblicket

Inom sportfotografering är det viktigare än någonsin att fånga det avgörande ögonblicket.

Det kan vara just det ögonblick när en löpare passerar mållinjen eller när tennisspelarens racket träffar bollen. En del fotografer utnyttjar kamerans bildserieläge för att få med allt.

Men när allt kommer omkring är det oerhört tillfredsställande att fånga ögonblicket med en enda bild. Hemligheten är att förutse när det kommer att ske och beräkna vilken metod man ska använda. Be en vän studsa en tennisboll på en racket och se hur många gånger du lyckas ta en bild precis när bollen träffar racketen. Övergå sedan till lite svårare moment, som att fotografera när någon sparkar en fotboll. Kan du ta en bild i exakt samma ögonblick som spelarens fot träffar bollen?

Frysa eller panorera?

Vid fotografering av rörliga motiv behövs snabba (korta) slutartider för att "frysa" rörelsen. En bild tagen med slutartiden 1/1000 sekund blir betydligt skarpare än en bild tagen med slutartiden 1/100 sekund.

Frågan är bara om du vill ha en fryst bild? Den kan bli ganska livlös och statisk. Med hjälp av oskärpa kan du återskapa känslan av rörelse i en stillbild.

Ställ in inställningsratten på Tv (Tidsförval AE) och experimentera med olika slutartider. Studera effekten i bilderna i takt med att du tar dem.

Du kan även frysa bilder genom att använda en relativt lång slutartid (till exempel 1/30 sekund) och följa motivet genom att röra kameran. Det här kallas för att panorera. Målet är att behålla motivet i samma läge i sökaren, för att det ska förbli skarpt. När du panorerar blir bakgrunden oskarp, vilket ger en känsla av rörelse i bilden.

Om objektivet har bildstabilisering kan det finnas en knapp på sidan av fattningen som du kan använda för att förbättra dina panoramabilder. Vanligtvis står omkopplaren på läge 1, vilket stabiliserar i både vertikal och horisontell riktning. Välj läge 2 så sker stabiliseringen endast i vertikal riktning - perfekt för panoramabilder.

Komposition

Den som vill ta sportbilder har mycket att tänka på, men du får inte glömma det viktigaste av allt, nämligen kompositionen.

Hitta en bra vinkel och placera motivet noggrant i sökaren för att skapa den effekt som du eftersträvar. Överväg att flytta längre bort, för att på så sätt skapa ett sammanhang, eller närmare (eller zooma in motivet med hjälp av objektivet), för att framhäva en liten del av det som händer. Ta bilder av arenan och detaljer på platsen. Ta bilder av hörnflaggor och startblock, basketkorgar eller tennisbollar. Försök att porträttera fler delar av idrotten än själva utövarna.

Ett sista råd på vägen

Ha respekt för spelet och för spelarna. Tryck inte ned avtryckaren om du misstänker att ljudet kommer att vara störande. Var tyst när tennisspelaren ska serva eller golfspelaren slå ut bollen. Fortsätt öva, så kommer du att lära dig att ta bra bilder.