autumnal cityscape

Fotografera städer: tio tips för att ta höstbilder

Höstens färger ger möjlighet till fylliga och vackra fotografier, även när du fotar i en urban miljö istället för på landsbygden. Stadens ljus, arkitekturen och folket ger en extra dimension till naturens fallande löv. Här är tio tips som hjälper dig ta bilder på årstidens orangefärgade, röda och guldiga nyanser mot gråtonerna i din favoritbetongdjungel. Oavsett vilken kamera du använder, hoppas vi att du ska bli inspirerad att komma ut, undersöka och fånga det bästa av denna spännande tid av året.


Fånga kontrasterande färger

Kontrasterande färger i samma bild ger en slående effekt, så försök att fånga ett urval av olika nyanser i samma bild. Besök en central stadspark eller utforska alléer i en förort för att fånga kalejdoskopiska röda och gula löv på träden mot bruna tegelbyggnader och en klarblå himmel. Men se till höstens skönhet inte distraherar dig så att du glömmer bort motivet och bildens komposition. Försök fånga arkitekturen, människorna eller de urbana detaljerna tillsammans med höstens färger för att berätta en historia och behålla betraktarens intresse.


Fånga höstens stämningar

Höstväder är alltid ombytligt, så det kan gå att fånga många stämningar i en stad på en och samma eftermiddag. Himlen kan vara ljus och skarp en minut, sedan mulen och stormig nästa, så gör det bästa av stunden och ta många olika bilder. Försök fotografera skuggorna av träd och byggnader en ljus och stormig dag, eller leta upp en bro och ta bilder av den mörka hösthimlen över en flod i staden. Ett stativ och lång slutartid kan hjälpa dig (om din kamera har de funktionerna) att förhindra oskärpa och fånga mer av höstens atmosfär.


Få ut mesta möjliga av höstljuset

Ett perfekt tillfälle att fotografera höststadslandskap är under den "magiska" eller gyllene timmen. Det är vanligen den första halvtimmen precis efter att solen stigit upp på morgonen och den sista halvtimmen precis innan solen går ned vid slutet av dagen – så planera i förväg. Höstens solljus vid denna tid kan hjälpa dig ta bättre bilder av texturer och former, perfekt för närbildsfotografering och fotografering av nedfallna löv mot en trottoar i skarpt solsken. Disigt ljus en tidig morgon kan ge suveräna tillfällen till dramatiska bilder, som tomma stadsgator.

Dimma över en flod som Themsen eller Seine kan se stämningsfulla ut men vara svåra att fånga. Om kameran har justerbara exponeringsinställningar, prova med ett stativ och en lång exponering eftersom disiga dagar släpper in mindre ljus i kameran.


Fånga höstens detaljer

Höstens gatumat, högar av löv på trottoarerna, Halloween-firande och fyrverkerier – alla erbjuder de suveräna tillfällen till att berätta höststadens historier. Om din kamera har en zoomfunktion kan du använda den för att fylla bilden med små detaljer såsom den orangea färgen hos en snidad pumpa, de livfulla nyanserna i höstlöven eller årstidens frukt på bondens marknad i staden. Du kan fylla förgrunden av bilden med ett enda stort löv och lämnar endast en antydan till den hektiska stadsavenyn i bakgrunden.

Makrofotografering är ett suveränt sätt att utforska färgerna och texturerna hos hösten, samtidigt som du använder unika utsiktsplatser. Experimentera med makro eller närbildsläget på din kamera och leta efter detaljer såsom regndroppar på virvlande löv eller venerna hos nedfallna löv på en stadstrottoar.


Försök använda filter

När du fotograferar årstidsförändringarna i staden kan filter hjälpa dig att förändra dina bilders utseende. Om du använder en DSLR-kamera kan ett fysiskt polariserande filter kombinerat med önskat objektiv förhöja färgen, fördjupa den klarblåa himlen och dramatiskt ändra utseendet på dina bilder. Det är en effekt som inte lätt går att kopiera med appar eller programvara. Om du fotograferar med din kompaktkamera kan du experimentera med olika kreativa filter testa sceninställningarna. De kan hjälpa till att lätta upp solens reflexer och öka kontrasten och färgerna i dina bilder.


Titta uppåt eller nedåt

Att fotografera en stad för att visa dess sin skönhet på hösten är roligt och utmanande. Ett bra tips är att titta uppåt och se vad som händer ovanför dig. Om du tar en bild från den här vinkeln kan betraktaren uppskatta höstens stadsfärger från ett annat perspektiv. Genom att ta med nästan kala grenar mot himlen kan du förmedla en höstkänsla och låta betraktaren uppskatta skönheten och bräckligheten hos naturen i kontrast till de skyhöga byggnaderna eller kranarna i skylinen. När du har tittat uppåt, prova med att titta ned. Fånga dina egna skor ståendes på skrynkliga löv under dig eller vrid runt kameran och använd självutlösaren för att fånga ett höstsjälvporträtt från marken och uppåt.


Ta en höstpromenad i staden

Om du inte får någon inspiration, varför inte bara promenera runt i en stad under några timmar en höstdag och leta upp vackra fototillfällen. Hitta lugna platser borta från fotgängare och trafik där du kan njuta av det urbana underlandet. Finns det en speciell plats du besökt tidigare i våras eller i somras? Testa att gå tillbaka till samma ställe för att dokumentera hur den förändras mellan årstiderna. En av de bästa tidpunkterna att strosa runt i din stad är sent på eftermiddagen – himlen är som mest dramatisk mellan 15 och 17 och solen står vid sin lägsta punkt på himlen. Ta sikte på floden eller ett torg och håll utkik efter höststadsscener med dramatiska skuggor och siluetter. Var uppmärksam på mönster och tomma utrymmen som låter höstens färger fylla din bild och tänk på hur du skulle kunna skapa en sekvens av fotografier med former eller linjer som sammankopplar varje bild.


Fotografera träd, floder och löv

Hösten är ett av de få tillfällen under året där ett enkelt träd kan utgöra en intressant bild. Det är något speciellt med ett träd som går igenom en rad lysande färger. Varför inte besöka samma träd över flera dagar och ta en sekvens av bilder som visar hur dess färger förändras? Skriv sedan ut dem och visa dem där hemma som ett höstfotocollage. Speglingar av stadens höstfärger i en flod eller sjö kan också ta andan av betraktaren.


Fotografera in i kvällen

Stadens gator ändras oerhört snabbt på hösten när dagen bleknar och belysningen tänds. Något som skulle vara en odefinierbar scen i dagsljus kan snabbt bli en underbar svagljusbild fylld karaktär och atmosfär. Prova att fotografera i skymningszonen mellan dag och natt när det fortfarande är ljus på himlen men du samtidigt kan fånga effekterna av stadens ljus. Använd ett stativ eller något stadigt att placera kameran på och experimentera med långa exponeringstider. Försök att fånga ljusspår från passerande bilar eller träd dekorerat med festbelysning mot den stjärnbeprydda himlen. Höstljuset är unikt så gör det bästa av det innan vintern tar över och dagarna blir ännu kortare.


Rikta kameran nedåt

Medan du är ute och utforskar stadens underland på hösten måste du komma ihåg att avbryta, lägga ned kameran och ta in magin, gracen och skönheten hos hösten. Men vila inte för lång tid! Hösten varar i flera veckor, men den period när färgerna toppar och fotomöjligheterna är som bäst varar kanske bara några få dagar – så var redo. Den sista veckan i oktober och den första veckan i november anses ofta vara de mest färggranna. Håll ett öga på förändringarna i din lokala park – och kom ihåg att kolla väderprognosen innan du ger dig ut med din kamera.