Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

NATURFOTOGRAFERING

Tips för naturfotografering i stadsmiljö: fotografera djur precis utanför dörren

Naturfotografering är inte bara en lyx för dem som bor på landsbygden. Titta i din trädgård, på gatorna, under stenar, runt dammar och i stadsparker så kommer du att hitta det perfekta tillfället för naturfotografering i staden, precis utanför dörren.

Den unga finska fotografen Ossi Saarinen har byggt upp ett sexsiffrigt antal följare på Instagram genom att fotografera naturen i staden – gulliga ekorrar, möss och rävar som tittar rakt på betraktaren och roliga, runda fåglar med stor personlighet. Här delar han med sig av sina bästa tips för att fotografera naturen i staden, bland annat de bästa ställena att hitta rävar, hans favoritkamerainställningar och kompositionen som bäst fångar knasiga figurer i verkligheten.

1. Förstå djuret

I Helsingfors chansar Ossi ibland på djur, men genom att förstå hur djuren som han försöker fotografera beter sig, vet han var och när han ska leta. ”På våren försöker jag hitta rävlyor på platser som inte ligger direkt i centrum, men ändå nära människor. Jag försöker hitta hål i marken där de kan ha en lya och jag letar efter spår av päls och deras starka lukt”, säger Ossi.

”Jag tror att en av de viktigaste sakerna vid djurfotografering är att känna till djurets vanor. Om jag har hittat en rävlya med små ungar i, vet jag att de tillbringar all sin tid där, så jag kan bara lägga mig i närheten och fotografera när rävungarna leker. Vuxna rävar smyger runt på natten och ibland även på eftermiddagen. De använder ofta samma väg, så jag kan följa dem för att se vilka vägar de använder. Nästa gång kan jag gå till mitten av den vägen och vänta på att räven ska komma.”

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Tagen med EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Välj noga tiden på dagen

De myllrande gatorna, trafikerade vägarna och ljuden från civilisationen står i motsättning till naturfotografering, men det betyder inte att den inte finns där och väntar på att dyka upp när människorna drar sig tillbaka. ”Jag fotograferar aldrig mitt på dagen”, säger Ossi. ”Många djur är mer aktiva på natten, men det är svårare att fotografera i mörker, så jag fotograferar runt soluppgång och solnedgång. Ljuset är bättre vid den tiden, så att bilderna blir starkare.”

”Även om en fullformatskamera (t.ex. Canon EOS 6D) har bättre prestanda vid höga ISO-inställningar kan du fortfarande ta fantastiska naturbilder med en kamera med beskuren APS-C-sensor (t.ex. Canon EOS 7D Mark II)”, säger Ossi. ”När du fotograferar fåglar och bin och inte kan komma väldigt nära kan beskurna sensorer till och med hjälpa till att få djuret att se större ut på bilden. Det beror på det begränsade synfältet med en sensor med beskuren bild.”

Relaterade artiklar
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

NATURFOTOGRAFERING

Ossi Saarinens story om naturfotografering i stadsmiljö

Bara tre år efter att Ossi började använda en kamera har hans djurbilder med mycket personlighet blivit en succé på sociala medier. Han berättar hur hans hobby tog fart.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

NATURFOTOGRAFERING

Tips för naturfotografering

Tips och tekniker som tar din naturfotografering till nästa nivå och gör att du får ut mesta möjliga av din kamera och dina objektiv från Canon.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

NATURFOTOGRAFERING

Från pristagare till proffs

Två Young Wildlife Photographer of the Year-vinnare om vad tidig framgång innebar för dem.

3. Kom nära eller använd ett långt objektiv

”Om du vill komma riktigt nära måste du vanligtvis låta djuren se dig”, förklarar Ossi. ”Det viktiga är att tillbringa mycket tid med djuret, så att det vänjer sig vid din närvaro. Du måste agera mycket lugnt och inte göra några plötsliga rörelser. Du kan lära dig hur de beter sig och reagerar på dina rörelser, och hur nära du kan komma innan de springer iväg.”

Vid naturfotografering i stadsmiljö tycker Ossi om att använda zoomobjektiv, ”eftersom situationen ändras hela tiden – djuret kan vara väldigt nära, men sedan kanske det plötsligt rör på sig. Med mitt Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv kan jag ta bilder på väldigt nära håll eller på avstånd med brännvidden på 200 mm. Det är svårt att komma nära djur, särskilt när du börjar med naturfotografering. Därför är det bäst att börja med ett långt objektiv, som 300 mm eller 400 mm.” Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III-objektivet är ett populärt kompakt objektiv med lång räckvidd. Ett ännu kompaktare och budgetvänligare alternativ är Canon PowerShot SX740 HS-kamerans kraftfulla 40x optiska zoom som dessutom ger dig möjlighet att zooma in och ut snabbt och enkelt.

4. Öka ISO-talet och fotografera med största bländaren

Naturen är ofta som mest spektakulär tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när dagsljuset avtar. Därför är möjligheten att fotografera i svagt ljus en av anledningarna till att Ossi föredrar att använda en kamera som fullformatskameran Canon EOS 6D för naturfotografering i stadsmiljö. Den har ett stort ISO-område med ett autofokussystem med 11 punkter som är tillräckligt känsligt för att användas i månsken, vilket ökar dina chanser till en skarp bild. Kamerans efterföljare, Canon EOS 6D Mark II, tar det här ännu längre med autofokus med 45 punkter av korstyp och ett ännu större ISO-område.

Men hans metod fungerar även med beskurna fullformatskameror: han rekommenderar att öka ISO-talet och fotografera med största bländaren för att ta bilden. ”Om jag måste ställer jag in ISO-talet mycket högt – det är bättre att få en något brusig bild än ingen bild alls”, säger han. Ossi tillägger att han brukar hålla sig under ett ISO på 10000 med sin kamera, men alla kameramodeller varierar i olika förhållanden, så nyckeln är att experimentera med vad du och din kamera kan fånga lokalt i ditt område.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Fokusera snabbt och frysa djur i rörelse

Ossi råder fotografer som vill fånga naturen i staden att välja en kamera med snabb autofokus – ”ju snabbare, desto bättre” – och bildstabilisering. Canon EOS 7D Mark II har ett AF-system med 65 punkter av korstyp och Dual Pixel CMOS AF, vilket ökar chanserna att fokusera på rörliga motiv, även i svagt ljus. Genom att utnyttja objektivets största bländare får du in maximalt med ljus, vilket gör att du kan öka slutartiderna: ”Jag föredrar objektiv med stor bländare, eftersom du behöver korta slutartider för att frysa djur i rörelse”, säger Ossi.

6. Få ditt motiv att sticka ut

För sin utmärkande stil med stor bländare, som gör motiven knivskarpa och isolerade från röriga bakgrunder, använder Ossi läget bländarförval (Av-läge) och en stor bländare. Han efterbehandlar dessutom sina bilder för att förstärka dem: ”Jag gör en grundläggande redigering av ljusstyrka, kontrast och lite färgjustering. Jag försöker ofta få djuret att sticka ut mot bakgrunden genom att göra det ljusare eller bakgrunden mörkare. Jag försöker behålla mina foton så realistiska som möjligt.”

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Se alla artiklar

Relaterade produkter