Naturfotografering är inte bara en lyx för dem som bor på landsbygden. Titta i din trädgård, på gatorna, under stenar, runt dammar och i stadsparker så kommer du att hitta det perfekta tillfället för naturfotografering i staden, precis utanför dörren.
Den unga finska fotografen Ossi Saarinen har byggt upp ett sexsiffrigt antal följare på Instagram genom att fotografera naturen i staden – gulliga ekorrar, möss och rävar som tittar rakt på betraktaren och roliga, runda fåglar med stor personlighet. Här delar han med sig av sina bästa tips för att fotografera naturen i staden, bland annat de bästa ställena att hitta rävar, hans favoritkamerainställningar och kompositionen som bäst fångar knasiga figurer i verkligheten.
I Helsingfors chansar Ossi ibland på djur, men genom att förstå hur djuren som han försöker fotografera beter sig, vet han var och när han ska leta. ”På våren försöker jag hitta rävlyor på platser som inte ligger direkt i centrum, men ändå nära människor. Jag försöker hitta hål i marken där de kan ha en lya och jag letar efter spår av päls och deras starka lukt”, säger Ossi.
”Jag tror att en av de viktigaste sakerna vid djurfotografering är att känna till djurets vanor. Om jag har hittat en rävlya med små ungar i, vet jag att de tillbringar all sin tid där, så jag kan bara lägga mig i närheten och fotografera när rävungarna leker. Vuxna rävar smyger runt på natten och ibland även på eftermiddagen. De använder ofta samma väg, så jag kan följa dem för att se vilka vägar de använder. Nästa gång kan jag gå till mitten av den vägen och vänta på att räven ska komma.”
De myllrande gatorna, trafikerade vägarna och ljuden från civilisationen står i motsättning till naturfotografering, men det betyder inte att den inte finns där och väntar på att dyka upp när människorna drar sig tillbaka. ”Jag fotograferar aldrig mitt på dagen”, säger Ossi. ”Många djur är mer aktiva på natten, men det är svårare att fotografera i mörker, så jag fotograferar runt soluppgång och solnedgång. Ljuset är bättre vid den tiden, så att bilderna blir starkare.”
”Även om en fullformatskamera (t.ex. Canon EOS 6D) har bättre prestanda vid höga ISO-inställningar kan du fortfarande ta fantastiska naturbilder med en kamera med beskuren APS-C-sensor (t.ex. Canon EOS 7D Mark II)”, säger Ossi. ”När du fotograferar fåglar och bin och inte kan komma väldigt nära kan beskurna sensorer till och med hjälpa till att få djuret att se större ut på bilden. Det beror på det begränsade synfältet med en sensor med beskuren bild.”