Porträtt
Suveränt för att ta bilder av släkt och vänner, perfekt för bröllop, evenemang och fester.
Om du är landskapsfotograf och vill fånga naturens prakt är du säkert ute på campingresor och expeditioner eller utövar bergsklättring. Därför är det viktigt att du noga överväger valet av objektiv för olika platser.
När du fotograferar landskap har du ofta nytta av vidvinkel- eller ultravidvinkelbrännvidder som ger ett brett perspektiv och fångar vidden i landskapet. Om du vill säkerställa att du väljer rätt objektiv för din fotograferingsstil går du igenom de olika brännviddsalternativen och fotograferar inom ett intervall som lämpar sig för vad du vill fotografera.
Objektiv med brännvidd från 11 till 20 mm (som används på en fullformatskamera) ger ett mycket brett synfält som sträcker sig bortom det mänskliga synfältet. De passar perfekt när du vill förstora avståndet mellan förgrunden och bakgrunden, vilket ger ett intryck av utrymme framför kameran. Objektiv med ultravidvinkel passar när du vill fylla bildramen med storslagen arkitektur och interiörbilder.
Objektiv med standardvidvinkel från 24 till 35 mm ger ett brett synfält, men ett mindre förstorat perspektiv jämfört med ultravidvinkel. De lämpar sig för kompositioner med mindre utrymme och när du inte vill att bakgrunden ska vara mindre än förgrunden.
Med längre brännvidd flyttas elementen närmare varandra. Det plattar ut perspektivet och komprimerar scenen, vilket ger intrycket av att förgrunden och bakgrunden är närmare varandra. Den här tekniken kan ge dramatisk effekt när du fotograferar landskapselement med flera skikt, till exempel skog med berg och sol. Allt över 85 mm brukar räknas som telefoto.
I scenen nedan ser du hur ultravidvinkeln får plats med mer i bildramen och de avlägsna elementen i bilden ger intryck av att vara mycket längre bort,medan förgrunden och himlen blir framträdande i bilden. Å andra sidan – ju längre brännvidden är, desto närmare kommer elementen och synfältet krymper.
Obs! Brännvidderna ovan multipliceras med 1,6 med en APS-C-kamera.
Canons EF-S-objektiv är exklusivt utformade för kameror med APS-C-sensorer, till exempel EOS 760D, och de är inte kompatibla med fullformatsmodeller som EOS 5D-serien.
EF-objektiv kan användas med alla EOS-kameror, men när ett EF-objektiv används på en EOS-kamera med APS-C-sensor ger det en bildvinkel som motsvarar ett objektiv med en brännvidd som är 1,6 gånger längre än på en fullformatskamera. Med till exempel objektivet EF 28mm f/2.8 IS USM på modellen EOS 760D får du en bildvinkel som motsvarar ett 45 mm-objektiv på en fullformatskamera. Det är bra att ha i åtanke när du tar vidvinkelbilder på landskap.
Det kan verka konstigt att ens överväga ett fast objektiv, men många yrkesfotografer väljer dem eftersom de är optiskt enklare, lättare än zoomobjektiv och ger utmärkt bildkvalitet. Dessutom kan de få dig att flytta närmare objektet istället för att förlita dig på zoomfunktionen.
Däremot är det inte så praktiskt att bära med sig flera fasta objektiv ute på resa. I sådana situationer kan det vara logiskt att välja ett lättare zoomobjektiv med vidvinkel eller ultravidvinkel eftersom det ger flexibilitet utan att du behöver byta objektiv.
Landskapsbilder tas för det mesta med liten bländaröppning på f/8 eller mer för att förgrunden och bakgrunden ska hamna i fokus. Om du vill fotografera landskap i dåliga ljusförhållanden eller vill ta bilder på stjärnorna kan det vara värt att överväga objektiv med större bländaröppning (f/2,8-zoomobjektiv eller ett fast f/1,4-objektiv med ännu större bländaröppning). De här objektiven lämpar sig även för att fotografera rörelser utan att de blir suddiga, till exempel fåglar som flyger iväg.
När du har tagit hänsyn till allt det här får du fundera på vad som är viktigt för dig och vilken stil du vill uppnå.
Uppfattningen om traditionell landskapsfotografering innefattar ofta vidsträckta landskap.
Om du vill utveckla din teknik kan du prova att experimentera med längre brännvidd. Det kan flytta elementen närmare varandra, vilket plattar ut perspektivet och komprimerar scenen. Det ger intrycket av att förgrunden och bakgrunden är närmare varandra än de faktiskt är. Den här tekniken kan ge en dramatisk effekt när du fotograferar landskapselement med flera skikt, till exempel skog med berg och sol eller dalar och havslandskap.
Det finns även specialobjektiv som kan ge bilden ett unikt utseende. Om du vill ge bilderna ett nytt perspektiv kan du bredda objektivsamlingen med Fisheye- eller Tilt-Shift-objektiv.
Cirkelformade perspektiv kan verka som okänd mark, men det breda synfältet på 180° kan vara ett stilistiskt drag som ger ett utmärkt perspektiv på ett typiskt landskap. Du kanske väljer det för den distinkta stilen med halvsfäriska bilder.
Tilt-Shift-objektiv sammankopplas ofta med stadssilhuetter och arkitektur. De korrigerar perspektivproblem som beror på att man tar bilder i en vinkel. Objektivets lutning och förskjutning styrs individuellt och har olika effekt på bilderna.
Det här professionella zoomobjektivet med ultravidvinkel är ett av Canons berömda objektiv i L-serien. Med 11–24 mm brännvidd ger det minimala förvrängningar även vid sin största brännvidd. Den väderskyddade designen gör objektivet damm- och vattentåligt och perfekt för fotografering i tuffa förhållanden. Den 9-bladiga cirkelformade bländaren skapar en vacker, suddig bakgrund.