Macro Photography

Objektiv för makrofotografering

Få ut det mesta möjliga av makro

Med makroobjektiv kan du fotografera mycket små motiv på nära håll och avslöja detaljer som inte uppfattas av blotta ögat. Objektiven används för bilder på insekter och blommor samt av studiofotografer som tar bilder på stilleben.


Makroobjektiv används av naturfotografer för bilder på insekter och blommor. De är också ett mycket bra val för porträtt, eftersom de ger fantastisk bildkvalitet och har stora maximala bländare. Vilket objektiv du behöver när du fotograferar beror på vad du fotograferar och vad du vill uppnå.

Macro Photography

Fånga de små detaljerna

Med makroobjektiv kan du komma närmare motivet och fånga de små detaljerna. Den unika fördelen med makroobjektivet är att du kan förstora motivet så att det ser fullskaligt ut från 0,5x eller 1,0x eller större på kamerasensorn.

Raspberry Photography

Ta en närbild utan att komma nära

Du vill inte störa objektet när du tar en närbild på ett ängsligt djur eller en insekt för att få med de små detaljerna. Med ett objektiv med längre brännvidd, från 100 mm till 180 mm, kan du stå tillräckligt långt bort från motivet för att inte störa det eller ljuset omkring det.

Green Insect Photography

Verklighetstrogna detaljer

Makroobjektivets unika funktion är att det kan ge en fullskalig förstoring (eller större) av objektet. Det fastställs utifrån objektivets förstoringsförhållande mellan en bilds fysiska storlek på kamerasensorn och den fysiska storleken på objektet. Ett förhållande på 1:1 (eller 1,0x verklig storlek) innebär till exempel att objektet du fotograferar är lika stort på kamerasensorn som i verkligheten. Specialmakroobjektiv, till exempel Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x, har ett förstoringsförhållande på upp till 1:5, vilket innebär att objektet är 5 gånger större på sensorn än i verkligheten.

Life-Sized Detail Photography

Hur kameran påverkar ditt val av objektiv

Canons EF-S-objektiv är exklusivt utformade för kameror med APS-C-sensorer, till exempel EOS 760D, och de är inte kompatibla med fullformatsmodeller som EOS 5D-serien.

EF-objektiv kan användas med alla EOS-kameror, men när ett EF-objektiv används på en EOS-kamera med APS-C-sensor ger det en bildvinkel som motsvarar ett objektiv med en brännvidd som är 1,6 gånger längre än på en fullformatskamera. Objektivet EF 100mm f/2.8L Macro IS USM på EOS 760D har exempelvis samma bildvinkel som ett 160 mm-objektiv på en fullformatskamera. Jämförelsen nedan visar vad det här får för effekt vid makrofotografering.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Hur brännvidd påverkar arbetsavståndet

Brännvidden för makro handlar inte alltid om att komma närmare objektet. Med längre brännvidd (ett högre tal) kan du behålla samma förstoringsförhållande fastän du står längre bort. Om du exempelvis använder ett 180 mm-objektiv för att fotografera fjärilar får du det avstånd du behöver för att inte störa objektet, samtidigt som du behåller makroförstoringen.

När du ökar brännvidden ökar även arbetsavståndet, vilket innebär att du fortfarande kan uppnå samma förstoringsförhållande. Arbetsavståndet är avståndet från objektet till filmplanet.

Diagrammet till höger visar avståndet från objektivets ände till objektet.

How focal length affects working distance

Hur brännvidden ändrar perspektivet

Vid makrofotografering är det viktigt att välja rätt brännvidd eftersom ändringar kan påverka bilden. Genom att öka brännvidden kan du förändra bildens utseende så att bakgrunden och förgrunden ser ut att komma närmare varandra.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Att välja rätt objektiv

När du har tagit hänsyn till allt det här får du fundera på vad som är viktigt för dig.

  • Vill du ta närbilder på ett ängsligt djur eller en insekt? Då behöver du ett objektiv med längre brännvidd, till exempel RF 100mm F2.8L Macro IS USM/EF 100mm f/2.8L Macro IS USM eller till och med EF 180mm f/3.5L Macro USM, som ger dig ett längre fotograferingsavstånd.
  • Vill du kunna förstora objekten till större än naturlig storlek? Då är makroobjektivet Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x ett bra val, med förstoringsförhållande upp till 1:5.

Flower Macro Photography

Få ut det mesta av ditt makroobjektiv

Skydd mot kameraskakningar

Längre brännvidd i makroobjektivet kan ge mer kameraskakningar, vilket gör det svårare att ta en skarp och klar bild. Bildstabilisatorn i objektivet tar bort det mesta av skakningarna i en handhållen kamera. Om du väljer ett objektiv utan bildstabilisator kan du stabilisera kameran och objektivet med ett stativ, men då kan du inte förflytta dig lika lätt.

Chameleon Photography

Belysa objektet

Med rätt ljussättning kan du använda en kortare slutartid, vilket ger skarpa bilder på objekt som rör sig. Canons Macro Ring Lite MR-14EX Il och Twin Lite MT-24EX har specialiserade ljussättningssystem som hjälper dig att ljussätta motivet, antingen med jämnare ljus som med Ring Lite, eller med mer riktat ljus för struktur, som med Twin Lite. EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM har i sin tur två inbyggda LED-lampor som ger extra ljus och tar bort skuggor.

Butterfly Photography

Extrem makrofotografering

De flesta dedikerade makroobjektiv ger ett förstoringsförhållande på 1:1, men med mellanringar kan du enkelt komma närmare och uppnå ett förhållande på 1:2 (dvs. att motivet blir dubbelt så stort på kamerasensorn), om kameran och objektivet har stöd för det. Om du vill komma så nära objektet som möjligt kan du uppnå ett förhållande på 1:5 med MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo. Med den förstoringsgraden kan du visa luftbubblorna i vattendroppar.

Extreme Macro Photography

Det professionella valet för makrofotografering

MAKROFOTOGRAFERING

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM är ett professionellt RF-makroobjektiv som passar utmärkt för handhållna 1.4x life size bilder och fantastiska porträtt med L-seriens kvalitet.

Visa detaljer

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Du kanske också gillar...

Relaterade produkter